Dansk til mellemtrinnet
Se aktuelle læremidler til 3.-6. klasse samt inspiration til, hvordan du sætter læremidlerne i spil i din danskundervisning.

Glæde, begejstring og tosserier
På Dansklærerens dag præsenterer vi:
Den skrivetossede skole v/Lis Pøhler
Skriveglæde v/Kenneth Jakobsen Bøye
Sprogbegejstring v/Marianne Iben Hansen
Eftermiddagens temagrupper byder på oplæg om stationsundervisning, læselyst, mundtlighed, lydfortællinger og et møde med børnebogsforfatteren Ane Bjørn.
Skønlitterære bøger
Se de nyeste skønlitterære bøger, som du kan låne i klassesæt på mitCFU. Eller vælg en af listerne og se hele udvalget med og uden pædagogiske vejledninger.

Billedbog med trickfilm
Trods den tyske titel er denne ordløse multimodal tekst fantastisk til skabende arbejde i dansk, når eleverne via QR-koder ser de små trickfilm.
7.-8. kl.

Brøl, min bror
“Brøl, min bror” er nyeste bog i serien miniværk, som kan bruges til værklæsning på mellemtrinnet. Hvad skal Hamed stille op med sin pinlige tvillingebror, der hele tiden gør dumme ting og går på specialskole?
3.-6. kl.

Fiskepigen
Dystopisk grafiske roman med et stærkt litterært indspark i debatten om klimaforandringer og miljø med litteraturguide.
4.-6. kl.

Trylleblik
Trylleblik er en billedbog om et barn på flugt, som har to fortællespor. Billeder, tekst og farver giver to perspektiver på samme begivenheder, for pigens trylleblik er et filter, som ser verden i farver.
0.-5. kl.

Felix og Åmanden
I “Felix og Åmanden” kombinerer Kenneth Bøgh Andersen nutidige hovedpersoner med realistiske problemstillinger med glemte sagnvæsner i magiske universer.

Maskernes hus
Cornelia er ikke særligt begejstret for sit kommende hjem, som er en lejlighed i en skummel ejendom med underlige beboere, der trives ved andres sorg og ulykke.
5.-7. kl.
Film
På mitCFU kan du let og lovligt streame film i din danskundervisning. Du kan også låne film, som dine elever selv kan afspille derhjemme. Vær opmærksom på om filmen har pædagogisk vejledning eller kapitelsæt med elevopgaver, som kan lette din forberedelse.

Big Hero 6
Hiro spilder sit talent på at udvikle robotter til ulovlige botkampe, men bliver en ægte superhelt der sammen med robotten Baymax og fire nørder bekæmper superskurken.
2.-6. kl.

Coco
I animationsfilmen Coco skal Miguels vælge mellem sin familie og sin store passion musik. Ud over den klassiske konflikt mellem traditioner og personlige ambitioner, så lægger filmen op til at tale om døden og efterlivet i børnehøjde.
1.-6. kl.

Modig
Moderne middelalderligt fantasyunivers, hvor prinsesse Merida kæmper for at blive herre over sine egen skæbne.
3.-7. kl.

”Jeg er William” er en både en munter og alvorlig børnefilm med indslag af magisk realisme, grovkornet humor og politisk ukorrekthed. Brug evt. kapitelsæt med elevspørgsmål.
2.-5. kl.

Filmen er blevet en klassiker, og de fleste børn vil allerede kende til Harry Potter-universet. Et gensyn kan sætte gang i læse- og skrivelyst. Brug vejledningen og få inspiration til fanfiction-opgaver og produktion af fanart.
5.-7. kl.
Undervisningsbøger
Se de nyeste undervisningsbøger her, eller find flere spændende materialer, som er lige til at gå til, på nedenstående lister.

Sansespor
Brug sanserne, når der skal skrives og se hvilke fremstillingsformer de føre frem til.
5.-6. kl.

Skriveskud
Undersøg spændende modeltekster og brug skriverammer fra web, når I skriver i 3. – 6. klasse.
4. kl.

Mesterlære
3. og 4. klasser kan komme i mesterlære hos Kim Fupz Aakeson og få gode råd og tips til, hvordan de skruer en god fortælling sammen.

Fortællerejsen
Med Fortællerejsen kan elever i 3.-4. klasse lære at skrive deres helt egen fantasybog – fra forberedelse til udgivelse.

Jesper Wung Sung
Læs en fagbog om Jesper Wung Sungs spændende bøger og familiehistorie.

Tid til at skrive B
”Tid til at skrive A og B” giver hurtigt overblik over fremstillingsformerne og deres struktur i 3./4. og 5./6. klasse.
Skønlitterære e-bøger
Her ser du nogle af de mest interessante e-bøger til mellemtrinnet, som du kan låne til din klasse i mitCFU. De nyeste står øverst. Der er dog mange flere i mitCFU!
Til mange e-bøger er der pædagogisk vejledning og overlay med elevspørgsmål. Et overlay er et lag oven på teksten med elevspørgsmål, som vises, når man klikker på markeringerne i teksten. Lån så mange, du vil, når du vil, og slip for bøvlet med at få dem afleveret igen.

Den klamme liste
Teenagelivets dilemmaer og udfordringer kommer under behandling i novellesamlingen “Den klamme liste og andre historier”
4. – 6. kl.

Pssst!
Den grafiske roman Pssst! rummer mange filosofisk spørgsmål, som er relevante for tween-drenge og -piger.
4.-7. kl.

Drengen med sølvhjelmen
Den ikoniske roman har fået nyt liv som graphic novel, der på en ny og let læselig måde genfortolker begrebet normalitet.
5. – 7. kl.

Kaskelotternes sang
En elsket klassiker, som stadig holder i dag. Lad jer rive med af den fabelagtige fortælling, og brug anledningen til at lære lidt om Bent Haller og 80’ernes børnelitteratur, som du både skulle forføres og lære noget vigtigt om verden af. Brug den også til at zoome ind på stor verdenslitteratur som fortællingen om Moby Dick. Der er en opdateret vejledning.
3.-5. kl.
Af Bent Haller

Den rustne verden
En søskendeflok på en farefuld rejse gennem et Danmark, der er fyldt med skrot, skrammel og plastikhav. En cli-fi-fortælling som behandler aktuelle problemstillinger i børnehøjde.
5.-7. kl.

Flyvere på himlen
Billedbogen “Flyvere på himlen” behandler svære problematikker, som død, krig og flugt, men gør det på en poetisk og gribende vis, som efterlader læseren håbefuld.
2.-4. kl.
Lydbøger

General Brushane og Den lille Klæbeånd
E-bog med oplæsning. Lyd, tekst og billeder vender op og ned på, hvad der er rigtig og forkert på en rigtig sjov måde. Historien om Den Lille Klæbeånd, kan give anledning til både at tale om normer og spøjse ord.

Selfie Simon
Jagten på likes er det gennemgående tema i Selfie Simon, som nu også kan læses med ørene.

Skammerens datter
Med lyd-bogen ”Skammerens datter” kan eleverne læse og opleve det fantastiske middelalder-fantasy-univers med ørene

Maskernes hus
En lydfortælling, om at flytte til en ny by i et gammelt hus. Lyddesignet understreger den uhyggelige stemning, som kryber helt ind under huden.
Fagbøger

Fjorten ulve
Billedbogen anvender narrative kneb til at formidle fagligt stof på en æstetisk og fængende måde og kan indgå i en tværfagligt forløb mellem dansk og natur og teknologi.
1.-7. kl.

Børn i andre lande
Igennem børnefortællinger og fakta giver fagbogen indsigt i børnelivet i alverdens landsbyer og storbyer.
2. – 6. kl.

Vi ændrer verden
Korte fagtekster om modige børn fra Danmark og resten af verden, der har gjort en forskel.
4.-9. kl.

Spillemand - Kim Larsen
Læs om Kim Larsens succeser og skyggesider i denne grafiske portrætbog, som i børnehøjde fortæller historien om Danmarks nationalskjald. 4. -7. kl.
Tv-udsendelser
Vi har 45.000 tv-udsendelser i mitCFU.
Alfred danser ballet
Vi er fluen på væggen første skoledag på Balletskolen, hvor Alfred møder nye venner, hård disciplin og svære trin. Med elevmaterialet på mitCFU kan eleverne let lave deres egen ballet-stopmotionfilm.
Se hvordan i video

Søs, Molly og malerne
I tv-serien ”Søs, Molly og malerne” kommer vi i dialog med værker, eksperter og samtid. Vha. face-swapping får selvportrætterne en stemme, og Søs Egelind kan stille Krøyer, Wilhelmsen og andre store danske kunstmalere nysgerrige spørgsmål.
5.-10. kl.

En alfahun i Yellowstone
Aktiver elevernes lyst og nysgerrighed omkring det naturvidenskabelige fænomen ulve og gør dem samtidig bevidste om filmiske virkemidler og sproglige ressourcer, som de kan bruge, når de selv skriver fagtekster.
4.-10- kl.

Danmarks yngste dragqueen
I tv-dokumentaren følger vi Jeppes forvandling fra 12-årig skoledreng til Danmarks yngste dragqueen.

Vikarlandsholdet
På grund af en konflikt mellem DPU og spillerforeningen er Danmarks deltagelse i EM i fare. Dokumentaren som skildrer to unge mænd fra Tarup Pårup Fodboldklub, som griber chancen og havner i landsholdtrøjen.
5.-10. kl.

Vi är Europa
Svensk serie med korte afsnit, som handler om børneliv i forskellige europæiske lande. Lad eleverne lave en dansk version, hvor de selv lægger dansk stemme på som voiceover.

Anna Ancher: Kunsten at fange en solstråle
”Kunsten at fange en solstråle” er DR’s dramadokumentar om skagensmaleren Anna Ancher, som trodser tidens normer og bliver en af Danmarks mest banebrydende malere.
Materialesæt
Se vores materialesæt, som er kasser med samlinger af materialer, fx bøger til læsekurser eller fysiske ting til aktiviteter i dansk på mellemtrinnet.

Du er selv hovedpersonen
I kassen indeholder fire forskellige rollespilsbøger, som spænder fra eventyr, sci-fi, gys og humor, hvor læseren via sine valg selv bestemmer historiens udfald.
4.-7. kl.

Friends i fjerde
I den realistiske serie “Friends i fjerde” får de fire venner på skift hovedrollen. Vennerne oplever genkendelige problemstillinger, som lægger op til samtale og refleksion.
2.-4 kl.
Leg med skrivesituationer og book Harry Potter kassen

Harry Potter kassen
Harry Potter i dansk
Hvis du har elever i 4.-8. klasse og vil at arbejde med Harry Potter, så få idéer, som er lige til at gå til.
Nabosprog

Her finder du vores bedste anbefalinger til nabosprogsundervisning på alle tre trin. Levende billeder er bare bedst til at formidle sprog, så du finder links til gode svenske og norske tv-udsendelser, hvor eleverne kan høre nabosproget, mens de følger med på de norske eller svenske undertekster. Vi linker også til andre websider, hvor du kan finde mere inspiration og viden om nabosprogsdidaktik.

Læselyst
På mellemtrinnet holder mange børn op med at læse af egen lyst. Det kan du forebygge ved at give dem mange gode læseoplevelser. Frist dine elever med fx Haltefanden, De Hemmelige Youtubere, Jeg er William og Hjertesorg – se vores liste.

Micro:bit i dansk
Er din klasse tilmeldt ultra:bit-projektet? Tjek disse forløb, og se, hvordan sådan en micro:bit-dims kan give mening i dansktimerne.
Forslag til nye læremidler
Forslag til nye læremidler
Materialer, der indkøbes til udlånssamlingen, vælges af vores faglige konsulenter i samarbejde med repræsentanter for brugerne. Vi modtager meget gerne forslag til nye læremidler i udlånssamlingen.
Send dit forslag vedr. bøger til Mette Schousboe.
Kurser / Konferencer
Kurser og konferencer 2022-2023
Få overblik over CFU’s kurser og konferencer i skoleåret 2022-23 i KP’s kursus-og uddannelseskatalog eller læs mere og tilmeld dig.
Nyhedsbreve

Må vi skrive til dig?
Få inspiration og idéer til dit fag samt nyt fra CFU – direkte i din indbakke!