Gå til indhold
Søg

Dansk på mellemtrinnet

Se aktuelle læremidler til 3.-6. klasse samt inspiration til, hvordan du sætter læremidlerne i spil i din danskundervisning.

en læseglad skildpadde under en bog

Dansklærerens dag 2024 - 1. 5. klasse

Dansklærerens dag byder NATURligvis på et stærkt danskfagligt program med workshops om figurdigte, billedbøger, rask håndskrivning og dyrebare tekster om vind, vejr og natur. Vi skal blandt andet møde Kristine Kabel, som gør os klogere på den nyeste skriveforskning, og Carl Quist-Møller, der både tegner og fortæller.

Skønlitterære bøger

Se de nyeste skønlitterære bøger, som du kan låne i klassesæt på mitCFU. Eller vælg en af listerne og se hele udvalget med og uden pædagogiske vejledninger.

2 drenge på et toilet, den ene skriver graffiti på væggen

Anas Hashim - sikke et liv

Første bind i en dansk serie, der lige som ’Wimpy kid’, få alle til at sluge bogen og trække på smilebåndet. Anas Hashim vil gerne være den sygeste gangster-rapper, men det er lidt svært, når stemmen ikke er gået i overgang.
4.-6. kl.

lille gul gråspurv sidder på vej med blå og gule blomster i vejkanten

Alt for pipper Villumsen

En skør og humoristisk roman om at være på farten, hvor intet undervejs går helt som planlagt. Med sin blanding af realisme og fantasi, folder den historien ud og berører mange forskellige dilemmaer og spørgsmål.
4.-6. kl.

Dreng sidder på en gren i et stort træ

Drengen i træet

Hvad skal man med verden, når man lige er ved at nå level 3.” Det er et af de spørgsmål, der bliver stillet i denne rim- og remsebog. Denne humoristiske billedbog giver en god anledning til at tale sammen og reflekterer over skærmtid eller at smutte ud og kravle i træer.
0.-4. kl.

et stort hjerte der afspejler en tekst

Papirhjerter

Gribende grafisk roman med et unikt visuelt udtryk, da teksten er skrevet, så den former figurer på siderne. En bog om venskab, forelskelse, krop i forandring, mobning, ensomhed og tilgivelse. Der findes ideer til opgaver på posten.
6.-8. kl.

Film

På mitCFU kan du let og lovligt streame film i din danskundervisning. Du kan også låne film, som dine elever selv kan afspille derhjemme. Vær opmærksom på om filmen har pædagogisk vejledning eller kapitelsæt med elevopgaver, som kan lette din forberedelse.

4 personer og en robot

Robotbror

Science-fiction børnefilm, som lægger op til refleksion om forskelle og ligheder mellem robotter og mennesker.
3.-6. kl.

En kæmpe rød panda, der er vred/bekymret

Rød

’Rød’ er en ungdomsfortælling til mellemtrinnet, der både fremkalder et smil på læben og en tåre i øjenkrogen. Disney Pixars nye animationsperle vil mere end at underholde. Filmen formidler på en sjov måde, hvad der sker med krop og humør, da Mai får sin første menstruation. Hun bliver simpelthen forvandlet til en rød panda.
4.-6. kl.

 

filmplakat

Buster Oregon Mortensen

Lad dine elever møde ’Buster Oregon Mortensen’. Den vellykkede genindspilning af Bjarne Reuters berømte børneroman ’Busters verden’ foregår i et nutidigt univers, som dine elever kan genkende.
0.-4. kl.

Skov, sø, børn på cykler, børn i vandet

Landet af glas

En fantasifuld og tankevækkende dansk børnefilm, hvor nordisk folkesagn møder nutiden.
2.-5. kl.

Undervisningsbøger

Se de nyeste undervisningsbøger her, eller find flere spændende materialer, som er lige til at gå til, på nedenstående lister.

fem cirkler med billeder af de fem sanser

Sansespor

Brug sanserne, når der skal skrives og se hvilke fremstillingsformer de føre frem til.
5.-6. kl.

grøn baggrund, frøer, blade

Naturdigte

’Naturdigte’ sætter fokus på sproglig udvikling i kreative og bevægelsesorienterede undervisningsaktiviteter.
Bogen er en oplæsningsbog og indeholder aktiviteter, hvor eleverne gennem en kropslig og undersøgende tilgang kan arbejde med naturen i poesiens og magiens verden.
1.-3. kl.

Mesterlære

Mesterlære

3. og 4. klasser kan komme i mesterlære hos Kim Fupz Aakeson og få gode råd og tips til, hvordan de skruer en god fortælling sammen.

Ordet er dit

Ordet er dit (3.- 6. klasse)

Få mundtlighed i fokus og arbejd med stemme, kropssprog, genfortælling, samtale og oplæsning

Kenneth Bøgh Andersen

Kenneth Bøgh Andersen

Hvis du vil vide mere om Kenneth Bøgh Andersens liv og forfatterskab eller superhelten Antboy, der blev lavet om fra bog til film.

Tid til at skrive B

Tid til at skrive B

”Tid til at skrive A og B” giver hurtigt overblik over fremstillingsformerne og deres struktur i 3./4. og 5./6. klasse.

Skønlitterære e-bøger

Her ser du nogle af de mest interessante e-bøger til mellemtrinnet, som du kan låne til din klasse i mitCFU. De nyeste står øverst. Der er dog mange flere i mitCFU!

Til mange e-bøger er der pædagogisk vejledning og overlay med elevspørgsmål. Et overlay er et lag oven på teksten med elevspørgsmål, som vises, når man klikker på markeringerne i teksten. Lån så mange, du vil, når du vil, og slip for bøvlet med at få dem afleveret igen.

en stor lyserød fugl på blå baggrund

Det sner med fjer

Læs finurlige figurdige, som formidler fakta på en poetisk måde. Gå på naturoplevelse, og kom hjem og søg mere viden, inden I selv skriver figurdigte. Få inspiration i forlagets materiale.
3.-6. kl.

2 glade piger der rækker tunge og griner

Mig og Mille

En drønsjov bog, hvor pranks, doodle-tegninger og rulleøjne kan sætte skub i læserens egen foretagsomhed. Brug overlay og undersøg sproglige forstærkere, bobler og talemåder.
3.-5. kl.

Trylleblik

Trylleblik

Billedbogen formidler det svære krigstema i børnehøjde. Med de to fortællespor får vi henholdsvis adgang til den varme og farverige fortælling i tekst og billeder, mens den mere barske kun ses i de sort/hvide blyantstegninger.
0.-5. kl.

en dreng og en pige og bag dem et uhyggelig sort skygge

Felix og Åmanden

I “Felix og Åmanden” kombinerer Kenneth Bøgh Andersen nutidige karakterer med realistiske problemstillinger med glemte sagnvæsner i magiske universer
4.-6. kl.

Lydbøger

Gummi Tarzan hængende efter en cykel

Gummitarzan

Gummi Tarzan egner sig godt til at blive læst højt, og Ole Lund Kirkegaards brug af verbale processer fx “siger”, “råber” og “hvæser” hjælper oplæser Peter Frödins fortolkning.
2.-5. kl.

blomster

Sølvblomst

Lydbogen giver dine elever mulighed for at opleve “Sølvblomst” under åben himmel i pagt med naturen. Se cfu-elevmaterialet, som er inspireret af CFU’s lydbogsramme.

Skammerens datter

Med lyd-bogen ”Skammerens datter” kan eleverne læse og opleve det fantastiske middelalder-fantasy-univers med ørene

Maskernes hus billede

Maskernes hus

En lydfortælling, om at flytte til en ny by i et gammelt hus. Lyddesignet understreger den uhyggelige stemning, som kryber helt ind under huden.

Podcast

Diset billede med en bil og et stort træ

Sagnfolket

I podcastserie ”Sagnfolket” bliver vi klogere på den folketro, som spillede en central rolle i gamle dage. Her opsøger værterne fortidens sagnfolk og inviterer lytterne med ind i et gysende spændende lydunivers.
5.-10. kl.

tre personer en kvinde og 2 mænd

Fanfiktionens historie på P1

Find ud af, hvorfor fanfiktion hitter, og hvordan børn og unge deler deres egne historier til et stort publikum. Bliv også klogere på genrerne ’universfanfiktion’ og ’idolfanfiktion’ med lydsporet fra Sherlock Holmes, Harry Potter og Justin Bieber i ørene.
4.-10. kl.

Fagbøger

Fjorten ulve

Fjorten ulve

Billedbogen anvender narrative kneb til at formidle fagligt stof på en æstetisk og fængende måde og kan indgå i en tværfagligt forløb mellem dansk og natur og teknologi.
1.-7. kl.

5 bogforsider - skarp på fagtekster

Skarp på fagtekster

Skal dine elever læse, undersøge og tale sammen om krokodille-, frø- haj- pingvin- kattedyr- og abetekster?
0.-7. kl.

Vi ændrer verden

Vi ændrer verden

Korte fagtekster om modige børn fra Danmark og resten af verden, der har gjort en forskel.
4.-9. kl.

Spillemand Kim Larsen

Spillemand - Kim Larsen

Læs om Kim Larsens succeser og skyggesider i denne grafiske portrætbog, som i børnehøjde fortæller historien om Danmarks nationalskjald. 4. -7. kl.

Tv-udsendelser

en scene og en stor lysekrone

Alfred danser ballet

Vi er fluen på væggen første skoledag på Balletskolen, hvor Alfred møder nye venner, hård disciplin og svære trin. Med elevmaterialet på mitCFU kan eleverne let lave deres egen ballet-stopmotionfilm.
Se hvordan i video

et skrivebord og stol uden børn, men blyanter, robot etv.

Børnenes nytårstale

13-årige Maria Højsgaard-Lauridsen taler til hele befolkningen, da TV 2 for første gang viser ‘Børnenes nytårstale’. Hun tager udgangspunkt i FN’s børnekonvention og taler om krig, klima og truede dyr.
4.-7. kl.

Hav og en cirkel med 4 vilde dyr

Vilde vidunderlige dyr

Bruge serien “Vilde vidunderlige dyr” som generator, når dine elever skal skrive beskrivende fagtekster om dyr. Se episoden ’Eghjortens vilde våben’ og undersøg den korte dyrefilms dramaturgi.
0.-3. kl.

en kvinde, natur og kulturformidler står ved en havn

Hvalnyt på Kosmopol

Brug aktuelle og lokale nyheder i din grammatikundervisning. Nyhedsklippet om næbhvalen kan fungere som en generator, der tilbyder ord, citater og viden, som eleverne kan bruge, når de skal skrive deres egen rubrik.
5.-10. kl.

titel på blå baggrund

Mysteriet på Bornholm

Bornholm er den perfekte location til den spændende detektivserie, hvor de fire børn har hver sine styrker og svagheder, når det kommer til mysteriet om det forsvundne maleri, de underjordiske og en spirende forelskelse.

 

Vi er Europa

Vi är Europa

Svensk serie med korte afsnit, som handler om børneliv i forskellige europæiske lande. Lad eleverne lave en dansk version, hvor de selv lægger dansk stemme på som voiceover.

tekst på sort baggrund

På sporet af julens sange

Mette Frisk og Phillip Faber er på sporet af Danmarks mest berømte julesang. De undersøger både den krisetid, sangen er skrevet i, juletraditioner i det københavnske borgerskab og sangens persongalleri.
5.-10. kl.

Materialesæt

Se vores materialesæt, som er kasser med samlinger af materialer, fx bøger til læsekurser eller fysiske ting til aktiviteter i dansk på mellemtrinnet.

portræt af Ole Lund Kirkegård og billedforsider i en cirkel rundt om

Ole Lund Kirkegaard

Materialesæt til arbejdet med tekster af Ole Lund Kirkegaard og til arbejdet med hans forfatterskab.
3.-5. kl.

bogforsider

Halloween på Galgebakken

Vi følger 10 børn, der bor omkring Galgebakken og oplever Halloween fra forskellig synsvinkel. Gyserserien gør det let for hele klassen at komme i gang med at læse, da bøgerne kan læses i vilkårlig rækkefølge.

7 ens bøger med monstermotiv

Monsterkrig

Spil ’Monsterkrig’ og læs om nordiske sagnvæsner. På mitCFU finder I en skabelon, så eleverne selv kan lave monsterkort, mens de bliver klogere på tekstens struktur og sprog.
4.-10. kl.

badgemaskine

Badgemaskine

Har dine elever en sag de brænder for, eller skal I arbejde med litterær aktivisme? Gør din danskundervisning praksisnær ved at designe og lave badges – lån maskinen her!

Leg med skrivesituationer og book Harry Potter kassen

Harry Potter kassen

Harry Potter kassen

Harry Potter i dansk

Hvis du har elever i 4.-8. klasse og vil at arbejde med Harry Potter, så få idéer, som er lige til at gå til.

Nabosprog

" "

Her finder du vores bedste anbefalinger til nabosprogsundervisning på alle tre trin.  Levende billeder er bare bedst til at formidle sprog, så du finder links til gode svenske og norske tv-udsendelser, hvor eleverne kan høre nabosproget, mens de følger med på de norske eller svenske undertekster. Vi linker også til andre websider, hvor du kan finde mere inspiration og viden om nabosprogsdidaktik.

Forslag til nye læremidler

Forslag til nye læremidler

Materialer, der indkøbes til udlånssamlingen, vælges af vores faglige konsulenter i samarbejde med repræsentanter for brugerne. Vi modtager meget gerne forslag til nye læremidler i udlånssamlingen.

Send dit forslag vedr. bøger til Mette Schousboe.

Kurser / Konferencer

kursusboks med fed skrift

Læselyst og makerteknologier i danskfaget

Tirsdag den 17/09-24, kl. 12-16

Fyr op under læselysten med magiske læserum. Vi arbejder med projektbaseret læring og udforsker, hvordan eleverne ved hjælp af makerteknologier kan være med til at skabe innovative rum og designs, der inspirerer til læselyst og kreativ udfoldelse i dansk.

kursusboks med fed skrift

Skrivefantasi og fremstillingsformer

Torsdag den 24/10-24, kl. 9-15

Skab et mangfoldigt skriverum, hvor der plads til elevernes kreativitet, erfaringer, krop og stemme. Sammen med viden om fremstillingsformer, deres struktur og sproglige ressourcer får dine elever et godt afsæt til at skrive spændende tekster.

kursusboks med fed skrift

Hvordan hjælper vi eleverne til mere talemod i danskfaget?

Onsdag den 6/11-24, kl. 9-15

Hvordan får alle elever mod til at gå i dialog med hinanden og udtrykke sig mundtligt i dansktimerne? Bliv inspireret til en mundtlighedsdidaktik, hvor eleverne bliver sprogligt bevidste og opdager deres styrker, når de arbejder dialogisk med udgangspunkt i danskfagets tekster.

kursusboks med fed skrift

Den filosofiske samtale med billedbøger

Onsdag den 27/11-24, kl. 9-15

På dette kursus vil du møde billedbøger ud fra en filosofisk didaktik, som fremhæver de store spørgsmål gennem dialog, leg, dramatisering og poesi. Du får ideer til aktiviteter og konkrete værktøjer, der åbner for den filosofiske samtale i din klasse.

kursusboks med fed skrift

Meningsfuld grammatik

Torsdag den 5/12-24, kl. 9-15

Traditionel grammatik, som er løsrevet fra kontekst, har hverken positiv effekt på elevernes tekster eller metasproglige viden. Få konkrete bud på legende forløb, som kobler grammatik med autentiske tekster. Du kommer selv til at prøve kræfter med at undersøge og skrive tekster, hvor du inddrager kendte såvel som nye, funktionelle grammatiske begreber. Didaktiske greb: minilektioner, modeltekster og stilladsering.

Få overblik over CFU’s kurser og konferencer i KP’s kursus- og uddannelseskatalog.

Kursus KP CFU billede fra SoMe

Efteruddannelse og kurser for lærere og pædagoger i skolen

Nu kan du tilmelde dig arrangementer, diplommoduler, uddannelsesforløb og kurser for lærere, pædagoger og ledere i skolen 2024-25.

Nyhedsbreve

Må vi skrive til dig?
Få inspiration og idéer til dit fag samt nyt fra CFU – direkte i din indbakke!

Kontaktpersoner

portræt - Dorte

Dorte Haraldsted

Pædagogisk konsulent

+45 41 89 70 13

Træffetid: mandag, tirsdag, onsdag, torsdag og fredag