Gå til indhold
Søg

Dansk til mellemtrinnet

Se aktuelle læremidler til 3.-6. klasse samt inspiration til, hvordan du sætter læremidlerne i spil i din danskundervisning.

Mangler du værker til din klasse?

Ærgrer du dig over, at du ikke nåede at booke de mest populære børnebøger til din klasse? Så tjek vores lister med billedbøger, romaner og grafiske fagbøger, som stadig er til at få fingre i.

Skønlitterære bøger

Se de nyeste skønlitterære bøger, som du kan låne i klassesæt på mitCFU. Eller vælg en af listerne og se hele udvalget med og uden pædagogiske vejledninger.

Holly

Holly

Humoristisk historie om Holly, der er træt af, at hun skal gå med høreapparat, indtil hun finder ud af, at det har givet hende superkræfter. De kommer til sin ret, når hun sammen med sine handlekraftige venner løser mysterier.
3.-7. kl.

Brøl min bror

Brøl, min bror

“Brøl, min bror” er nyeste bog i serien miniværk, som kan bruges til værklæsning på mellemtrinnet. Hvad skal Hamed stille op med sin pinlige tvillingebror, der hele tiden gør dumme ting og går på specialskole?
3.-6. kl.

Fiskepigen

Fiskepigen

Dystopisk grafiske roman med et stærkt litterært indspark i debatten om klimaforandringer og miljø med litteraturguide.
4.-6. kl.

Trylleblik

Trylleblik

Trylleblik er en billedbog om et barn på flugt, som har to fortællespor. Billeder, tekst og farver giver to perspektiver på samme begivenheder, for pigens trylleblik er et filter, som ser verden i farver.
0.-5. kl.

Natblomst og Sølvblomst

Natblomst

“Sølvblomst” har fået klassikerstatus og har her 19 år efter fået en toer, som er “Natblomst”. Det to bøger kan læses i vilkårlig rækkefølge og er begge magisk realisme.
4.-6. kl.

Maskernes Hus

Maskernes hus

Cornelia er ikke særligt begejstret for sit kommende hjem, som er en lejlighed i en skummel ejendom med underlige beboere, der trives ved andres sorg og ulykke.
5.-7. kl.

Film

På mitCFU kan du let og lovligt streame film i din danskundervisning. Du kan også låne film, som dine elever selv kan afspille derhjemme. Vær opmærksom på om filmen har pædagogisk vejledning eller kapitelsæt med elevopgaver, som kan lette din forberedelse.

Big hero 6

Big Hero 6

Hiro spilder sit talent på at udvikle robotter til ulovlige botkampe, men bliver en ægte superhelt der sammen med robotten Baymax og fire nørder bekæmper superskurken.
2.-6. kl.

Filmplakat Coco

Coco

I animationsfilmen Coco skal Miguels vælge mellem sin familie og sin store passion musik. Ud over den klassiske konflikt mellem traditioner og personlige ambitioner, så lægger filmen op til at tale om døden og efterlivet i børnehøjde.
1.-6. kl.

Modig

Modig

Moderne middelalderligt fantasyunivers, hvor prinsesse Merida kæmper for at blive herre over sine egen skæbne.
3.-7. kl.

Jeg er William

”Jeg er William” er en både en munter og alvorlig børnefilm med indslag af magisk realisme, grovkornet humor og politisk ukorrekthed. Brug evt. kapitelsæt med elevspørgsmål.
2.-5. kl.

Malous Jul

Malous jul

En julefilm om det utilpassede plejebarn Malou, der flytter ind hos det juleglade ægtepar på Lunø. Find link til færdigt forløb på mitCFU.
3.-6. kl.

Harry Potter filmplakat

Filmen er blevet en klassiker, og de fleste børn vil allerede kende til Harry Potter-universet. Et gensyn kan sætte gang i læse- og skrivelyst. Brug vejledningen og få inspiration til fanfiction-opgaver og produktion af fanart.
5.-7. kl.

Undervisningsbøger

Se de nyeste undervisningsbøger her, eller find flere spændende materialer, som er lige til at gå til, på nedenstående lister.

Sansespor

Sansespor

Brug sanserne, når der skal skrives og se hvilke fremstillingsformer de føre frem til.
5.-6. kl.

Skriveskud

Skriveskud

Undersøg spændende modeltekster og brug skriverammer fra web, når I skriver i 3. – 6. klasse.
4. kl.

Mesterlære

Mesterlære

3. og 4. klasser kan komme i mesterlære hos Kim Fupz Aakeson og få gode råd og tips til, hvordan de skruer en god fortælling sammen.

Fortællerejsen

Fortællerejsen

Med Fortællerejsen kan elever i 3.-4. klasse lære at skrive deres helt egen fantasybog – fra forberedelse til udgivelse.

Jesper Wung Sung

Jesper Wung Sung

Læs en fagbog om Jesper Wung Sungs spændende bøger og familiehistorie.

Tid til at skrive B

Tid til at skrive B

”Tid til at skrive A og B” giver hurtigt overblik over fremstillingsformerne og deres struktur i 3./4. og 5./6. klasse.

Skønlitterære e-bøger

Her ser du nogle af de mest interessante e-bøger til mellemtrinnet, som du kan låne til din klasse i mitCFU. De nyeste står øverst. Der er dog mange flere i mitCFU!

Til mange e-bøger er der pædagogisk vejledning og overlay med elevspørgsmål. Et overlay er et lag oven på teksten med elevspørgsmål, som vises, når man klikker på markeringerne i teksten. Lån så mange, du vil, når du vil, og slip for bøvlet med at få dem afleveret igen.

Den klamme liste

Den klamme liste

Teenagelivets dilemmaer og udfordringer kommer under behandling i novellesamlingen “Den klamme liste og andre historier”
4. – 6. kl.

pssst

Pssst!

Den grafiske roman Pssst! rummer mange filosofisk spørgsmål, som er relevante for tween-drenge og -piger.
4.-7. kl.

Drengen med sølvhjælmen

Drengen med sølvhjelmen

Den ikoniske roman har fået nyt liv som graphic novel, der på en ny og let læselig måde genfortolker begrebet normalitet.
5. – 7. kl.

Kaskelotternes sang

Kaskelotternes sang

En elsket klassiker, som stadig holder i dag. Lad jer rive med af den fabelagtige fortælling, og brug anledningen til at lære lidt om Bent Haller og 80’ernes børnelitteratur, som du både skulle forføres og lære noget vigtigt om verden af. Brug den også til at zoome ind på stor verdenslitteratur som fortællingen om Moby Dick. Der er en opdateret vejledning.
3.-5. kl.
Af Bent Haller

Den rustne verden

Den rustne verden

En søskendeflok på en farefuld rejse gennem et Danmark, der er fyldt med skrot, skrammel og plastikhav. En cli-fi-fortælling som behandler aktuelle problemstillinger i børnehøjde.
5.-7. kl.

Flyver på himlen

Flyvere på himlen

Billedbogen “Flyvere på himlen” behandler svære problematikker, som død, krig og flugt, men gør det på en poetisk og gribende vis, som efterlader læseren håbefuld.
2.-4. kl.

Fagbøger

Fjorten ulve

Fjorten ulve

Billedbogen anvender narrative kneb til at formidle fagligt stof på en æstetisk og fængende måde og kan indgå i en tværfagligt forløb mellem dansk og natur og teknologi.
1.-7. kl.

Børn i andre lande

Børn i andre lande

Igennem børnefortællinger og fakta giver fagbogen indsigt i børnelivet i alverdens landsbyer og storbyer.
2. – 6. kl.

Vi ændrer verden

Vi ændrer verden

Korte fagtekster om modige børn fra Danmark og resten af verden, der har gjort en forskel.
4.-9. kl.

Spillemand Kim Larsen

Spillemand - Kim Larsen

Læs om Kim Larsens succeser og skyggesider i denne grafiske portrætbog, som i børnehøjde fortæller historien om Danmarks nationalskjald. 4. -7. kl.

Tv-udsendelser

Vi har 45.000 tv-udsendelser i mitCFU.

Alfred danser ballet

Vi er fluen på væggen første skoledag på Balletskolen, hvor Alfred møder nye venner, hård disciplin og svære trin. Med elevmaterialet på mitCFU kan eleverne let lave deres egen ballet-stopmotionfilm.
Se hvordan i video

Søs, Molly og malerne

Søs, Molly og malerne

I tv-serien ”Søs, Molly og malerne” kommer vi i dialog med værker, eksperter og samtid. Vha. face-swapping får selvportrætterne en stemme, og Søs Egelind kan stille Krøyer, Wilhelmsen og andre store danske kunstmalere nysgerrige spørgsmål.
5.-10. kl.

Hunulven i yellowstone

En alfahun i Yellowstone

Aktiver elevernes lyst og nysgerrighed omkring det naturvidenskabelige fænomen ulve og gør dem samtidig bevidste om filmiske virkemidler og sproglige ressourcer, som de kan bruge, når de selv skriver fagtekster.
4.-10- kl.

Danmarks yngste dragqueen

Danmarks yngste dragqueen

I tv-dokumentaren følger vi Jeppes forvandling fra 12-årig skoledreng til Danmarks yngste dragqueen.

Vikarlandsholdet

Vikarlandsholdet

På grund af en konflikt mellem DPU og spillerforeningen er Danmarks deltagelse i EM i fare. Dokumentaren som skildrer to unge mænd fra Tarup Pårup Fodboldklub, som griber chancen og havner i landsholdtrøjen.
5.-10. kl.

Vi er Europa

Vi är Europa

Svensk serie med korte afsnit, som handler om børneliv i forskellige europæiske lande. Lad eleverne lave en dansk version, hvor de selv lægger dansk stemme på som voiceover.

Kunsten at fange en solstråle

Anna Ancher: Kunsten at fange en solstråle

”Kunsten at fange en solstråle” er DR’s dramadokumentar om skagensmaleren Anna Ancher, som trodser tidens normer og bliver en af Danmarks mest banebrydende malere.

Materialesæt

Se vores materialesæt, som er kasser med samlinger af materialer, fx bøger til læsekurser eller fysiske ting til aktiviteter i dansk på mellemtrinnet.

Materialesæt Du er selv hovedpersonen

Du er selv hovedpersonen

I kassen indeholder fire forskellige rollespilsbøger, som spænder fra eventyr, sci-fi, gys og humor, hvor læseren via sine valg selv bestemmer historiens udfald.
4.-7. kl.

Materialesæt - 4 bøger i en rød kasse

Friends i fjerde

I den realistiske serie “Friends i fjerde” får de fire venner på skift hovedrollen. Vennerne oplever genkendelige problemstillinger, som lægger op til samtale og refleksion.
2.-4 kl.

Leg med skrivesituationer og book Harry Potter kassen

Harry Potter kassen

Harry Potter kassen

Harry Potter i dansk

Hvis du har elever i 4.-8. klasse og vil at arbejde med Harry Potter, så få idéer, som er lige til at gå til.

Nabosprog

Se nordiske film og tv-udsendelser på mellemtrinnet.

Pettson og Findus

Lad dine elever lære svensk på en sjov måde, mens de live-dubber hen over Peddersen og Findus. Se hvordan i vejledning og i video.
Læs mere og book

Lær svensk med Peddersen og Finuds

Lær svensk med Peddersen og Findus

https://youtu.be/Ex3KCZ-NR-s
Glad dreng læser bog

Læselyst

På mellemtrinnet holder mange børn op med at læse af egen lyst. Det kan du forebygge ved at give dem mange gode læseoplevelser. Frist dine elever med fx Haltefanden, De Hemmelige Youtubere, Jeg er William og Hjertesorg – se vores liste.

MicroBit

Micro:bit i dansk

Er din klasse tilmeldt ultra:bit-projektet? Tjek disse forløb, og se, hvordan sådan en micro:bit-dims kan give mening i dansktimerne.

Forslag til nye læremidler

Forslag til nye læremidler

Materialer, der indkøbes til udlånssamlingen, vælges af vores faglige konsulenter i samarbejde med repræsentanter for brugerne. Vi modtager meget gerne forslag til nye læremidler i udlånssamlingen.

Send dit forslag vedr. bøger til Mette Schousboe.

Mette Schousboe | Pædagogisk Konsulent | +45 41 89 74 09

Kurser / Konferencer

Kurser billede

Læselyst og litteraturglæde

Tid: den 19. januar 2023, kl. 9-15
Målgruppe: Dansklærere på mellemtrinnet
Underviser: Ulla Maria Michaelsen og Dorthe Rise
Tilmeldingsfrist: 12. december 2022

Kurser og konferencer 2022-2023

Få overblik over CFU’s kurser og konferencer i skoleåret 2022-23 i KP’s kursus-og uddannelseskatalog eller læs mere og tilmeld dig.

Kontaktperson

Portrætfoto Dorte Haraldsted

Dorte Haraldsted

Dorte Haraldsted
dohm@kp.dk
41 89 70 13
Træffetid: mandag, tirsdag, onsdag og torsdag

Nyhedsbreve

Få inspiration og idéer til dit fag samt nyt fra CFU – direkte i din indbakke!