Gå til indhold
Søg
Fag

Samfundsfag

Her på fagsiden for samfundsfag kan du finde aktuelle læremidler og få idéer til undervisningen. Desuden kan du se aktuelle kursustilbud og få opdateret information om de afsluttende prøver.

Kontakt din fagkonsulent på CFU, hvis du ønsker nærmere kendskab til læremidler i netop dit fag. Du finder kontaktboks nederst på siden.

Samfundsfag

Samfundsfag har 3 deldiscipliner: Magt, kultur og økonomi. Hænderne fortæller noget om magtforhold. Fotografiet siger også noget om, hvordan vi mennesker i vores opdragelse bliver flettet kulturelt sammen, og endelig, at samfundsøkonomien i den globale verden er bundet sammen på hænder og fødder på godt og ondt.

Problemformulering: “Hvordan er magtfordelingen i Danmark og hvilken historisk udvikling ligger bag denne magtfordeling?”.

Magt

Problemformulering: “Hvordan opdrages børn i forskellige kulturer til at blive medlem af forskellige fællesskaber?”.

Kultur
Flygtningekrisen

Sæt flygtningekrisen på skemaet

mitCFU giver dig let adgang til tv-udsendelser om flygtningekrisen i Europa – også efter de for længst er forsvundet fra tv-stationernes platforme. Du kan streame et hav af tv-udsendelser direkte i klassen eller give eleverne adgang til at se dem derhjemme.

Mændene der plyndrede Europa

"Mændene, der plyndrede Europa"

Filmen bruges til Intro eller undervisnings-anslag i kompetenceområdet ”Økonomi”, hvor eleven til sidst på kvalificeret grundlag kan tage stilling til økonomiske problem-stillinger samt handle i forhold til egen økonomi og samfundsøkonomien.

Nu med elevopgave!

Læremidler til samfundsfag

En række unge fra fattige lande fortæller om hvordan de klarer sig på trods af fattigdom, hvad de gør for at komme fattigdommen til livs og hvad der gør dem glade og lykkelige.

Af: Kaare Øster og Peter Bejder

Se mere og book

Global lykke

Fest, farver og fattigdom ; Otte store skridt ; Godt nyt ; Verden rundt ; Afrika – et fattigt kontinent ; Mange fattige lande – og et rigt ; Skole for livet ; Kakao og chokolade ; Mine børn skal ikke arbejde ; Asien – verdens største kontinent ; Indien – alt for mange mennesker.

3.-6. klasse

Af: Kaare Øster

Se mere og book

Fattige lande billede

Folk flygter : Oceanien ; På vej til Latinamerika (En god idé : tomater i Nicaragua ; Kvinder i kamp ; Sydamerika : Brasilien og lande i Andes) ; Rundt til nogle af verdens storbyer ; Turisme – ulandes redning? ; Verden ifølge FN ; Frygt eller håb for fremtiden? ; Hvad er en NGO?

5.-8. klasse

Af: Kaare Øster

Se mere og book

Mød verden - livet i fattige lande

Læremidler til din undervisning kan lånes i mitcfu.dk. Her er links til huskesedler, hvor forskellige læremidler med samme tema eller målgruppe er samlet.

Bogen gennemgår kronologisk en række nedslag i historien, som har betydning for vores forståelse af Rigsfællesskabet i dag. Bogen tager udgangspunkt i børn fra Grønland og Færøerne i dag.

4.-10. klasse

Af: Jens Aage Poulsen

Se mere og book

Rigsfællesskabet

50 praktiske forslag til ændringer i din hverdag, der er til gavn for miljøet. Bl.a. hvordan du kan spare på vandet, bruge mindre strøm, lave mindre affald, genbruge mere, skabe større biodiversitet og forbruge færre (unødvendige) ting.

Af: Isabel Thomas

Se mere og book

Lad os redde verden

Hvordan terrorismen har udviklet sig siden slutningen af 1800-tallet, og hvad der har motiveret terroristerne.

6.-10. klasse

Af: Lise Penter Madsen

Se mere og book

Terrorisme

Historien bag kvinders adgang til at stemme ved de kommunale råd i 1908 og vedtagelsen af den almindelige valgret til Folketinget i 1915.

7.-10. klasse​

Af: Malene Mygind

Se mere og book

Kvinders valgret

Klar til prøven handler om prøven i fagene historie, kristendomskundskab og samfundsfag og indeholder vejledning, gode råd, opgaver og eksempler på prøvemateriale.
Bogen kan anvendes løbende i 7.-9. klasse, så eleverne bliver fortrolige med prøveformen, uanset om de skal op i historie, kristendomskundskab eller samfundsfag.

7.-9. klasse

Af: Karina Bruun Houg

Se mere og book

Klar til prøven
Lego build to Express

LEGO BUILD TO EXPRESS

Materialet kan benyttes som en “ekspedition” ind i elevernes tankeverden, hvor man gennem en proces med LEGO, gruppevis, bygger svar på forskellige spørgsmål, inden for et tema, som passer til klassetrinnet og faget.

Demokrati spillet

Demokratispillet

Demokratiet giver spillerne rollen som politikere, der skal kæmpe for deres mærkesager, mens de stadig holder styr på budgetterne. Det lader eleverne opleve demokrati og politiske forhandlinger i stedet for at læse om det, og leverer dermed læring på en involverende og underholdende måde, der tilgodeser såvel bogligt stærke som svage elever. I kassen er der materialer til 5 hold.

8.-10. klasse

Prøver til samfundsfag

Fra sommer 2016 hedder prøven i historie, samfundsfag og kristendom “Prøve med selvvalgt problemstilling”.

Se lovteksterne her.

App: Træn din eksamen fra StudyMind

Prøven med selvvalgt problemstilling

Kursus d. 21/9-21. Underviser: Læringskonsulent Liselotte Uhrenholt, BUVM

Direkte vejledning om fag og prøver fra læringskonsulenten

Folkeskolens prøver

Hos UVM kan du i prøvevejledningerne for de enkelte prøvefag læse om sammenhængen mellem prøven, faget og folkeskolens formål.

Kurser/Konferencer

Kursuskatalog 2023-24

Få overblik over CFU’s kurser og konferencer i skoleåret 2023-24 i KP’s kursus- og uddannelseskatalog eller læs mere og tilmeld dig.

Gå ombord i CFU’s gratis tag selv-bord – fuld af oplæg, workshops og inspiration til din årsplanlægning.

Sommeren og næste skoleår står for døren. Giv din årsplanlægning masser af ny næring – inden du rammer liggestolen. På denne gratis konference bliver du og dine kolleger forkælet med aktuelle oplæg, workshops og materialeudstillinger.

Du kan også besøge CFU’s læremiddelsamling, opleve Future Classroom Lab, møde CFU-konsulenter og få hjælp til at booke materialer på mitCFU.

Kontaktperson

Kontakt MBU

Morten Buttenschøn

Pædagogisk konsulent
41 89 74 27
mbu@kp.dk
Træffetid: Tirsdag og onsdag

mitCFU

Lån undervisningsmateriale til dit fag på MitCFU. Login med UNI-Login eller WAYF.

Nyhedsbreve

Må vi skrive til dig?
Få inspiration og idéer til dit fag samt nyt fra CFU – direkte i din indbakke!

Facebook

Facebook reklame

Facebook - hold dig opdateret