
Samfundsfag
Her på fagsiden for samfundsfag kan du finde aktuelle læremidler og få idéer til undervisningen. Desuden kan du se aktuelle kursustilbud og få opdateret information om de afsluttende prøver.
Kontakt din fagkonsulent på CFU, hvis du ønsker nærmere kendskab til læremidler i netop dit fag. Du finder kontaktboks nederst på siden.

Samfundsfag
Samfundsfag har 3 deldiscipliner: Magt, kultur og økonomi. Hænderne fortæller noget om magtforhold. Fotografiet siger også noget om, hvordan vi mennesker i vores opdragelse bliver flettet kulturelt sammen, og endelig, at samfundsøkonomien i den globale verden er bundet sammen på hænder og fødder på godt og ondt.
Magt
Problemformulering: “Hvordan er magtfordelingen i Danmark og hvilken historisk udvikling ligger bag denne magtfordeling?”.

Kultur
Problemformulering: “Hvordan opdrages børn i forskellige kulturer til at blive medlem af forskellige fællesskaber?”.

Økonomi
Problemformulering: “Hvordan er dansk erhvervslivs muligheder i en global økonomi?”.


Sæt flygtningekrisen på skemaet
mitCFU giver dig let adgang til tv-udsendelser om flygtningekrisen i Europa – også efter de for længst er forsvundet fra tv-stationernes platforme. Du kan streame et hav af tv-udsendelser direkte i klassen eller give eleverne adgang til at se dem derhjemme.

"Mændene, der plyndrede Europa"
Filmen bruges til Intro eller undervisnings-anslag i kompetenceområdet ”Økonomi”, hvor eleven til sidst på kvalificeret grundlag kan tage stilling til økonomiske problem-stillinger samt handle i forhold til egen økonomi og samfundsfagsøkonomien.
Nu med elevopgave!
Læremidler til samfundsfag
Global lykke
En række unge fra fattige lande fortæller om hvordan de klarer sig på trods af fattigdom, hvad de gør for at komme fattigdommen til livs og hvad der gør dem glade og lykkelige.
Af: Kaare Øster og Peter Bejder

Fattige lande

Mød verden
Folk flygter : Oceaninen ; På vej til Latinamerika (En god idé : tomater i Nicaragua ; Kvinder i kamp ; Sydamerika : Brasilien og lande i Andes) ; Rundt til nogle af verdens storbyer ; Turisme – ulandes redning? ; Verden ifølge FN ; Frygt eller håb for fremtiden? ; Hvad er en NGO?
5.-8. klasse
Af: Kaare Øster

Temaer
Rigsfællesskabet
Bogen gennemgår kronologisk en række nedslag i historien, som har betydning for vores forståelse af Rigsfællesskabet i dag. Bogen tager udgangspunkt i børn fra Grønland og Færøerne i dag.
4.-10. klasse
Af: Jens Aage Poulsen

Lad os redde verden

Terrorisme
Hvordan terrorismen har udviklet sig siden slutningen af 1800-tallet, og hvad der har motiveret terroristerne.
6.-10. klasse
Af: Lise Penter Madsen

Kvinders valgret

Klar til prøven
Klar til prøven handler om prøven i fagene historie, kristendomskundskab og samfundsfag og indeholder vejledning, gode råd, opgaver og eksempler på prøvemateriale.
Bogen kan anvendes løbende i 7.-9. klasse, så eleverne bliver fortrolige med prøveformen, uanset om de skal op i historie, kristendomskundskab eller samfundsfag.
7.-9. klasse
Af: Karina Bruun Houg


LEGO BUILD TO EXPRESS

Demokratispillet
Nyttige links
Prøver til samfundsfag
Fra sommer 2016 hedder prøven i historie, samfundsfag og kristendom “Prøve med selvvalgt problemstilling”.
Se lovteksterne her.
Prøven med selvvalgt problemstilling
Kursus d. 21/9-21. Underviser: Læringskonsulent Liselotte Uhrenholt, BUVM
Folkeskolens prøver
Hos UVM kan du i prøvevejledningerne for de enkelte prøvefag læse om sammenhængen mellem prøven, faget og folkeskolens formål.
Kurser og Konferencer

Kurser og konferencer 2022-2023
Få overblik over CFU’s kurser og konferencer i skoleåret 2022-23 i KP’s kursus- og uddannelseskatalog eller læs mere og tilmeld dig.