Gå til indhold
Søg

Nabosprog

Her finder du vores bedste anbefalinger til nabosprogsundervisning på alle tre trin.  Levende billeder er bare bedst til at formidle sprog, så du finder links til gode svenske og norske tv-udsendelser, hvor eleverne kan høre nabosproget, mens de følger med på de norske eller svenske undertekster. Vi linker også til andre websider, hvor du kan finde mere inspiration og viden om nabosprogsdidaktik.

Indskoling

Lilla spoket laban billede undervisningsmateriale

Lilla spöket Laban Laban

12 korte animationsfilm om Lilla spöket Laban med kapitelsæt med opgaver til de yngste. Vejledningen lægger op til, at de leger filmens handling og har fokus på udvalgte svenske ord.

Lilla Blaa Draken

Lilla blåa draken

Arbejd med elevernes svenske vinter-ordforråd, når I ser den kort svensk animationsfilm om den lille blå drage, der elsker sne. Lyt godt efter og find ud af, hvad snebold, snefnug eller snemand hedder på svensk?

Bli med heim - billede

Bli med heim

I dokumentaren hjælper Alma til ved genåbningen af familiens hotel. Lyt til sproget og hold øje med byggestil, beklædning og flag. Er der noget i Norge, som er helt ens eller helt forskelligt fra Danmark?

Krageøen billede

Vi på Krageøen

Se den ultrakort dokumentar om det svenske tv-hit ”Vi på Krageøen”, og vælg bagefter at se en enkelt episode på originalsproget.

 

Emil med kasket, lyseblå skjorte hænger over et stakit

Skal I fejre Emils fødselsdag?

I kan starte festlighederne med at se den ikoniske scene, hvor Emil hejser Ida op i flagstangen: Kalas på Katthult 
Eller I kan vælge en af de andre klassiske tv-episoder fra 70’erne – på originalsproget eller med dansk tale.

Mellemtrin

Mariia i Ukraina undervisningsmateriale

Vi är Europa

Otte små svenske dokumentarfilm om børneliv i Europa. Den pædagogiske vejledning lægger op til at eleverne selv lægger danske fortællerstemmer på de otte episoder.

Barnas nyttårstale 2022

Embla på 11 år har vundet konkurrencen, hvor 200 norske børn har skrevet en nytårstale. Præmien er, at hun får lov til at holde den i Rigssalen for hele det norske folk.

Garmanns gate billede

Garmann på norsk

Vi har alle tre billedbøger på norsk om drengen Garmann!
Læs den først på dansk og så på norsk. Man kan aldrig få for meget af den norske forfatter og illustrator Stian Holes fængslende billedfortællinger.

 

Flugten over grænsen

Flukten over grænsen

Det norske søskendepar kommer på en svær prøve, da deres forældre bliver arresteret. De får ansvaret for to jødiske børn, som er på flugt fra de tyske soldater. Den dramatiske spillefilm forgår under anden verdenskrig.

Askeladden – i Dovregubbens hall

I den norske eventyrfilm bejler den danske prins Frederik til den norske prinsesse. Han finder ud af, at han må tilpasse sit danske sprog, så nordmændene kan forstå, hvad han siger.

Op i det blå filmplakat

Upp i det blå

En svensk spillefilm til de yngste på mellemtrinnet. Brug kapitelsæt med elevspørgsmål og arbejd både med svenske ord og den spændende handling.

 

Lær svensk med Pettson & Findus

Lær svensk med Pettson og Findus! Lad eleverne se den svenske udgave med svenske overtekster, hvorefter de skal lægge danske stemmer på et kort afsnit (livedubbe) i episoden “Kantarelljakt och älgplockning”. Se hvordan i videoen herover og vejledning.

Lilla aktuelt

Lilla Aktuelt

Se svenske nyheder fra SVT i børnehøje. I kan selv vælge undertekster til og fra, hvilket hjælper læseforståelsen godt på vej.

Supernytt

Supernytt

’Ultranyt’ på norsk fra NRK, og alle nyhedsudsendelser har norske undertekster, hvilket er en gave for læseforståelsen.

BlimE! - dans og syng jer til norsk

BlimE billede

Sjovere bliver det nok ikke at lære nabosprog 😉 NRKsuper (norske DRUltra) har udgivet en sang og dans, som er perfekt til at lære danske børn og unge det norske sprog at kende. Lad eleverne synge med og danse, mens de følger med i undertekster. De kan selv optage en musikvideo, hvor de danser og synger med, så godt de kan – enten på norsk eller hvor de har oversæt et vers til dansk. Sangen er i forvejen oversat til mange andre sprog – men ikke dansk- så det kan eleverne jo gøre. Måske de kan sende deres danske bidrag ind til 2023-sangen, når den udkommer!

Udskoling

Unge Astrid filmplakat

Unge Astrid

I den pædagogiske vejledning knytter nabosprog sig til en enkelt scene ”potatisland”, som let findes via kapitelsættet. Eleverne kan sammenligne scenen med det svenske råmanuskript, som vi linker til på mitCFU.

Fanny og Lova billede tv

Fanny och Lova snor en bil

Svensk kortfilm, hvor du både kan vælge danske og svenske undertekster. Filmen kan indgå i fordybelsesområder og temaer i udskolingen, som f.eks. Identitet, ungdom, drømme og venskaber.

Hvad vil folk sige - plakat

Hvad vil folk sige

Medrivende norsk drama om en ung pakistansk teenagepige, som er fanget mellem to verdener. Find vejledning og elevopgaver på mitcfu.

Ta mig filmplakat

Ta´ mig

En norsk pendant til ”Fucking Åmål”, som på humoristisk og rørende vis tager fat i tabuet omkring onani og lyst.

Skam - pige der modtager en sms

Alt til tv-serien SKAM

CFU har alle fire sæsoner af den norske TV-serie SKAM samt læremidler.

På siden finder du en generel pædagogisk vejledning til serien og manusskrifterne (som e-bog eller papirbog) samt litteraturguiden til manusbøgerne.

Klar Tale – lette norske nyheder

Aktuel nabosprogsundervisning med norsk nyhedssite, der har lette tekster og oplæsning.

8 sidor – nyheder på let svensk

Bliv ajour med svensk og læs lette svenske nyheder. Sitet har også oplæsningsfunktion.

Nabosprogsdidaktik

Kontakt danskkonsulenterne

Dorte Haraldsted Pædagogisk konsulent

dohm@kp.dk
41 89 70 13
Træffetid: mandag, tirsdag, onsdag og torsdag

portrætfoto Trine Ferdinand

Trine Ferdinand Pædagogisk konsulent

trif@kp.dk
41 89 70 53
Træffetid: tirsdag, onsdag og fredag

Vend tilbage til oversigten