Gå til indhold
Søg

Tre små morfemer – ret så stor betydning

Elevernes opmærksomhed på ords betydningsdele (morfemer) kan have stor betydning for udviklingen af deres ordkendskab og stave- og læsefærdigheder.

Praktisk information

Dato

Mandag d. 17. maj 2021
Kl. 12.30 - 16.30

Tilmeldingsfrist

01/02/2021

Pris

700 kr.

Tilmeld dig

Kursusbeskrivelse

Kurset er flyttet fra d. 1. marts 2021, kl. 12-16 til d. 17. maj 2021, kl. 12.30-16.30 

Elevernes opmærksomhed på ords betydningsdele (morfemer) kan have stor betydning for
udviklingen af deres ordkendskab og stave- og læsefærdigheder. Men hvordan kan vi undervise i morfologi? Og hvor meget skal vi selv vide om ordenes opbygning? Få en indføring i morfologi og idéer til, hvordan du kan arbejde med morfologisk opmærksomhed og morfematiske strategier i undervisningen.

Sprogets mindste betydningsbærende enheder kaldes morfemer. Der er tre slags, nemlig rødder, afledninger og bøjninger, som vi kombinerer og danner et principielt uendeligt antal ord og ordformer af. Sådan opstår ord som snemus, udklædningstøj, flyvske, hengiven, voksbeklædte, sag(s)forhold, receptorer, aerodynamik og irrelevant.

Alle elever kan have gavn af undervisning i morfologi, men særligt elever med mindre gode sproglige forudsætninger, fx ordblinde eller elever med dansk som andetsprog, vil have et godt udbytte.

Mål
Du får en basisviden om morfologi og idéer til, hvordan området kan indgå i din undervisning.

Målgruppe
Dansklærere og læsevejledere på melletrinnet og i udskolingen

Underviser
Trine Gandil, lektor ved KP

Kursusnummer
CFU119016

Thomas Ais Christensen

Dansk

+45 41 89 74 28

Coronainformation

19. januar 2021
Al undervisning med fysisk fremmøde på videregående uddannelser omlægges til digitalt format – det gælder også for CFU. Vi håber at kunne afholde vores kurser som planlagt fra marts 2021.

Vi håber, dette igen bliver gældende fra 1. marts 2021
På Københavns Professionshøjskole afholder CFU sine kurser med god afstand i undervisningslokalerne, håndsprit og mundbind, såfremt det er relevant. Rengøringen er intensiveret, så der rengøres kontaktpunkter to gange dagligt. Al forplejning leveres i undervisningslokalerne, så køen i kantinen undgås. Reglen om ti personer gælder ikke i forbindelse med undervisning, men alle skal bære mundbind på gang- og fællesarealer.

Covid-19 har indflydelse på alles privat- og arbejdsliv, men mange aktiviteter kan heldigvis gennemføres – når blot vi har fokus på myndighedernes retningslinjer. Såfremt anbefalingerne fra myndighederne ændres og får betydning for Center for Undervisningsmidlers tilbud, vil vi give direkte besked til alle involverede.

CFU-kursusadministration

kursus-cfu@kp.dk
4189 9113

Mandag-torsdag kl. 8.30-15.00
Fredag kl. 8.30-14.00