Gå til indhold
Søg

Udskoling

Læremidler

Her finder du eksempler på analoge læremidler, nyheder og levende billeder, herunder masser af tv-udsendelser fra mitcfu.dk, som du kan bruge i din undervisning. Du finder også huskesedler, hvor læremidlerne er samlet indenfor temaer eller kategorier.

Nye læremidler

Materialer, der indkøbes til udlånssamlingen, vælges af vores faglige konsulenter evt. med afsæt i forslag fra brugerne. Vi modtager gerne forslag til nye læremidler i udlånssamlingen, som vi så tager stilling til individuelt. Send dit forslag til Mette Schousboe, mes@kp.dk

Læremidler i mitCFU

Herunder finder du eksempler på læremidler og huskesedler inden for forskellige kategorier og overskrifter.

Supplerende materiale

J'ai le droit d'être un enfant

J'ai le droit d'être un enfant

Bogen er skrevet i et enkelt sprog og i 1. person. Sætningen “J’ai le droit de…”, gentages ved hver side og foldes ud i informative, beskrivende eller poetiske udtryk og sætninger. De farverige og fantasifulde og til tider surrealistiske illustrationer understøtter budskaberne i teksterne.

Maryam et Maroussia

Maryam et Maroussia

Denne billedbog er en varm fortælling om naturens glæder, balance, venskab og solidaritet. Den kan inddrages i forbindelse med temaer: natur, fritid, venskab samt klimaproblematikker.

Temahuskesedler

Temahuskesedlerne er tænkt som inspiration til din undervisning og samler en række læremidler, herunder film, udsendelser og bøger. Klik på links og lad dig inspirere af, hvad du kan berige dine temaer med.

" "

Find en letlæsningsbog samt flere kortfilm om temaet ‘Noël’. Kortfilmene behandler emnet fra forskellige humoristiske vinkler og egner sig til at diskutere forskellige forestillinger om jul.

Find også et par forløb om Jul under Tematiske forløb.

Find kortfilm, spillefilm og billedbog om temaet ‘La famille’. Materialet præsenterer mange forskellige typer relationer og familiekonstellationer. Billedbogen sætter fantasien i gang og åbner op for at arbejde kreativt med temaet.

Find spillefilm og udsendelser om temaet ‘L’école’.  Alle spillefilm er forsynet med en pædagogisk vejledning og kan ses med danske undertekster. Udsendelsen ‘L’école’ giver baggrundsviden om det franske skolesystem.

Find kortfilm, spillefilm og billedbogen samt en rørende dokumentar om temaet ‘Les droits de l’enfant’. Med det materiale er du godt dækket ind til at belyse emner fra flere perspektiver. Der er vejledninger til materialerne.

Find kortfilm og udsendelser om temaet ‘l’amour et l’amitié’. Kortfilmene handler om romantisk eller svæv kærlighed, sjove og anderledes møder, venskabet, forhold drenge/piger, mm. De fleste udsendelser har danske eller svenske undertekster.

Find udsendelser, frilæsning og materialesæt om mad og drikke. Udsendelserne er didaktiseret med mange forslag til opgaver og de har svenske undertekster. Med materialet kan der organiseres forskellige spil og lege i klassen.

Find udsendelser, kortfilm og frilæsning om temaet ‘ Le sport’. Udsendelserne er didaktiseret med mange forslag til opgaver og de har svenske undertekster. Frilæsningsbøgerne giver mulighed for at lave parallelle tekster.

Lån frilæsningsbøger eller kortfilm til temaet.

Se også andet materialet, til at variere temaet med: Vocabulaire – med lyd; Adomania – tal om fritidsinteresser; Chanson avec Lou – Qui pourrait?

Find film, dokumentarer, frilæsningsbøger om byen Paris. Temaerne spænder vidt fra ungdomsliv, mode, gastronomi, gadekunst til monumenternes historie. De fleste udsendelser har danske eller svenske undertekster.

Læs den spændende artikel i Folkeskolen og find de tv-udsendelser, som du kan anvende i forbindelse med et tema om Coco Chanel. De forskellige dokumentarer er sendt på danske tv-kanaler.

Levende billeder

Filmstrimler

Her finder du inspiration med eksempler på film og tv, du kan låne og streame – primært i mitCFU.

Vi har samlet fransktalende kortfilm, som du kan streame i din undervisning via mitCFU. Til mange af kortfilmene finder du en pædagogisk vejledning med ideer og inspiration til, hvordan du kan arbejde med kortfilmen.

Vi har samlet alle de fransktalende film, som du kan streame i din undervisning via mitCFU. Til de fleste film finder du en pædagogisk vejledning med ideer og inspiration til, hvordan du kan arbejde med filmen.

Tv-udsendelserne omhandler alt fra skole, mad, mode, sport, mm. Velegnet til 8.-10. kl. Lad eleverne opleve fransktalende unges hverdag.

Huskeseddel: Alors demande !

Find arbejdsark til hver udsendelse på: UR Skola

I løbet af 10 afsnit af 10 minutters varighed samtaler programværterne Jonas og Lilly med humor og spøg om forskellige temaer som fx, venskab, fritidsinteresser, rejser eller indkøb mm. Svensk serie til de ældste klasser med svenske undertekster.

Mellem tradition og modernitet, giver denne serie af TV-dokumentarer et billede af de store afrikanske byer i rivende udvikling.

Huskeseddel: Bon baisers d’Afrique – avec TV5

Til projektopgaven, gymnasiet eller læreruddannelsen – bag om overvægt, graviditet fornægtelse, solidaritet under Corona eller fransk politik og kunst, etc. Kan ses med franske eller engelske undertekster.

Svensk tv-serie i fem dele om fem teenagere, der bor i Paris. Vi følger dem igennem en helt almindelig dag – fra morgen til aften og hører det franske sprog som det tales i hverdagen. Med franske undertekster.

Online ressourcer

Her er samlet en række udvalgte gratis webressourcer. Her er både sider med små forløb samt links til spil, sange, ordforråd og andre webværktøjer til din franskundervisning.

Gå på opdagelse i kortfilm på TV5monde plus. De kan streames ganske gratis. Ved størstedel kan du vælge mellem engelske eller franske undertekster.

En serie, hvor I møder syv unge mennesker, der fortæller om, hvordan fransk har beriget deres liv. Hvert interview varer 3 til 5 minutter og afsluttes med en lille quiz.

Følg med i nyheder om politik, kultur, sport, mm. fra den fransktalende verden – på let fransk og i langsomt tempo. Her får du manus og arbejdsark, som gør det let at arbejde med nyheder i undervisningen. Sprogniveau: A2.

Nouvelles en français faciles

Center for Undervisningsmidler samarbejder med det Franske Institut. Her kan du altid orientere dig om de gode arrangementer og kurser som Instituttet organiserer.

Filmcentralen har samlet en række fransksprogede kortfilm velegnet til franskundervisningen, og kan ses med både danske og franske undertekster.>

Find filmene på: Filmcentralen

Få inspiration til brug af filmene: Undervisningsmaterialet

En alletiders serie med 16 korte videoklips, hvor unge og forfriskende skoleelever, fortæller om deres hverdagsliv på et let og forståeligt fransk – fra 5. til 8. klasse.

  • Find alle 16 afsnit samt deres arbejdsark her
  • Find online øvelser til udvalgte udsendelse her

På denne hjemmeside finder du videoer, dialoger, øvelser, tekster, mm. til dine elever. Ordforråd og grammatik sættes i kontekst med enkle og overskuelige forklaringer. Alt er lige til at gå til og er helt egnet til online arbejde.

Lisez, écoutez, partagez pour mieux connaître des façons de vivre, partager des goûts et des rêves et échanger sur le thème du voyage.

Avec le son pour la prononciation et des excercices proposés pour chaque thème. Lad dine elever træne på denne hjemmeside, så de får udvidet deres ordforråd og øvet deres udtale.

På den hjemmeside finder du forskellige forløb til din franskundervisning. Alle forløb er udviklet og afprøvet af Dea Jespersen med hendes elever.

RFI (Radio France Internationale), finder du bl.a. disse to podcast til din franskundervisning.

Les voisins du 12 bis
En tosproget fiktion i 13 afsnit.
Lær fransk med Billie, den udenlandske studerende. I et parisisk lejlighedskompleks møder Billie sine naboer og knytter venskabsbånd. Podcasts ledsages af øvelser, undervisningsark og en tegneserie.
Her kan du finde:

Parlez-vous Paris ?
En autentisk rejse i 26 reportager organiseret i 5 temaer, hvor du kan opleve parisernes liv.
Studerende, som er lige flyttet til Paris, spørger nysgerrigt ind til den franske hovedstad, dens indbyggere, dens koder, dens kulturelle og sociale liv. Læg mærke til af nogle af podcast ledsages af interaktive øvelserne og transskriptioner.

Materialet byder på varierede og legende ressourcer, interaktive aktiviteter, spil, videoer, musik, quizzer og meget mere. Alle ressourcer er organiseret i niveauer og tematikker, klar til at blive trykt og brugt i klassen.

Inspiration

Find tematiske forløb udviklet af sprogkonsulenten i samarbejdet med lærere i praksis. Klik på links og lad dig inspirere!

Tematiske forløb

" "

Prøver til fransk

Her kan du læse mere om prøverne i fransk.

Kontaktperson

Kontaktboks

Danièle Eychenne Pædagogisk konsulent, Fransk

Tlf.: 41 89 74 31
Mail: dey@kp.dk
Træffetid: tirsdag, onsdag og torsdag

Nyhedsbreve

Må vi skrive til dig?
Få inspiration og idéer til dit fag samt nyt fra CFU – direkte i din indbakke!

Facebook reklame

Facebook - hold dig opdateret

Facebook

Fagteammøder på CFU

Hold fagteammøde

Kontakt CFU’s pædagogiske konsulenter for overordnet at blive opdateret på analoge og digitale læremidler inden for sprogfagene. I/du kan også få en faglig og didaktisk vejledning med udgangspunkt i fagteamets eller dit specifikke fokus ift. læremidler. Skriv eller ring for at få en fysisk eller online aftale –  det er ganske gratis.

I er også, når det bliver muligt, velkomne til at holde fagteammøde i CFU’s læremiddelsamling, hvor I samtidig kan se et udvalg af læremidlerne.