Spejling, jeg-støtte og enhedsmodellen
Almindelig pædagogik er baseret på krav (”Kom, nu skal vi …!”) og kommer til kort, når barnet eller den unge ikke lever op til kravene. I de situationer kan spejling og jeg-støtte være bedre måder at nå barnet på. Dette kursus giver dig indsigt i netop disse metoder.
OBS: Arrangementet har været afholdt.
Praktisk information
Dato
Mandag d. 24. marts 2025Kl. 09.00 - 15.00
Sted
Tilmeldingsfrist
30. juni 2025
Pris
1495,00 kr.
Kursusbeskrivelse
Spejling og jeg-støtte er to grupper af særlige metoder, som er relevante at overveje, når mere almindelige pædagogiske metoder ikke virker efter hensigten. I spejling retter den voksne opmærksomheden mod barnets tanker og følelser (det indre liv, som vi ikke kan ’se’, men kun danne formodninger om), og i jeg-støtte mod den ydre adfærd (det, som barnet siger og gør, og som vi kan ’se’). Tilsammen forsøger de to metodegrupper at favne hele barnet eller den unge – på ’indersiden’ og ’ydersiden’.
Ressourceorienteret pædagogik (fx narrativ og anerkendende pædagogik) er baseret på spørgsmål (”Hvad synes du?”) og dialog kommer til kort, når barnet ikke svarer og ikke indgår i dialog. Spejling og jeg-støtte er udformet netop til børn og unge, når de hverken gør, hvad vi beder dem om, eller indgår i dialog om det problem, som derved opstår.
Metoderne og de bagvedliggende tankegange henvender sig både til almen- og specialområdet. Der vil typisk være mere brug for dem på specialområdet end på almenområdet. På almenområdet kan metoderne og tankegangene bidrage til at forebygge, at specialforanstaltninger bliver nødvendige.
Enhedsmodellen for pædagogiske metoder viser, hvordan spejling og jeg-støtte kan indgå i en metodebevidst vekselvirkning med mere almindelige, pædagogiske metoder, som almindelig og ressourceorienteret pædagogik.
Du får et grundlæggende kendskab til spejling, jeg-støtte og enhedsmodellen, og grundlag for at vurdere, om det er noget, du med fordel kan arbejde videre med.
Målgruppe
Lærere og pædagoger i grundskolens almen- og specialområde.
Underviser
Lars Rasborg
Kursusnummer
CFU-B25020