Gå til indhold
Søg
Trine Ferdinand (landskab)

Dansk i udskolingen

Se aktuelle læremidler til 7.-10. klasse og få inspiration til din danskundervisning i udskolingen.

Links til vores mest populære undersider

Skønlitteratur

Se nogle af de nyeste skønlitterære papirbøger.

Ryggen af tre drenge

Når sandheden svigter

Roman af Nicole Boyle Rødtnes
En realistisk og aktuel ungdomsroman om konspirationsteorier og fake news. Tre unge opdigter, som led i en skoleopgave, en konspirationsteori om forgiftede kondomer – inspireret af nutidens falske teorier som spredes på sociale medier.
Vejledning med kreative og tekstnære opgaver.
8.-10. kl.

sort baggrund med en masse hvide prikker/stjerner

De sorte hullers klub

Roman af Lise Villadsen
Om drengen Max, der lige er startet på gymnasiet, hvor han primært holder sig for sig selv. Hans mor får overtalt ham til at være med i en gruppe for ensomme unge. Her møder han hjertesyge Silvia, som han forelsker sig hovedkulds i. Han vil gøre alt for at hjælpe hende med at blive rask, men bogen tager en helt uventet drejning, da det viser sig, at Silvia har løjet om sin sygdom. En bog om ensomhed blandt unge, forelskelse og om hvad der får nogen til at lyve sig dødsyge.
8.-10. kl.

boligblokke

Betonhjerter

Af Sara Rahmeh
Bogen fremstår som en kollektivroman, hvor beboerne og deres brogede historie bag de grå murer spiller hovedrollen i hver deres kapitler. Yasmins, som er fortæller, har hemmelige crush, som holder læseren fanget.
8.-10. kl.

pige med stort sort hår og farvestrålende tøj

Wilmas Verden 1

Af Ulrika Louisa Bjerregaard
En spændende ungdomsroman med to parallelle handlingsspor. Et spor , hvor vi følger den 14-årige pige Wilma, som lever et ret almindeligt teenageliv i Danmark, og et spor, hvor vi følger hendes tipoldemor, der udvandrede til Amerika i 1912. En rigtig pageturner, der heldigvis kun er første bind i serien.
7.-10. kl.

champagne, luksusbil, champagneglas

Luxus

Af forfatter Annie Bahnson
Saxos familie er ludfattig. Så starter smukke Flora i klassen, og Saxo forelsker sig hovedkulds, men hun er ikke ’gratis’. Hun kræver luksus, champagne og glamour. For at gøre indtryk på hende stjæler han for at fremstå rig og cool, men det bliver starten på en negativ spiral, hvor han roder sig ud i større og større problemer. En socialrealistiske ungdomsroman om betydningen af klasseskel og materiel værdi blandt unge.
9.-10. kl.

et stort hjerte der afspejler en tekst

Papirhjerter

Papirhjerter af Hanne Dagmar Raaberg
Helt særlig grafisk roman.
Formsproget giver fortællingen et unikt visuelt udtryk, da tekstens betydning er afspejlet i tekstens figur-former på siderne. Bogen handler om Alvas udvikling fra barn til ung pige. Om at føle sig forladt og forkert og samtidig skulle finde ud af, hvordan man er en god ven, datter og kæreste. Tematisk handler bogen om venskab, forelskelse, krop i forandring, mobning, ensomhed og tilgivelse. Der findes ideer til opgaver på posten.
6.-8. kl.

Drengene fra Sankt Petri

Drengene fra Sankt Petri

Grafisk roman af Erik Barfoed.

Bjarne Reuters ikoniske roman fra 1991 er her genfortalt som grafisk roman. Godt bud på det 3. hovedværk i 9. klasse under temaer som krig, helte eller billedfortællinger.
8-10 kl.

Byttedyr

Byttedyr

Pigen Wilma skal være udvekslingsstuderende i Florida i et år, hvor hun involveres i at opklare flere mord på unge piger i lokalområdet. Hæsblæsende spændende ungdomskrimi, som nok skal gribe både piger og drenge. Oplagt løbende at arbejde med læserhypoteser og undervejs indlægge nogle spionstop: Hvem tror vi lige nu står bag kvindemordene? Hvilke tegn i teksten har vi, der kan bakke hypotesen op?
8.-10. kl.
Af Lise Villadsen

78 grader i rødt på en gul/orange baggrund

78°

af Kenneth Bøgh Andersen
En barsk grafisk roman, som foregår i en brandvarm fremtid, hvor temperaturen er steget til ubærlige højder. Umiddelbart en meget uhyggelig tanke, men den rummer også håb.
6.-10. kl.

person med hovedet nedad og en måne i baggrunden

Månelanding

af Mohammed Ayoub
Månelanding er en gribende lyrisk billedfortælling om at vokse op i Danmark med en anden baggrund end sine kammerater og om at kæmpe for at blive “rigtig dansk”. Sjældent udtrykt så fint. Den er skrevet af Mohammed Ayoub, der selv er dansk-libanesisk.
Med litteraturguide til.
7.-10. kl.

E-bøger

Se nogle af de nyeste e-bøger.
Mange e-bøger har overlay, som er et lag med elevspørgsmål ovenpå teksten.
Lån, så mange du vil, når du vil, og slip for bøvlet med at få dem afleveret igen!

blåmønstret baggrund og en guldstribe

Vi dør alligevel snart

Vi dør alligevel snart af Sofie Riis Endahl
Mens Mads kæmper for at komme ud af Jehovas Vidners snærende bånd, kæmper Vibe for at blive en del af det trygge fællesskab. Tankevækkende YA-roman for både unge og voksne med interesse i sekter og menneskelige relationer.
10. kl.

skyggen af en person

Med døden til følge

Med døden til følge af Lars Daneskov
En velkomponeret psykologisk gyser. Gribende og uhyggelig fortælling om Liva, hvis storebror døde i en ulykke for tre år siden. Men nogle gange er det som om, hun kan mærke ham i nærheden alligevel.
Temaer er død, savn, sorg og identitet. Romanen er også en god indgangsvinkel til den svære samtale om at miste, og til at stille det store spørgsmål om forpligtelsen til at leve videre for de levendes skyld.
Der er vejledning til.
6.-8. kl.

En dygtig havfrue

En dygtig havfrue

13-årige Stephanie går til havfruesvømning og vil være den bedste, så træneren får øje for hende. Hun mangler bare en rigtig havfruehale. Den drejer sig om forelskelse, venskab, manglende omsorg fra selvoptagede forældrene, løgne og ensomhed.
6.-8. kl.

strandbillede

Hestehuller

Billednovelle af Mette Vedsø
Tankevækkende novelle med mange nuancer, der inviterer til samtale. Teenagepigen Maries irritationen over den udviklingshæmmede Gyddes tilstedeværelse, når Marie bare ønsker venindetid og har fået drenge på hjernen, får i løbet af billednovellen Marie til at handle ondsindet og passivt, da Gydde pludselig kommer i fare.
Med vejledning.
6.-10. kl.

skyer i forskellige farver, hvor der stikker hænder ud

Så ser man lige

Så ser man lige af af Kim Fupz Aakeson
3 korte noveller for unge om døden, livet og alt det indimellem. En velkomponeret, stærk og kompromisløs novellesamling, der virkelig har noget på hjerte, men også makabre og foruroligende fortællinger.
7-9 kl.

sløret pink plet på græsgrøn baggrund

Tænk ikke på mig

Tænk ikke på mig af Vilma Sandnes Johansson
13-årige Vilma bor alene sammen med sin mor, som skal dø af kræft. Selvom Vilma også har sin far tæt på, bliver det nogle hårde ungdomsår med døden og sorgen som fast følgesvend. Stærk og rørende autofiktion om sorg, død og hårde ungdomsår.
Med vejledning.
9-10 kl.

Lydbøger

Se aktuelle lydbøger til danskundervisningen.

blå cirkel, kat, høne, and, ællinger

Fem eventyr med lydeffekter

Danmarks måske bedste stemmeskuespiller Lars Theisgaard genfortæller de fem eventyr krydret med velplacerede lydeffekter. Brug dem som modeltekster for elevernes egen lydfortællingsproduktion af andre eventyr. Fire af eventyrene er af HC Andersen(Den grimme ælling, Klodshans, Kejserens nye klæder, Tommelise) og et af Brd. Grimm (Rødhætte).
Alle trin

bygninger der brænder

Branden

Herman Bangs berømte reportage om Christiansborgs brand i 1884 er en klassiker i danskundervisningen. Journalisten, Herman Bang, træder som øjenvidne til branden tydeligt frem i teksten. Nu kan eleverne lytte til teksten, som stemmeskuespilleren Eiming Christian har læst højt og lagt lydeffekter ind i.

Byttedyr bogforside

Byttedyr

16-årige Wilma er udvekslingsstudent i USA. Under hendes ophold findes en pige myrdet og Wilmas 6. sans siger hende, at hun ved, hvem morderen er. Men har hun ret? Særlig interessant lydbog med lydeffekter indlejret.

9.-10. kl.

Ternet Ninja 1

Bogen er læst op af forfatteren selv, Anders Matthesen, hvilket giver lydbogen åbenlyse kvaliteter. Anders Matthesen giver karaktererne ekstra farve i kraft af sin stemmeføring, som gør det nemt for eleverne at forestille sig handlingen og karaktererne i deres hoveder.

5-8 kl.

Yahya Hassan - Digte

Yahya Hassan læser digtene højt med hans karakteristiske messende stemme. Digte, der med vrede, indignation og stor sproglig kraft sætter ord på hvordan det er at vokse op i en ghetto, hvor vold, svigt og kriminalitet er en del af virkeligheden.

8.-10 kl.

Tag gaden tilbage bogforside

Tag gaden tilbage af Sarah Engell

Lydbog med særlige lydeffekter.16-årige Polly kæmper for bare at få lov til at være sig selv og udleve sine drømme. Men efter en vild fest bliver hun lagt for had på de sociale medier og vennerne fra den lille provinsby vender hende ryggen.

Podcast

et mandeansigt i en taleboble

Unge tager ordet

En interessant episode i ’Klog på sprog’ om unges taler på Den nordiske talefest. Oplagt at inddrage i et forløb om taler – både mundtlige og skriftlige. De unges taler kan fungere som modeltekster for de unges egen taleproduktion.
8.-10. kl.

en kvinde med høretelefoner

YAHYA – det blev sagt

Denne podcast er oplagt at bruge som baggrundsviden i arbejdet med Yahya Hassans tekster og forfatterskab. Vi starter og slutter på Vestre Kirkegård i Aarhus, hvor Yahya Hassan begraves – og i de mellemliggende 25 minutter fortælles historien om Hassans opvækst, litterære kometkarriere og den voldsomme modstand, han også oplevede.
8.-10. kl.

Diset billede med en bil og et stort træ

Sagnfolket

I podcastserie ”Sagnfolket” bliver vi klogere på den folketro, som spillede en central rolle i gamle dage. Her opsøger værterne fortidens sagnfolk og inviterer lytterne med ind i et gysende spændende lydunivers.
5.-10. kl.

en kvinde i profil med stort mørkt opsat hår

Annas Margrethe

Podcastværten har skrevet et fanbrev til Dronning Margrethe, hvor hun sammenligner og reflekterer over ligheder og forskellige i sit eget og dronningens liv. Brevene handler om at finde vejen i livet og om at finde sig selv.
6.-10. kl.

Undervisningsbøger

Se didaktiserede bøger til din danskundervisning, som kan lånes i klassesæt. Der er også forslag til skønlitterære bøger og billedbøger, hvor der findes litteraturguide eller en pædagogisk vejledning til.

Forside - undervisningsbog - Skrive-klar 9 JPG

Skriveklar 9

Eleverne skriver tekster, hvor målet er hhv. at underholde, overbevise og oplyse læseren. Hvert kapitel rummer 3 korte og en større skriveopgave. Opgaverne tager afsæt i de nye vurderingskriterier for afgangsprøven i skriftlig fremstilling.
9. kl.

åben bog, puslebrikker

Spot på refleksion

At lære at reflektere med udgangspunkt i tekster er en helt central kompetence i både skriftlig og mundtlig dansk i udskolingen. Og det er faktisk ret svært for mange elever. Brug denne bog til at styrke elevernes vigtige refleksionsevne.
8.-10. kl.

Spot på brugstekster

Spot på brugstekster

Brugstekster er tekster, som har til hensigt at påvirke os, instruere os eller opfordre os til handling. Eleverne skal undersøge og producere en lang række forskellige slags brugstekster – både skrevne og multimodale.
8.-10. kl.

En stemme i mørket

En stemme i mørket - om Sarah Engells forfatterskab

Sarah Engell er en lysende stjerne på himlen indenfor realistisk ungdomslitteratur og helt oplagt at arbejde med som forfatterskab, hvilket man her får god støtte til.
Der er fokus på følgende af hendes tekster
– Romanen: 21 måder at dø på
– To noveller: Silvan og Duften af safran
– Den grafiske roman: Fuglemanden
8.-10. kl.

Sansespor

Sansespor 7.-8. kl.

Her gribes skriveundervisningen an på en forfriskende anderledes måde, som unge mennesker, der enten er eller skal blive selvstændige, vil elske. Med udgangspunkt i deres sansninger på et fysisk sted som fx et stoppested eller skolegården vælger de selv, hvilken slags tekst de vil skrive, og hvordan de vil sætte den i spil i verden.
7.-8. kl.

forside- undervisningsbog - Spot på gennembrud JPG

Spot på gennembrud

Undervisningsbogen drejer sig om et bredt udvalg af tekster fra det moderne og folkelige gennembrud i 1870-1920, men også nyere debatskabende tekster. Tankevækkende, kreative opgaver.Der er støtte til at vælge fordybelsesområder, prøvetekster og skrive synopse med udgangspunkt i bogen.
7.-10. kl.

Materialesæt

Læselystkasser

Herunder ser du vores nye læselystkasser, som er til bogklub-læsning i dansk i udskolingen. Det er fysiske kasser med 3-5 forskellige ungdomsromaner á 8-12 eksemplarer af hver. Bøgerne har et fælles danskfagligt tema, som man kan spille op af i den øvrige danskundervisning fx som et fordybelsesområde. Titlerne er umiddelbart appellerende til unge.

Ideen: Større valgfrihed af spændende titler – mere læselyst!

Læselyst med humor billede

Læselystkasse med humor

Det er skægt at læse noget sjovt! Her er samlet en kasse med tre humoristiske romaner, som rammer målgruppen bredt.
7.-8. kl.

Læselystkasse om at overskride grænser

Læselystkasse om at overskride grænser

En samling af romaner, der alle kredser om de problematikker unge i dag må forholde sig til. Hvad er konsekvensen af at være med i reality-tv, sugerdate eller sove i telt med ukendte fyre på Roskildefestival? Hvornår er det over grænsen?
8.-10. kl.

Læselyst om science fiction

Læselystkasse om science-fiction

Romaner der foregår i både nær og fjern fremtid. Men der er tydelige tråde til tendenser, vi allerede oplever i dag. Hvor galt kan det komme til at gå, hvis udviklingen bare fortsætter? Tankevækkende og umiddelbart spændende bøger med en masse at tale sammen om.
8.-10. kl.

Læselyst om unges fællesskaber

Læselystkasse om unges fællesskaber

Venskabsgrupper er ofte det vigtigste fællesskab for unge. Det er blandt vennerne de afprøver grænser, spejler sig og finder ud af, hvem de selv er. Her er en samling af stærke ungdomsromaner om venskabsgrupper, som mange unge vil blive revet med af.
9.-10. kl.

papkasse med låg, på låget er der et tegn

Samtalesaloner

Hold samtalesaloner i din klassen om temaer/fordybelsesområder som ondskab, venskaber/fællesskab, normalitet og identitet. Spørgsmålskort sætter gang i reflekterede samtaler, hvor det bare handler om at blive klogere på et tema i fællesskab.
7.-10. kl.

5 bogforsider

Læselystkasse med oversatte romaner

De meste læste ungdomsbøger i Danmark er oversatte romaner indenfor fantasy og science fiction. Det er altså det, de unge selv vælger – men det er stadig ALT for få unge, der overhovedet læser noget som helst frivilligt. Brug kassen her til at få flere af dine elever i gang med en page-turner-serie, så de også kan opleve at fortabe sig i et litterært univers. Eleverne kan vælge mellem første bog i fem af de mest populære oversatte ungdomsserier.
7.-9. kl.

5 bogforsider

Læselystkasse med biografier

En kasse med 5 spændende letlæste biografier, som vil gribe mange unge. De kan vælge at læse om astronauten Andreas Mogensen, fodboldspilleren Nadia Nadim, den likviderede ex-gangster Nedim Yasar, fodboldspilleren Nicklas Bendtner eller om den feministiske komiker Sanne Søndergaard. Læs dem evt. som en del af et fordybelsesområde ’Biografier og portræt-artikler’.
7.-10. kl.

barbiedukker, undertøj. make-up etc.

Køn, krop og normer

Denne materialekasse består af genstande knyttet til temaerne Køn, Krop og seksualitet. Materialekassens genstande og opgaveark introducer eleverne til begreberne – køn, krop og seksualitet – i både et fortidigt og nutidigt perspektiv.

TV-udsendelser

Se tv-udsendelser med tilhørende vejledning og elevopgaver.

Kom i mesterlære hos Bjarne Reuter

kom i mesterlære hos bjarne reuter

Kom i mesterlære hos Bjarne Reuter

I tv- udsendelsen deler Bjarne Reuter ud af sine skrivetips, som eleverne bagefter skal bruge til at omskrive den ikoniske scene i Zappa, hvor Mulle æder en skovsnegl.
Spørgsmålene i kapitelsættet til tv-udsendelsen skal få eleverne til at tænke nærmere over Bjarne Reuters og deres egen skrivemåde.  Inden skal eleverne se filmen Zappa og undersøge et kort uddrag af romanen. Zappa som e-bog og film kan bookes til din klasse på mitcfu.dk

Se mere og book

Fang et guldaldermotiv nær dig!

fang et guldaldermotiv nær dig!

Fang et guldaldermotiv nær dig!

Lad dine elever – ligesom værterne i dokumentaren – tage ud i deres lokalområde og indfange guldalder-motiver med deres mobilkamera. Stedet, hvor vi bor, er ligesom i guldalderen, blevet mere vigtigt for os under corona-krisen. Værterne i tv-udsendelsen undersøger om Lundbyes berømte maleri ‘En dansk kyst. Motiv fra Kitnæs ved Roskilde fjord. 1843’ afbilder virkeligheden. Book kapitelsæt med spørgsmål, som eleverne kan svare på, mens de ser tv-udsendelsen derhjemme. Det er en fin måde at introducere romantikken og guldalderen på.
Se mere og book

3 mennesker står ved siden af hinanden

7 typer reality-tv-programmer 

Kom i dybden med reality-tv’s 7 under-genrer, som består af: Kendisprogrammer, talentshow, talentshow, professionsprogram, makeover program, gameshow, realitymagasin og doku-soap.
7.-9. kl.

en kvinde, natur og kulturformidler står ved en havn

Kosmopol: Næbhval i Øresund

Brug nyheder i din grammatikundervisning. Se indslaget om næbhvalen, som et øjenvidne har spottet i Øresund og få dine elever til at skrive en click-bait-overskrift, som gør læseren nysgerrig.
5.-10. kl.

Ung mand der står i en Føtex butik

20 tv-reklamer fra 2024

De 20 tv-reklamer er optaget fra TV3 i januar 2024. Analyser en af reklamerne i fællesskab i klassen, og lad eleverne herefter i mindre grupper undersøge en anden reklame, som de fremlægger for klassen eller optager på video.
7.-10. kl.

Danmarks yngste dragqueen

Danmarks yngste dragqueen

I dokumentar-seriens første afsnit følger vi  Jeppes forvandling fra 12-årig skoledreng til Danmarks yngste dragqueen. Se den i uge seks og undersøg, hvad en dragqueen er, og hvorfor de udfordrer normer og idealer omkring køn, krop og seksualitet. Kapitelsættet med elevspørgsmål.
5.-10. kl.

Realityen, der formede dig

Vi spiller spillet - realityen, der formede dig (1)

Kom med bag facaden på reality-deltagerne, som udadtil har fremstået som vindere i ’Paradise Hotel’. I udsendelsen ser de nu sig selv fra et andet perspektiv. At se på sig selv fra et andet perspektiv, sådan indledes Jesper Wung-Sungs novelle ‘Sukkermusen’, som det er oplagt at arbejde med i denne forbindelse.
8.-10. kl.

kunsten at portrættere sig selv

Jeg, mig og min selfie - kunsten at portrættere sig selv

Den aktivistiske danske kunstner Nadia Plesner undersøger, hvordan kunstnere før og nu, politikere, sygdomsramte, tykke mennesker og helt almindelige unge bruger selfies på forskellige måder. Passer perfekt til et fordybelsesområde om selviscenesættelse eller selvportrætter. Kapitelsæt med elevspørgsmål og vejledning med kreative opgaver til.
8.-10. kl.

Lille hjælpeløse tingest

Den store premiere: Lille hjælpeløse tingest

I udsendelsen fremfører deltagerne fire scener fra ET DUKKEHJEM af Henrik Ibsen fra 1879. De fire scener formidler historien i grundtræk og eleverne får indsigt i tematikken. Det er oplagt at lade eleverne spille de samme scener med udgangspunkt i skuespillernes råd.
8.-10. kl.

Når mænd græder billede

Deadline om nye manderoller

Hvilke manderoller tilbydes egentlig de unge i dag? Debat bl.a. med udgangspunkt i Tobias Rahims sang Når mænd græder som et eksempel på et tidssvarende mandebillede. Brug spørgsmålene i kapitelsættet til at sætte gang i samtalen om manderollen i dag.
9.-10. kl.

Film

Se nogle af de spillefilm, du kan bruge i udskolingen.

Lykke-Per

Lykke-Per

Den unge ingeniør Per Sidenius har hovedet fuldt af projekter og mødet med den rige familie Salomon, ser ud til at være svaret på alle hans bønner. Men arrene fra Pers stærkt religiøse baggrund truer med at koste ham både kærligheden og lykken.
8.-10. kl.

Shabholmfærgen med mange mennesker

Shabholm

I denne film tager kunstnergruppen Gigi kærligt pis på indvandrer- og ghettomiljøet, lige som de også gør i deres første film ‘Blokhavn’. ‘Shabholm’ har dog mere karakter af politisk satire og leverer et kritisk blik på diskrimination og magtmisbrug.
7.-10. kl.

en ung kvinde bliver holdt fast af to kvindelige sygeplejersker

Ustyrlig

‘Ustyrlig’ er en ufattelig vigtig film om de unge piger, der mod deres vilje blev sendt til pigehjemmet på Sprogø. Brug filmen til at sammenligne nutiden og fortidens normer, kønspolitik, etik og rettigheder og inddrag det obligatoriske emne ‘sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab’.
8.-10. kl.

Filmplakat - ung kvinde med hånden i vejret og en kvinde i kørestol

Miss Viborg

Miss Viborg
Den danske spillefilm er en skøn blanding og skildring af livet i et socialt boligbyggeri, venskab mellem generationer.
7.-10. kl.

En helt almindelig familie

En helt almindelig familie

Da faren Thomas fortæller, at han er transkønnet, vender det op og ned på alting i den almindelige familie. Vi ser det hele fra 11-årige Emmas perspektiv i en stilfærdigt medrivende, og meget rørende, coming-of-age film.
7.-10. kl.

en pige med fletninger og blå sweater

Ivalu

Oscarnomineret kortfilm over den grafiske roman ’Ivalu’ om et stærkt søsterskab, et ubærligt overgreb og en mytologisk havmoder.
8.-10. kl.

 

mitCFU

Lån undervisningsmateriale til dit fag på MitCFU. Login med UNI-Login eller WAYF.

Skrivning

" "

Få inspiration til læremidler, der gør eleverne til kompetente skrivere, og klæder dem på til afgangsprøven i skriftlig fremstilling.

Læselyst

" "

Få inspiration, viden og konkret hjælp til, hvordan du højner de ældste elevers læselyst med håndholdte læsefællesskaber i dansk.

Nabosprog

" "

Her finder du vores bedste anbefalinger til nabosprogsundervisning på alle tre trin.  Levende billeder er bare bedst til at formidle sprog, så du finder links til gode svenske og norske tv-udsendelser, hvor eleverne kan høre nabosproget, mens de følger med på de norske eller svenske undertekster. Vi linker også til andre websider, hvor du kan finde mere inspiration og viden om nabosprogsdidaktik.

Afgangsprøver i dansk

Få et overblik over vejledninger og prøvesæt til afgangsprøver i dansk.

Kurser og konferencer

CFU-online

kvinde ved en computer samt bøger på bordet

CFU-online: Nyt til danskfaget - udskoling

Trænger din årsplan til nyt blod?
Vi inviterer til en danskfaglig online eftermiddag, hvor du bliver præsenteret for CFU’s nyeste bøger, e-bøger, lydbøger, tv-udsendelser og spillefilm til udskoling. Du får masser af inspiration til, hvordan du kan kombinere materialerne og bringe dem i spil i din undervisning.

Dansklærerens dag 2024 - 6.-10. klasse

Er du dansklærer i 6.-10. klasse?

På Dansklærerens dag bliver du og dit team forkælet med et danskfagligt mix af oplæg og workshops, som sætter spot på aktuelle temaer i danskundervisningen for de ældste.

Program og pris offentliggøres på cfu.kp.dk august 2024.

Gå i dybden med 9. klasseprøverne i læsning og retskrivning

Tirsdag den 24/9-24, kl. 9-15

Eleverne bliver ikke dygtigere af test og prøver. Men de kan klare sig bedre til 9.-klasseprøven, hvis de forinden er gået i dybden med tekster og opgaver, som ligner dem, de møder til prøverne. Få konkrete ideer til din prøveforberedende undervisning.

Skriv til nogen og ikke blot om noget – korte skriveøvelser, der virker

Tirsdag den 22/10-24, kl. 9-15

Vurderingskriterierne for skriftlig fremstilling stiller krav om, at eleverne skriver i autentiske situationer til en bestemt modtager. Med korte og fokuserede skriveøvelser i klassen skriver eleverne mere – uden at du får mere rettearbejde.skriveøvelser i klassen skriver eleverne mere – uden at du selv får mere rettearbejde.

Læselyst og makerteknologier i danskfaget

Tirsdag den 17/9-24, kl. 12-16

Fyr op under læselysten med magiske læserum. Vi arbejder med projektbaseret læring og udforsker, hvordan eleverne ved hjælp af makerteknologier kan være med til at skabe innovative rum og designs, der inspirerer til læselyst og kreativ udfoldelse i dansk.

Kom bag om sommerens skriftlige prøve i 9. klasse

Tirsdag den 12/11-24, kl. 13-16

Klæd dine elever godt på til terminsprøven i skriftlig fremstilling. Kom og hør om tankerne bag opgavetyperne i det seneste opgavesæt i 9. klasse, herunder hvordan eleverne skal læse opgaverne, og hvilke kriterier prøven skal vurderes ud fra.

Meningsfuld grammatik

Torsdag den 5/12-24, kl. 9-15

Traditionel grammatik, som er løsrevet fra kontekst, har hverken positiv effekt på elevernes tekster eller metasproglige viden. Få konkrete bud på legende forløb, som kobler grammatik med autentiske tekster. Du kommer selv til at prøve kræfter med at undersøge og skrive tekster, hvor du inddrager kendte såvel som nye, funktionelle grammatiske begreber. Didaktiske greb: minilektioner, modeltekster og stilladsering.

Få overblik over CFU’s kurser og konferencer i KP’s kursus- og uddannelseskatalog.

Kursus KP CFU billede fra SoMe

Efteruddannelse og kurser for lærere og pædagoger i skolen

Nu kan du tilmelde dig arrangementer, diplommoduler, uddannelsesforløb og kurser for lærere, pædagoger og ledere i skolen 2024-25.

Facebookgruppe for udskolingsdansklærere

Facebookgruppe-udskoling

Hvis du er dansklærer i udskolingen i Region Hovedstaden, så meld dig ind i vores FB-gruppe.

Her holder vi jer opdateret om nyindkøbte romaner, e-bøger, film og spændende tv-udsendelser. Du har mulighed for at kommentere og stille spørgsmål til os og de andre dansklærere.

Det er en privat gruppe, så kun medlemmer kan se, hvad vi skriver derinde.

Nyhedsbreve

Må vi skrive til dig?
Få inspiration og idéer til dit fag samt nyt fra CFU – direkte i din indbakke!

Forslag til indkøb

Stemningsbillede af CFU KP

Vi modtager meget gerne forslag til indkøb af nye læremidler i udlånssamlingen.
Send dit forslag til danskkonsulenten for udskolingen:

Trine Ferdinand | Pædagogisk Konsulent |  +45 41 89 70 53

Kontakt din danskkonsulent

Danskkonsulent Trine Ferdinand

Trine Ferdinand

Pædagogisk konsulent

+45 41 89 70 53

Træffetid: tirsdag, onsdag og fredag