Gå til indhold
Søg
Pige i udskolingen sidder i sin klasse

Dansk i udskolingen

Se aktuelle læremidler til 7.-10. klasse, og få inspiration til din danskundervisning.

CFU-online Trine

Missede du Trines webinar?

Facebook-gruppen for dig

Hvis du er dansklærer i udskolingen i Region Hovedstaden, så meld dig ind i vores nye FB-gruppe.

Her kan du sparre med dine  danskkonsulenter på dit lokale CFU og andre dansklærere om alle de spændende læremidler til vores fag.

Det er en privat gruppe, så kun medlemmer kan se, hvad vi skriver derinde.

Kom glad😊

Tv-udsendelser

Se spændende tv-udsendelser med tilhørende vejledning og elevopgaver.

Kom i mesterlære hos Bjarne Reuter

I tv- udsendelsen deler Bjarne Reuter ud af sine skrivetips, som eleverne bagefter skal bruge til at omskrive den ikoniske scene i Zappa, hvor Mulle æder en skovsnegl.
Spørgsmålene i kapitelsættet til tv-udsendelsen skal få eleverne til at tænke nærmere over Bjarne Reuters og deres egen skrivemåde.  Inden skal eleverne se filmen Zappa og undersøge et kort uddrag af romanen. Zappa som e-bog og film kan bookes til din klasse på mitcfu.dk

Se mere og book

zappa

Kom i mesterlære hos Bjarne Reuter

Den nordsjællandske kyst

Lad dine elever – ligesom værterne i dokumentaren – tage ud i deres lokalområde og indfange guldalder-motiver med deres mobilkamera. Stedet, hvor vi bor, er ligesom i guldalderen, blevet mere vigtigt for os under corona-krisen. Værterne i tv-udsendelsen undersøger om Lundbyes berømte maleri ‘En dansk kyst. Motiv fra Kitnæs ved Roskilde fjord. 1843’ afbilder virkeligheden. Book kapitelsæt med spørgsmål, som eleverne kan svare på, mens de ser tv-udsendelsen derhjemme. Det er en fin måde at introducere romantikken og guldalderen på.
Se mere og book

Fang et guldaldermotiv 2

Fang et guldaldermotiv nær dig!

hvem var Frida Kahlo

Portrætdokumentar: Hvem var Frida Kahlo?

Frida Kahlos liv fortælles i denne portrætdokumentar gennem samtaler med eksperter om hendes malerier.
Kapitelsættet zoomer ind på de syv malerier, som behandles særligt grundigt i udsendelsen. Det kan skubbe eleverne i gang med deres egen billedanalyse af dem. Slut af med en kreativ ud-af-værket-opgave, hvor eleverne skal lave et digitalt selvportræt ala Frida Kahlo.
7.-10. kl.

Lee Miller

Portrætdokumentar: Lee Millers mange liv

Den kvindelige surrealistiske fotograf er bedst kendt for et foto, hvor hun sidder i Hitlers badekar minutter efter, han havde gjort selvmord i bunkeren i Berlin. Miller er også kendt for sine surrealistiske og eksperimenterende fotografier. Brug kapitelsættet til at zoom Lee Millers spændende liv og hendes fotos. Lad eleverne selv skal tage surrealistiske fotos ala Miller.
8.-10. kl.

Rebeller i dansk kunsthistorie

Eckersbergs gyldne drenge 1818-1848

Dokumentaren giver en dybere forståelse for Guldalderens største danske malere: Eckersberg, Marstrand, Købke, Skovgaard og Lundbye. Elevspørgsmål i kapitelsættet fastholder den viden og indsigt, som formidles i udsendelsen.
9.-10. kl.

En ny begyndelse

ØEN (4)

Reality-tv-serie der handler om at opbygge et samfund på en øde (uden præmier). I denne episode bryder konflikten mellem øens mænd og kvinder ud i lys lue. Kan anvendes til fordybelsesområder som robinsonader, kønsroller og reality-tv. Kan se i forbindelse med Fluernes Herre, Dødsspillet og Skolen.
7.-10. kl.

Miss perfect 2

Miss Perfect (2)

Denne observerende dokumentarfilm viser skønhedskonkurrencen Miss Denmarks ultra traditionelle kvindeideal og tre unge pigers forskellige reaktioner på at være med i den. Elevspørgsmål i kapitelsæt hjælper eleverne med at udlede de to modsatrettede kvindesyn og få øje på vinklingen i udsendelsen.
8.-10. kl.

Jeg, mig og min selfie

Jeg, mig og min selfie - kunsten at portrættere sig selv

Den aktivistiske danske kunstner Nadia Plesner undersøger, hvordan kunstnere før og nu, politikere, sygdomsramte, tykke mennesker og helt almindelige unge bruger selfies på forskellige måder. Passer perfekt til et fordybelsesområde om selviscenesættelse eller selvportrætter. Kapitelsæt med elevspørgsmål og vejledning med kreative opgaver til.
8.-10. kl.

Lille hjælpeløse tingest

Den store premiere: Lille hjælpeløse tingest

I udsendelsen fremfører deltagerne fire scener fra ET DUKKEHJEM af Henrik Ibsen fra 1879. De fire scener formidler historien i grundtræk og eleverne får indsigt i tematikken. Det er oplagt at lade eleverne spille de samme scener med udgangspunkt i skuespillernes råd.
8.-10.kl.

SKAM

På mitcfu.dk kan du booke hele tv-serien og manus-e-bøgerne til din klasse.

Vi har lavet en masse vejledninger og opgaver til dem.

Få overblik over det hele på denne side.

Skønlitterære bøger

Se nogle af de nyeste skønlitterære papirbøger.

Til ungdommen

Til ungdommen

Med udgangspunkt i interviews og research har Linn Skåber skabt en lille perle, der tager ungdommen alvorligt. Igennem digte, taler, essays eller opråb bliver ungdomslivet beskrevet fra det helt nære – og til det voldsomt store.
6.-9. kl.
af Linn Skåber

Det øjeblik du tvivler

Det øjeblik du tvivler

Den 18-årige skaterpige Vigga har svært ved at blive accepteret i den drengedominerede sport.

Den drejer sig om venskaber, spirende forelskelse, kampen om at blive nr. 1, piger i en drengesport, rivalinder, trusler og ækle, anonyme beskeder. Hvem er ven, hvem er fjende, og hvad gør man helt konkret for ikke at tvivle og dermed miste alt?
Gratis litteraturguide af Trine May på posten.
9.-10. kl.
Af Sarah Engell

Lad os rejse

Lad os rejse

Ny novellesamling af Jesper Wung-Sung. Lad os rejse os og finde vores egen vej i livet, synes at være budskabet i de 10 ungdomsnoveller, der ellers handler om unge med meget forskellige liv. Der er vejledning til på posten. God til afgangsprøven.
7.-9. kl.
Af Jesper Wung-Sung

Tarantino roadtrip

Tarantino roadtrip

Følg med 14-årige Maria og SpaceCowboy på roadtrip, væk fra Marias håbløse forældre i den gudsforladte landsby og væk fra skolen, der har bortvist hende. En roman om teenagelivet på den anden side af moral og perfektion. En roman, der fortjener at blive læst i dansk – hvis altså dansklærerne tør!
8.-10. kl.
Af  Kathrine Assels

Himlen over i morgen

Himlen over i morgen

Kan der være en sammenhæng mellem Gaias mors forsvinden og hendes opfindelse af de såkaldte bug clouds? Sci-fi-ungdomsroman om klima, flygtninge og kærlighed.
8.-10. kl.
Af Ida-Marie Rendtorff

MIne ar

Mine ar

Erindringsroman af Jesper Wung-Sung. Jesper Wung-Sung fortæller i denne autofiktive bog fortællingerne bag sine ar, fra toårsalderen til teenageårene. I hver fortælling er der interessante refleksioner over begivenheden, som ledte op til hvert ar, og hvad det har lært ham om livet.
6.-8. kl.
Af Jesper Wung-Sung

Skønlitterære e-bøger

Se nogle af de nyeste e-bøger.
Mange e-bøger har overlay, som er et lag med elevspørgsmål ovenpå teksten.
Lån, så mange du vil, når du vil, og slip for bøvlet med at få dem afleveret igen!

Tag gaden tilbage

Tag gaden tilbage

16-årige Polly kæmper for bare at få lov til at være sig selv og udleve sine drømme. Men efter en vild fest bliver hun lagt for had på de sociale medier, og vennerne fra den lille provinsby vender hende ryggen.
9.-10. kl.

Skolen

Skolen

En dystopisk science fiction roman af Jesper Wung-Sung om en skole, der isoleres, da en dødelig sygdom hærger. Et motiv, der er mere aktuelt end nogensinde (corona).  Undervejs opstår der grupperinger blandt eleverne i stil med i ‘Fluernes herre’.
7.-9. kl.

En dygtig havfrue

En dygtig havfrus

13-årige Stephanie går til havfruesvømning og vil være den bedste, så træneren får øje for hende. Hun mangler bare en rigtig havfruehale. Den drejer sig om forelskelse, venskab, manglende omsorg fra selvoptagede forældrene, løgne og ensomhed.
6.-8. kl.

Kvantespring

Kvantespring

Ungdomsroman handler om Astrid, som har en storesøster, der lider af angst. Astrid udvikler sig gennem romanen fra at være den forstående lillesøster, der binder familien sammen og sætter sig selv i anden række til at kunne sige fra og kunne mærke sig selv.
8.-10. kl.

Der er engang

Der er engang

Kim Fupz Aakeson genfortæller 7 klassiske eventyr og gendigter dem i moderne udgaver.
7.-10. kl.

Ternet Ninja 2

Ternet Ninja 2

I romanen kan dine eleverne dykke ned i Matthesens sjove-grove univers. Brug den til at give de unge bogdroppere en fed læseoplevelse og zoom ind på Anders Matthesens humoristiske virkemidler.
6.-8. kl.

Film

Se nogle af de bedste spillefilm.

Lykke-Per

Lykke-Per

Den unge ingeniør Per Sidenius har hovedet fuldt af projekter og mødet med den rige familie Salomon, ser ud til at være svaret på alle hans bønner. Men arrene fra Pers stærkt religiøse baggrund truer med at koste ham både kærligheden og lykken.
8.-10. kl.

Girl lost

Girls lost

‘Girls lost’ er oprindeligt en meget succesfuld svensk ungdomsroman med den danske titel ‘Drengene’ skrevet af Jessica Schiefauer. Det er en dragende og fascinerende historie om tre pigers usikkerhed i forhold til dem selv, deres køn og deres identitet.
9.-10. kl.

Unge Asrid

Unge Astrid

Filmen er en fri fortolkning af fire skelsættende år i Astrid Lindgrens ungdom, som kommer til at præge hendes liv og forfatterskab. Selv siger hun, at ‘forfatter var jeg nok blevet alligevel, men ikke en verdensberømt forfatter’.
6.-10. kl.

Marie Krøyer

Marie Krøyer

Filmen kan opgives som hovedværk i 9. og 10. klasse. Det vil være oplagt at bruge filmen i forbindelse med fordybelsesområder som ‘Skagensmalerne’, ‘Det moderne gennembrud’ eller ‘Kvindeportrætter’.
9.-10. kl.

En helt almindelig familie

En helt almindelig familie

Da faren Thomas fortæller, at han er transkønnet, vender det op og ned på alting i den almindelige familie. Vi ser det hele fra 11-årige Emmas perspektiv i en stilfærdigt medrivende, og meget rørende, coming-of-age film.
7.-10. kl.

Ser du månen Daniel

Ser du månen, Daniel

En filmatisering af Puk Damgårds roman om den danske freelancefotograf Daniel Rye, der endte med at sidde som gidsel i 398 dage hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.
9.-10. kl.

Undervisningsbøger

Se didaktiserede bøger til din danskundervisning, som kan lånes i klassesæt. Der er også forslag til skønlitterære bøger og billedbøger, hvor der findes litteraturguide eller en pædagogisk vejledning til.

Skrive KLAR

SkriveKLAR 7

Eleverne skriver tekster, hvor målet er hhv. at underholde, overbevise og oplyse læseren. Hvert kapitel rummer 3 korte og en større skriveopgave.
7. kl.

Kim Larsen

Kim Larsen - kongen af pop

Ny bog i Kongerækken.
Lad eleverne komme helt tæt på vores store nationalskjald Kim Larsen. De skal fordybe sig i hans sangtekster, læse om ham og se udvalgte filmklip.
7.-10. kl.

Spot på brugstekster

Spot på brugstekster

Brugstekster er tekster, som har til hensigt at påvirke os, instruere os eller opfordre os til handling. Eleverne skal undersøge og producere en lang række forskellige slags brugstekster – både skrevne og multimodale.
8.-10. kl.

En stemme i mørket

En stemme i mørket - om Sarah Engells forfatterskab

Sarah Engell er en lysende stjerne på himlen indenfor realistisk ungdomslitteratur og helt oplagt at arbejde med som forfatterskab, hvilket man her får god støtte til.
Der er fokus på følgende af hendes tekster
– Romanen: 21 måder at dø på
– To noveller: Silvan og Duften af safran
– Den grafiske roman: Fuglemanden
8.-10. kl.

Essayspor

Essayspor - 11 essays og 5 fordybelsesområder i dansk

Samling af nye essays skrevet direkte til målgruppen i udskolingen om identitet, ondskab, grænser, nationalitet og klima. Bagerst er der en vejledning med analysemodel til genren.
8.-10. kl.

Sand mellem tænderne

Sand mellem tænderne tekstarbejde, du mærker

Her lægges op til en forfriskende kreativ tilgang til litteraturarbejde, hvor eleverne er aktivt deltagende. Med afsæt i en æstetisk tilgang arbejder eleverne med teksterne, hvor de bruger sig selv og deres sanser i fortolkningen af teksterne.
7.-9. kl.

Nabosprog

Se nordiske film og tv-udsendelser i udskolingen.

Afgangsprøver i dansk

Tidligere opgaver på Materialeplatformen.
Her opnås adgang til de prøve- og eksamensopgaver, der siden 2010 har været anvendt ved afholdte prøver.
Brug Uni-login!

Liste over læremidler, som stiller skarpt på de enkelte prøveformer i dansk: retskrivning, læsning, skriftlig fremstilling og mundtlig dansk.

Undervisningsministeriets side rummer al information om prøvefagene og tilrettelæggelse, forberedelse, afholdelse og evaluering af prøverne.

Tidligere opgaver på Materialeplatformen.
Her opnås adgang til de prøve- og eksamensopgaver, der siden 2010 har været anvendt ved afholdte prøver.
Brug Uni-login!

Liste over læremidler, som stiller skarpt på de enkelte prøveformer i dansk: retskrivning, læsning, skriftlig fremstilling og mundtlig dansk.

Undervisningsministeriets side rummer al information om prøvefagene og tilrettelæggelse, forberedelse, afholdelse og evaluering af prøverne.

Forslag til nye læremidler

Forslag til nye læremidler

Materialer, der indkøbes til udlånssamlingen, vælges af vores faglige konsulenter i samarbejde med repræsentanter for brugerne. Vi modtager meget gerne forslag til nye læremidler i udlånssamlingen.

Send dit forslag vedr. bøger til Mette Schousboe.

Mette Schousboe | Pædagogisk Konsulent | +45 41 89 74 09

Kurser / Konferencer

Grib litteraturen i udskolingen - læs litteratur med krop og sjæl

Hvordan kan din litteraturundervisning i udskolingen blive mere levende, legende og lærerig? Få præsenteret en række litteraturdidaktiske greb, hvor eleverne i fem faser bliver ’stemt for’, ’oplever’, ’undersøger’ eller ’reflekterer’ over teksten og til sidst ’sætter egne aftryk i verden’ gennem fx litterær aktivisme, en brevkasse eller bookstagram.

Tid: Onsdag den 24. november 2021
Kl. 9-15

Kontaktperson

portrætfoto Trine Ferdinand

Pædagogisk konsulent

Trine Ferdinand
trif@kp.dk
4189 7053
Træffetid: mandag, tirsdag og onsdag

Nyhedsbreve

Få inspiration og idéer til dit fag samt nyt fra CFU

– lige i din indbakke!