Gå til indhold
Søg

Dansk i udskolingen

Se aktuelle læremidler til 7.-10. klasse, og få inspiration til din danskundervisning.

Skønlitterære bøger

Se nogle af de nyeste skønlitterære papirbøger.

Hvor pokker finder man en LEDIG roman i PAPIR?

Ærgrer du dig over, at du ikke nåede at booke de mest populære børnebøger til din klasse? Tjek vores lister med romaner.

Drengene Bog

Drengene

En realistisk og nutidig roman, som også drengene vil blive grebet af. Læseren får et realistisk tidsbillede af drengelivet, som er tæt på den virkelighed, mange drenge oplever. Drengene i romanen afprøver grænser, mens de forsøger at finde deres vej ind i ungdomslivet. Simple drengestreger udvikler sig og får på sidste skoledag katastrofale følger.
Der er hjælp at hente i vejledningen til bogen, som du finder på posten.
9.-10. kl.
Af Jonas Kleinschmidt

Englene over København Bog

Englene over København

Historisk ungdomsroman, der handler om en ung fyr, som på dagen, hvor hans farfar dør, pludselig er rejst tilbage i tiden til da farfaren var ung i 1945. Fortællingen er en vedkommende historie om tiden under 2. verdenskrig, om venskaber mellem generationer – og i et historisk perspektiv med særlig fokus på bombningen af Den Franske Skole. Der er vejledning til romanen på posten
7.-9. kl.
Af Jonas Kleinschmidt

Det år sjæle slår smut

Det år sjæle slår smut

Ungdomsroman med klassiker-potentiale! Den handler om en ret almindelig fodbolddreng, som forandres af et år på efterskole. Han opdager nye sider af sig selv og forelsker sig i den underlige Asta, som viser han nye sider af livet. Der er en vejledning på vej til den.
9.-10. kl.
Af Jesper Wung-Sung

Skønlitterær bog - bogforside - mange unge mennesker står ved siden af hinanden

Intet

SUPPLERET. Mange nye eksemplarer af denne filosofiske ungdomsklassiker. Mere populær end nogensinde efter filmatiseringen. Der er også stadig ledige billige billetter til filmen med Skolen i biografen.
7.-10. kl.
Af Janne Teller

Au Pair bog

Au pair

Coming of age roman om den 18-årige Irene fra Ribe, som bliver au pair i en stenrig familie i Hellerup, hvor hun er en kompetent iagttager af familiehemmelighederne under det glaserede tegltag.
9.-10. kl.
Af Jesper Wung-Sung og Sanne Munk Jensen

Byttedyr

Byttedyr

Pigen Wilma skal være udvekslingsstuderende i Florida i et år, hvor hun involveres i at opklare flere mord på unge piger i lokalområdet. Hæsblæsende spændende ungdomskrimi, som nok skal gribe både piger og drenge. Oplagt løbende at arbejde med læserhypoteser og undervejs indlægge nogle spionstop: Hvem tror vi lige nu står bag kvindemordene? Hvilke tegn i teksten har vi, der kan bakke hypotesen op?
8.-10. kl.
Af Lise Villadsen

Happy Happy bog

Happy Happy

Happy Happy er en sprudlende roman om den 13-årige mønsterbryder Ubbe. Mette Vedsø skriver varmt og humoristisk om klasseforskelle, om at turde stå ved sig selv og sige fra – også selvom man risikerer at såre den, man holder allermest af.
6.-8. kl.
Af Mette Vedsø

Smukke Dreng bog

Smukke dreng

Velskrevet og medrivende ungdomsroman om en på overfladen smuk, cool og populær fyr i Nordsjælland, der indvendigt er ved at gå helt i stykker.
En barsk roman, der med rå realisme fremstiller det pres unge oplever i dag fra sociale medier, omgangskreds, skole og forældre. En roman, som vil gribe de unge bogdroppende læsere – særligt drengene.
9.-10. kl.
Af Charlotte Fischer

Skønlitterære e-bøger

Se nogle af de nyeste e-bøger.
Mange e-bøger har overlay, som er et lag med elevspørgsmål ovenpå teksten.
Lån, så mange du vil, når du vil, og slip for bøvlet med at få dem afleveret igen!

Kommer let, går let

Kommer let, går let

Digte om at være ung. Om at miste forbindelsen til livet, sig selv, hinanden og sine fødder. Det er digte om trælår og fjumreår, om Charles Ingalls og kronprins Frederik.
8.-10. kl.

 

 

 

Skolen

Skolen

En dystopisk science fiction roman af Jesper Wung-Sung om en skole, der isoleres, da en dødelig sygdom hærger. Et motiv, der er mere aktuelt end nogensinde (corona).  Undervejs opstår der grupperinger blandt eleverne i stil med i ‘Fluernes herre’.
7.-9. kl.

En dygtig havfrue

En dygtig havfrue

13-årige Stephanie går til havfruesvømning og vil være den bedste, så træneren får øje for hende. Hun mangler bare en rigtig havfruehale. Den drejer sig om forelskelse, venskab, manglende omsorg fra selvoptagede forældrene, løgne og ensomhed.
6.-8. kl.

Tretten tynde teenagere og syv små eventyrlige skravl

Tretten tynde teenagere & syv små (eventyrlige) skravl

Noveller og kortprosatekster om unge og for unge om kærlighed, fodbold og tømmermænd, samt om at være indespærret og om at mærke “klappen” ved eksamensbordet.
7.-10. kl.

Der er engang

Der er engang

Kim Fupz Aakeson genfortæller 7 klassiske eventyr og gendigter dem i moderne udgaver.
7.-10. kl.

Ternet Ninja 2

Ternet Ninja 2

I romanen kan dine eleverne dykke ned i Matthesens sjove-grove univers. Brug den til at give de unge bogdroppere en fed læseoplevelse og zoom ind på Anders Matthesens humoristiske virkemidler.
6.-8. kl.

Undervisningsbøger

Se didaktiserede bøger til din danskundervisning, som kan lånes i klassesæt. Der er også forslag til skønlitterære bøger og billedbøger, hvor der findes litteraturguide eller en pædagogisk vejledning til.

Forside - undervisningsbog - Skrive-klar 9 JPG

Skriveklar 9

Eleverne skriver tekster, hvor målet er hhv. at underholde, overbevise og oplyse læseren. Hvert kapitel rummer 3 korte og en større skriveopgave. Opgaverne tager afsæt i de nye vurderingskriterier for afgangsprøven i skriftlig fremstilling.
9. kl.

Kim larsen - kongen af pop bog

Kim Larsen - kongen af pop

Ny bog i Kongerækken.
Lad eleverne komme helt tæt på vores store nationalskjald Kim Larsen. De skal fordybe sig i hans sangtekster, læse om ham og se udvalgte filmklip.
7.-10. kl.

Spot på brugstekster

Spot på brugstekster

Brugstekster er tekster, som har til hensigt at påvirke os, instruere os eller opfordre os til handling. Eleverne skal undersøge og producere en lang række forskellige slags brugstekster – både skrevne og multimodale.
8.-10. kl.

En stemme i mørket

En stemme i mørket - om Sarah Engells forfatterskab

Sarah Engell er en lysende stjerne på himlen indenfor realistisk ungdomslitteratur og helt oplagt at arbejde med som forfatterskab, hvilket man her får god støtte til.
Der er fokus på følgende af hendes tekster
– Romanen: 21 måder at dø på
– To noveller: Silvan og Duften af safran
– Den grafiske roman: Fuglemanden
8.-10. kl.

Sansespor

Sansesport 7.-8. kl.

Her gribes skriveundervisningen an på en forfriskende anderledes måde, som unge mennesker, der enten er eller skal blive selvstændige, vil elske. Med udgangspunkt i deres sansninger på et fysisk sted som fx et stoppested eller skolegården vælger de selv, hvilken slags tekst de vil skrive, og hvordan de vil sætte den i spil i verden.
7.-8. kl.

forside- undervisningsbog - Spot på gennembrud JPG

Spot på gennembrud

Undervisningsbogen drejer sig om et bredt udvalg af tekster fra det moderne og folkelige gennembrud i 1870-1920, men også nyere debatskabende tekster. Tankevækkende, kreative opgaver.Der er støtte til at vælge fordybelsesområder, prøvetekster og skrive synopse med udgangspunkt i bogen.
7.-10. kl.

Tv-udsendelser

Se spændende tv-udsendelser med tilhørende vejledning og elevopgaver.

Kom i mesterlære hos Bjarne Reuter

I tv- udsendelsen deler Bjarne Reuter ud af sine skrivetips, som eleverne bagefter skal bruge til at omskrive den ikoniske scene i Zappa, hvor Mulle æder en skovsnegl.
Spørgsmålene i kapitelsættet til tv-udsendelsen skal få eleverne til at tænke nærmere over Bjarne Reuters og deres egen skrivemåde.  Inden skal eleverne se filmen Zappa og undersøge et kort uddrag af romanen. Zappa som e-bog og film kan bookes til din klasse på mitcfu.dk

Se mere og book

kom i mesterlære hos bjarne reuter

Kom i mesterlære hos Bjarne Reuter

Den nordsjællandske kyst

Lad dine elever – ligesom værterne i dokumentaren – tage ud i deres lokalområde og indfange guldalder-motiver med deres mobilkamera. Stedet, hvor vi bor, er ligesom i guldalderen, blevet mere vigtigt for os under corona-krisen. Værterne i tv-udsendelsen undersøger om Lundbyes berømte maleri ‘En dansk kyst. Motiv fra Kitnæs ved Roskilde fjord. 1843’ afbilder virkeligheden. Book kapitelsæt med spørgsmål, som eleverne kan svare på, mens de ser tv-udsendelsen derhjemme. Det er en fin måde at introducere romantikken og guldalderen på.
Se mere og book

fang et guldaldermotiv nær dig!

Fang et guldaldermotiv nær dig!

DR - Hvem var Frida Kahlo?

Portrætdokumentar: Hvem var Frida Kahlo?

Frida Kahlos liv fortælles i denne portrætdokumentar gennem samtaler med eksperter om hendes malerier.
Kapitelsættet zoomer ind på de syv malerier, som behandles særligt grundigt i udsendelsen. Det kan skubbe eleverne i gang med deres egen billedanalyse af dem. Slut af med en kreativ ud-af-værket-opgave, hvor eleverne skal lave et digitalt selvportræt ala Frida Kahlo.
7.-10. kl.

Herlufsholms Hemmeligheder

Herlufsholms hemmeligheder

Udsendelsen skabte enorm debat, da den blev vist på nationalt TV, og den er dermed et godt eksempel på, hvor magtfuld en genre dokumentaren kan være. Der er udarbejdet et kapitelsæt til udsendelsen, hvor eleverne undersøger dokumentarens form og indhold. Der stilles fx skarpt på anslaget, fortælleformerne, skolens sadistiske kultur, brugen af kildetyper samt de ændringer på skolen, dokumentaren førte til.
7.-10. kl.

20 tv-reklamer fra 2022

20 tv-reklamer fra 2022

De 20 tv-reklamer er optaget fra TV3 i januar 2022. Analyser en af reklamerne i fællesskab i klassen og lad eleverne herefter i mindre grupper undersøge en anden reklame, som de fremlægger for klassen eller optager på video.
7.-10. kl.

Danmarks yngste dragqueen

Danmarks yngste dragqueen

I dokumentar-seriens første afsnit følger vi  Jeppes forvandling fra 12-årig skoledreng til Danmarks yngste dragqueen. Se den i uge seks og undersøg, hvad en dragqueen er, og hvorfor de udfordrer normer og idealer omkring køn, krop og seksualitet. Kapitelsættet med elevspørgsmål.
5.-10. kl.

Realityen, der formede dig

Vi spiller spillet - realityen, der formede dig (1)

Kom med bag facaden på reality-deltagerne, som udadtil har fremstået som vindere i ’Paradise Hotel’. I udsendelsen ser de nu sig selv fra et andet perspektiv. At se på sig selv fra et andet perspektiv, sådan indledes Jesper Wung-Sungs novelle ‘Sukkermusen’, som det er oplagt at arbejde med i denne forbindelse.
8.-10. kl.

kunsten at portrættere sig selv

Jeg, mig og min selfie - kunsten at portrættere sig selv

Den aktivistiske danske kunstner Nadia Plesner undersøger, hvordan kunstnere før og nu, politikere, sygdomsramte, tykke mennesker og helt almindelige unge bruger selfies på forskellige måder. Passer perfekt til et fordybelsesområde om selviscenesættelse eller selvportrætter. Kapitelsæt med elevspørgsmål og vejledning med kreative opgaver til.
8.-10. kl.

Lille hjælpeløse tingest

Den store premiere: Lille hjælpeløse tingest

I udsendelsen fremfører deltagerne fire scener fra ET DUKKEHJEM af Henrik Ibsen fra 1879. De fire scener formidler historien i grundtræk og eleverne får indsigt i tematikken. Det er oplagt at lade eleverne spille de samme scener med udgangspunkt i skuespillernes råd.
8.-10.kl.

Tæt på sandheden

Tæt på sandheden (20.02.2021)

Brug indslaget med den falske video af Mette Frederiksen(som ikke gider være folkelig og servere lune flutes) til at diskutere de etiske spørgsmål ift. deep-fake videoer i klassen. Er deep fake OK i politisk satire? Burde de varedeklareres eller er det aldrig OK at anvende deep-fake-teknologi uden de medvirkendes tilladelse? Lad klassen blive enige om et etisk regelsæt for deep fake-videoer.
7.-10. kl.

Film

Se nogle af de bedste spillefilm.

Lykke-Per

Lykke-Per

Den unge ingeniør Per Sidenius har hovedet fuldt af projekter og mødet med den rige familie Salomon, ser ud til at være svaret på alle hans bønner. Men arrene fra Pers stærkt religiøse baggrund truer med at koste ham både kærligheden og lykken.
8.-10. kl.

Krudttønden

Krudttønden

Om de tragiske terrorhandlinger med angrebet på Krudttønden og den jødiske synagoge i København i 2015. I fire spor følges ofrene Finn Nørgaard og Dan Uzon, terroristen Omar el-Hussein og den fiktive politimand Rico op til, og under angrebet. Undervisningsforløb fra Filmcentralen med danskfagligt fokus på temaer, indhold og form.
9.-10. kl.

Kunsten at græde i kor

Kunsten at græde i kor

Baseret på Erling Jepsens autofiktive roman af samme navn. Undervisningsmateriale til dansk i udskolingen fra Filmcentralen. De gennemgående temaer i den tragikomiske historie om en dysfunktionel familie er seksuelt misbrug, skyld og uskyld, ansvar og ansvarsforflygtigelse.
8.-10. kl.

Marie Krøyer

Marie Krøyer

Filmen kan opgives som hovedværk i 9. og 10. klasse. Det vil være oplagt at bruge filmen i forbindelse med fordybelsesområder som ‘Skagensmalerne’, ‘Det moderne gennembrud’ eller ‘Kvindeportrætter’.
9.-10. kl.

En helt almindelig familie

En helt almindelig familie

Da faren Thomas fortæller, at han er transkønnet, vender det op og ned på alting i den almindelige familie. Vi ser det hele fra 11-årige Emmas perspektiv i en stilfærdigt medrivende, og meget rørende, coming-of-age film.
7.-10. kl.

Ser du månen Daniel

Ser du månen, Daniel

En filmatisering af Puk Damgårds roman om den danske freelancefotograf Daniel Rye, der endte med at sidde som gidsel i 398 dage hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.
9.-10. kl.

Læselyst

Undersøgelser viser, at udskolingselever læser færre og færre skønlitterære bøger. Dansklærere spiller en afgørende rolle i forhold til at unge får flere gode læseoplevelser og derved mere læselyst. Vi har lavet en side med fokus på læselyst i udskolingen, hvor du som lærer kan finde masser af inspiration, viden og konkret hjælp til at komme i gang.

Falske nyheder

Se vores forløb om falske nyheder her.

SKAM

Skam - pige der modtager en sms

Alt til tv-serien SKAM

Nabosprog

Se nordiske film og tv-udsendelser i udskolingen.

Afgangsprøver i dansk

Facebookgruppe

Facebookgruppe-udskoling

Facebook-gruppen for dig

Hvis du er dansklærer i udskolingen i Region Hovedstaden, så meld dig ind i vores FB-gruppe.

Her holder vi jer opdateret om nyindkøbte romaner, e-bøger, film og spændende tv-udsendelser. Du har mulighed for at kommentere og stille spørgsmål til os og de andre dansklærere.

Det er en privat gruppe, så kun medlemmer kan se, hvad vi skriver derinde.

Forslag til indkøb?

Vi modtager meget gerne forslag til indkøb af nye læremidler i udlånssamlingen.

Send dit forslag til danskkonsulenten for udskolingen.

Trine Ferdinand|trif@kp.dk | +45 41 89 7053

Kurser / Konferencer

forside af kursuskatalog

Kurser

Her kan du finde alle de spændende danskkurser i skoleåret 2022-2023.

Kontaktperson

portrætfoto Trine Ferdinand

Pædagogisk konsulent

Trine Ferdinand
trif@kp.dk
41 89 70 53
Træffetid: tirsdag, onsdag og fredag