Læselyst
Her kan du læse mere om vores nye læselyst-kasser og bogklubber i dansk, som skal give de ældste elevers flere positive oplevelser med at læse og tale sammen om umiddelbart fængende ungdomsromaner.
Undersøgelser viser, at udskolingselever læser færre og færre skønlitterære bøger.
Dansklærere kan spille en afgørende rolle i forhold til at give unge flere gode læseoplevelser og mere læselyst. Vi danskkonsulenter på CFU KP arbejder målrettet på at købe flere lettilgængelige romaner, som umiddelbart kan gribe de unge, og som egner sig til bogklub-læsning.
Ideen bag bogklubber i dansk
Dansklæreren har mulighed for at iscenesætte de unges læsning og spiller derfor en afgørende rolle i indsatsen for at højne læselysten hos unge.
Bogklubber i danskundervisningen kan være en vej frem. Her samtaler og arbejder eleverne i mindre grupper med den samme bog.

Håndholdte læsefællesskaber i dansk
Idéen er at give eleverne mulighed for at opleve gode meningsfulde læsefællesskaber gennem øget medbestemmelse og spændende litteraturaktiviteter i danskundervisningen.
Læseundersøgelser viser, at elevernes læselyst højnes ved større medbestemmelse. Lad derfor eleverne vælge mellem et mindre udvalg af bøger inden for samme tema, forfatterskab eller genre. Så er der stadig en fælles danskfaglig ramme i klassen. Lad dem også selv vælge, hvordan de vil tale om og arbejde med bogen – ud fra nogle kreative muligheder. Idéen er inspireret af folkebibliotekernes bogklubber, hvor mennesker mødes helt frivilligt og taler sammen om bøger, de alle har læst.
Man kan sige, at man laver en slags bogklubber i danskundervisningen. Det er en måde at understrege, at litteraturundervisningen i grundskolen bør række ud over skolen og ind i borgernes fritidsliv bagefter. Måske de får lyst til at fortsætte med at læse og tale sammen med om litteratur – også efter skoletiden.
- Romanlæsning inspireret af bogklubber på folkebiblioteker
- Flere titler, der appellerer umiddelbart til unge
- Valgfrihed blandt et mindre udvalg af bøger under samme danskfaglige tema eller forfatterskab
- Valgfrihed i litteraturarbejdet. De vælger opgaver på denne padlet https://padlet.com/trine2/cfubogclub
Kreative bogklub-opgaver

Hver elev kommer i en bogklub-gruppe med andre, som læser samme skønlitterære bog.
Efter læsning kan bogklubgruppen vælge hvilke opgaver, de vil arbejde med.
De kan vælge mellem en række kreative opgaver fra den linkede Padlet. De rummer opgaver, som de kan arbejde med rimelig selvstændigt. De vælger fx en opgave fra hver af de fem fase fra bogen, ‘Grib litteraturen’.
Bogklubber i praksis
Hvordan foregår det så i praksis?
Se video herunder, om hvordan Trine Ferdinand arbejder med håndholdte læsefællesskaber i sin 9. kl.
Du kan også læse om Trines arbejde med læselyst i to artiklen på Folkeskolen.dk

Læselystkasser
Herunder ser du vores nye læselystkasser, som er til bogklub-læsning i dansk i udskolingen. Det er fysiske kasser med 3-5 forskellige ungdomsromaner á 8-12 eksemplarer af hver. Bøgerne har et fælles danskfagligt tema, som man kan spille op af i den øvrige danskundervisning fx som et fordybelsesområde. Titlerne er umiddelbart appellerende til unge.
Ideen: Større valgfrihed af spændende titler – mere læselyst!

Læselystkasse med humor
Det er skægt at læse noget sjovt! Her er samlet en kasse med tre humoristiske romaner, som rammer målgruppen bredt.
7.-8. kl.

Læselystkasse om at overskride grænser
En samling af romaner, der alle kredser om de problematikker unge i dag må forholde sig til. Hvad er konsekvensen af at være med i reality-tv, sugerdate eller sove i telt med ukendte fyre på Roskildefestival? Hvornår er det over grænsen?
8.-10. kl.

Læselystkasse om science-fiction
Romaner der foregår i både nær og fjern fremtid. Men der er tydelige tråde til tendenser, vi allerede oplever i dag. Hvor galt kan det komme til at gå, hvis udviklingen bare fortsætter? Tankevækkende og umiddelbart spændende bøger med en masse at tale sammen om.
8.-10. kl.

Læselystkasse om unges fællesskaber
Venskabsgrupper er ofte det vigtigste fællesskab for unge. Det er blandt vennerne de afprøver grænser, spejler sig og finder ud af, hvem de selv er. Her er en samling af stærke ungdomsromaner om venskabsgrupper, som mange unge vil blive revet med af.
9.-10. kl.
Lav selv læselystkasser
Her kan du se andre forslag til samlinger af ungdomsromaner, som kunne læses i bogklubber i dansk med et fælles tema. Du er dog nødt til selv at booke bøgerne enkeltvis.

Bogklub med Sarah Engell
Lad eleverne selv vælge én af Sarah Engells mange gode ungdomsromaner, som CFU har både e-bøger og papirbøger. Vis dem listen her, og lad dem selv undersøge, hvad bøgerne handler om.
9. kl.

Bogklub med SPURT-serien
Lad eleverne vælge en af Spurt-seriens korte, stærke og letlæste ungdomsromaner med høj litterær kvalitet.

Bogklub med Sanne Munk Jensen
Lad eleverne vælge en af Sanne Munk Jensens stærke realistiske ungdomsromaner.
9. kl.

Bogklub om at finde sin egen vej i livet
At være teenager drejer sig om at finde ud af, hvem man egentlig er. Det handler om at finde sine egen ben at stå på i livet. Det handler om se sin baggrund og barndom i et nyt -mere realistisk- lys. Her er en samling af 3 stærke ungdomsromaner, som mange unge kan spejle sig i.
9.-10. kl.

Bogklub med spænding
Tre spændende romaner med spor fra krimigenren. Hvem har gjort det? Der er også tankevækkende tråde til aktuelle samfundsproblematikken, så der er masser at tale sammen om.
9. kl.

Bogklub om forelskelse
Forelskelse er en stærk følelse, som mange unge oplever i starten af teenageårene. Lad eleverne vælge en af disse romaner, som på hver sin måde handler om forelskelsens kraft.
8.-10. kl.

Bogklub med Fupz
Lad eleverne vælge én af disse to letlæste romaner af Fupz, som har hhv. en pige og en dreng som hovedperson, som går igen i begge bøger. De fås både som e-bog og papirbog.
8.-9. kl.
Bogklub i fagteamet

Grib litteraturen
Lærerbogen rummer mange spændende konkrete ideer til at arbejde kreativt med litteratur. I kan låne den til hele jeres danskfagteam, og bruge den som afsæt for nogle interessante faglige diskussioner.
Kursus
Mere læselyst med håndholdte læsefællesskaber i dansk
Tid: Onsdag den 24. januar 2024, kl. 13-16
Målgruppe: Dansklærere i udskolingen
Underviser: Trine Ferdinand
Hvis du vil have det hele og mere til serveret på et sølvfad, så kan du melde dig til mit kursus.