Gå til indhold
Søg

Dansk i indskolingen

Se aktuelle læremidler til 0.-2. klasse, og få inspiration til, hvordan du sætter læremidlerne i spil i din danskundervisning.

Dansklærerens dag 1-5. klasse ny ny udgave

Glæde, begejstring og tosserier

På Dansklærerens dag præsenterer vi:
Den skrivetossede skole v/Lis Pøhler
Skriveglæde v/Kenneth Jakobsen Bøye
Sprogbegejstring v/Marianne Iben Hansen

Eftermiddagens temagrupper byder på oplæg om stationsundervisning, læselyst, mundtlighed, lydfortællinger og et møde med børnebogsforfatteren Ane Bjørn.

Skønlitterære bøger

Se de nyeste skønlitterære bøger i klassesætmange med tilhørende vejledning og elevopgaver.

Mangler du værker til din klasse?

Ærgrer du dig over, at du ikke nåede at booke de mest populære børnebøger til din klasse? Så tjek vores lister med billedbøger, romaner og grafiske fagbøger, som stadig er til at få fingre i.

Bogforside Eventyr farvestrålende bogstaver

Eventyr

Mormor har oplevet meget i livet, og hun er virkelig god til at fortælle historier til sit barnebarn – også selvom mormor er ved at forsvinde i demensens tåger. Smuk og rørende billedbog om, hvordan det føles, at ens bedsteforælder bliver gammel og ændrer sig.
0.-3. kl.

Bogforside, Påfugl, Dreng med påfuglefjer

Påfugl

Momo skal finde et kostume til fastelavn. Momos far har masser af idéer: Superhelte, riddere, soldater og robotter. Men Momo har kun øje for det smukke og farverige påfuglekostume med glitrende fjerpragt. En billedbog om kønsforventninger og identitet.
0.-4. kl.

Bogforside, Hele herligheden, billeder på forskellige rim

Hele herligheden

Bogen indeholder et rim for hvert af de 120 hyppige ord, og hvert rim indledes med det pågældende ord. Alle rim understøttes og udvides af farverige og finurlige illustrationer. Det er en bog fuld af rytme, energi og kærlighed til sproget.
0.-3. kl.

Bogforside, Fugl, en fugl og et en pige der ligner en fugl

Fugl

En pige ønsker brændende at være fugl. Fuglene kan ikke hjælpe, hun har jo hverken fjer eller vinger og kan ikke flyve. “Fugl” er en smuk og fantasifuld billedbog om et ønske, der går i opfyldelse på forunderlig vis.
0.-3. kl.

Bogforside, En underlig fisk, en pige, hvor fisk flyver rundt om hende

Underlig fisk

Liv er gode venner med Fie, men en dag begynder Flora i deres klasse, og så har Liv ikke en ven mere. Hun bliver usynlig.  Et poetisk hverdagsdrama om at have, miste og få venner. Bogen er forsynet med smukke og forståelige illustrationer.
2.-5. kl.

Bogforside - Josephine Olivia Heide

Josephine Olivia Heide

Josephine Olivia Heide er træt af alle sine navne, så hun vil have et nyt navn. Gerne et kort et og hvad gør man så. En finurlig og sjov fortælling om behovet for og retten til selv at bestemme, hvem man er.
2.-5. kl.

Skønlitterære e-bøger

Se de nyeste skønlitterære e-bøger – mange med tilhørende vejledning og elevopgaver.
Lån, så mange du vil, når du vil, og slip for bøvlet med at få dem afleveret igen!

Bogforside - E-bog, Veje der krydser hinanden med forskellige figurer

Fem rappe rimfortællinger

En flot samling rimfortællinger af Marianne Iben Hansen. Samlingen rummer: Axel elsker biler, De bandeglade Badutter, Palle P og perlen, Fikkedik & Falderina og Mirakelkuren.
0.-3. kl.

Bogforside - Frank mig her - 3 personer, to mænd der holder om hinanden og et barn der løber på løbehjul

Frank mig her

Alfreds far elsker Frankrig, Frankenstein og frimærker. Og pludselig også en mand, der hedder Frank. Billedbog om hvordan et barn oplever det, når en forælder får en kæreste.
0.-2. kl.

Bogforside - Bogen om Blom en sommerfugl og en skildpadde der drikker kaffe

Bogen om Blom

Skildpadden Blom holder af hjemmebagte boller med syltetøj og måneskinsbade. En dag møder hun en lille larve som hun inviterer med hjem. De har det så skønt, men så forsvinder larven og Blom er alene. Kommer hendes lille nye ven tilbage igen?
0.-4. kl.

Bogforside - e-bog - et cirkel hvori der er en fisk med vinger

Klappelade syltefisk

Lyrisk sprudlende billedbog, der består af samling af legende, rytmiske, sjove og nysgerrige rim, remser og ordlister ledsaget af fantastiske, underfundige billeder.
0.-3. kl.

bogforside - e-bog - Ib er er et æg. et billede af Ib

Ib er et æg

Hver morgen pakker Ib sit hoved ind i håndklæder og en tehætte. Hans hoved er nemlig et æg, og han skal hele tiden passe på, at det ikke går i stykker. Men så møder han Sif. Hun passer ikke på noget. Smuk fortælling om utryghed, venskab, forelskelse og personlig udvikling.
0.-2. kl.

Bogforside ebog - Vitello skal være storebror. far, mor og vitello og en barnevogn

Hjemme hos Vitello er der store forandringer på vej. De bliver serveret over cola og ostechips, men selv ikke dét kan formilde Vitello, der troede, at han skulle have en hund. Nu skal han bare have en dum baby.
0.-5. kl.

 

Lydbøger

Se de nyeste skønlitterære lydbøger.

Lydbog - General Brushane - en voksen og et barn udklædt

General Brushane og den lille klæbeånd

Far Genfærd og hans søn, Den lille Klæbeånd, bor på Brushaneholm, hvor de hver nat skal skræmme General Brushane. Den lille Klæbeånd vil dog hellere lave andre ting. En morsom billedbog med spøjse ord og vendinger, der vender op og ned på rigtigt og forkert.
0.-3. kl.

Lydbog - Nøglen - en nøgle på fliser

Nøglen

Nøglen
På vej til skole finder en dreng en nøgle. Det bliver begyndelsen på en række rejser ind i fantasiens verden, hvor drengen har mange tanker om, hvad nøglen er til. En poetisk og fabulerende billedbog.
0.-4. kl.

Lydbog - Lilla - et lilla får på en grøn græsplæne

Lilla

Lilla
Lilla er et ganske særligt lam. Hun har fået sit navn, Lilla, fordi hun er lilla, men hun er også et meget modigt lille får, der overvinder Knogle-knaseren, da fåreflokken græsser ude på fjeldet. En rørende billedbog om at være anderledes – og om at bære det med stor styrke.
0.-2. kl.

Lydbog - Gummi-Tarzan - en lille dreng med en kæmpe overarm og 2 mænd der ser overrasket ud

Gummi Tarzan

Hans far kalder ham Gummi-Tarzan, fordi han så gerne vil have en stærk søn, men Ivan Olsen er lille og tynd og ikke spor stærk, førend den dag han møder heksen.
2.-5. kl.

Spillefilm

Se spillefilm eller lån dem til din klasse, så eleverne selv kan afspille dem. Mange af filmene har tilhørende pædagogisk vejledning og elevopgaver.

Filmplakat - en dreng der løber på en vej og en masser dyr kigger på ham

Kirikou og de vilde dyr

Kirikou og de vilde dyr
Den onde troldkvinde Karaba prøver hele tiden på at forstyrre landsbyens lykke, men hun får altid modstand af den lille, kvikke Kirikou, der altid spænder ben for hendes planer. Særdeles velegnet animationsfilm til et forløb om eventyr og fabler.
0.-2. kl.

Filmplakat - en pige med mørkt hår står og kæler med en hest

Winky's hest

Winky’s hest
Lille 6-årige Winky kommer med sin mor fra Kina til Holland, hvor hendes far driver en kinesisk restaurant. Hun ønsker sig dog brændende en hest, og det ønske kan Sankt Nikolaus måske opfylde! Temaer: Familiesammenføring, integration og kulturmøder.
0.-3. kl.

Filmplakat - pige der ridder på en hest

Calamity Jane - vestens vilde datter

Pigen Martha Jane er i 1863 sammen med en konvoj på vej mod et bedre liv i Vesten. Da hendes far kommer til skade, må Martha køre familievognen, passe hestene og forsøge familien. Animationsfilmen sætter bl.a. spot på retten til at være sig selv og kønsroller.
1.-4. kl.

Filmplakat indianerdreng der holder på en hests mule

Yakari på store eventyr

Indianerknægten Yakari kommer på et spændende eventyr i vildmarken – et eventyr, hvor han kommer til at tale med dyrene. Yakari må gå grueligt meget igennem sammen med sin hjælper, hesten Lille Torden, på sin dannelsesrejse.
1.-4. kl.

Filmplakat - bjørne og mennesker og bjerge i baggrunden

Bjørnene fra Sicilien

Bjørnenes kongesøn, Tonio, skylles en dag ned ad floden og bliver fanget af en gruppe mennesker. Bjørnekongen plages af savnet af sin bortførte søn og leder sin klan til menneskenes by. Det gennemgående tema er kampen mellem det gode og det onde, magt og magtudøvelse.
1.-4. kl.

Filmplakat - en røv med 3 kyllinger på hovedet

Den store stygge ræv og alle hans venner

Små historier om den store stygge ræv, der ikke er så styg, at hønsene er bange for ham. Fx stjæler han tre æg fra en rugende høne, men opdrager kyllingerne i stedet for at spise dem.
0.-4. kl.

Tv-udsendelser

Se spændende tv-udsendelser med tilhørende vejledning og elevopgaver.

TV-udsendelse - En scene med en stor lysekrone

Alfred danser ballet

Alfred skal starte på Balletskolen for første gang. Han er usikker og spændt første skoledag, for han skal både finde nye venner og finde rundt på det eventyrlige teater. Serien på 8 afsnit kan bruges til at introducere dokumentargenren for eleverne.
0.-3. kl.

et stort spøgelse der holder en kæde og et lille spøgelse

Lilla spöket Laban 

12 små svenske film om spøgelset Laban og hans liv på slottet Godmorgensol, hvor han bor med sin familie og den kongelige familie. Fine temaer fx om at være bange, venskab, ikke at slå til.
0.-2. kl.

Lille frø

Lille Frø

En sød lille frø lander lige midt i den lille frøfamilies aftensmad. Først er han virkelig sød, men snart får han vendt op og ned på det hele. Kan en Lille Frø virkelig være så slem?
0.-3. kl.

Ib undersøger sagen

Hunden Ib

De 9 små film om hunden Ib er oplagte som læsetekster for eleverne i indskolingen og er en sjov og lidt anderledes måde at få trænet læsning på.
0. -2. kl.

Pedersen og findus

Peddersen og Findus

De otte film findes i både en dansk og i en svensk udgave. De pædagogiske vejledninger lægger op til, at eleverne arbejder undersøgende med det svenske sprog.
0.-2. kl.

Min lille hund mester

Min lille hund Mester

I ti film følger vi Thomas og hunden Mester og deres små uenigheder om, hvordan tingene skal være. Hunden Mester er virkelig en mester i at argumentere og bruge sproget til at opnå det, den gerne vil.
0.-2. kl.

Materialesæt

Se vores materialesæt, som er kasser med samlinger af materialer, fx bøger til læsekurser eller fysiske ting til aktiviteter i dansk på i indskolingen.

Bøg på bord

Solstrålebøgerne

Materialesættet indeholder bøger med vægt på gentagelser og understøttende illustrationer. Til hver bog er der tilhørende læseguides med fokus på fonologi, ordindlæring og forståelse.
0.- 2. kl.

Bordteatre

Bordteatre

Bordteatrene indeholder figurer og rekvisitter til eventyr af H.C. Andersen. Eleverne kan genskabe historien ved at genfortælle historien, når de med hænderne agerer med figurerne.
0.-2. kl.

Bevægelse i danskundervisningen

Bevægelse i danskundervisningen

Materialesættet kobler bogstavindlæring og stavning med bevægelse. Inspirationsmaterialet tilbyder mange ideer til aktiviteter, hvor eleverne lærer bogstaverne ved at røre sig.
1.-3. kl.

Halfdan Rasmussen

Halfdan Rasmussen

Materialesættet kan bruges til at sætte fokus på Halfdan Rasmussens børnebøger og hans særlige udtryksmåde. Sættet rummer et bredt udvalg af hans børnebøger.
0.-2. kl.

Nabosprog

" "

Her finder du vores bedste anbefalinger til nabosprogsundervisning på alle tre trin.  Levende billeder er bare bedst til at formidle sprog, så du finder links til gode svenske og norske tv-udsendelser, hvor eleverne kan høre nabosproget, mens de følger med på de norske eller svenske undertekster. Vi linker også til andre websider, hvor du kan finde mere inspiration og viden om nabosprogsdidaktik.

Undervisningsbøger

–  som kan lånes i klassesæt.

Ordet er dit

Ordet er dit

Bogen sætter fokus på danskfagets mundtlige tekster, som eleverne både skal analysere og producere. Der arbejdes med stemme og krop, fortælling, oplæsning, samtale og fremlæggelse.
1.- 2. kl.

Thomas Tukan

Thomas Tukan - læs og skriv fagtekster

Bogen præsenterer i en fortælling om en vildfaren fugl eleverne for forskellige teksttyper. Eleverne skal hjælpe Thomas med at komme hjem igen ved at formulere egne  fagtekster.
1.-2. kl.

En haj til medier

En haj til medier

Bogen præsenterer forskellige medier og vinkler på kommunikation. Man kommer omkring medier, kommunikation, sms, email, websites, Youtube og podcast.
1.-3. kl.

Hul igennem

Hul igennem

Hul igennem er en serie af fire multimodale værker skrevet af kendte danske børnebogsforfattere. Lærervejledningen analyser værkerne og giver konkrete idéer til undervisningen.
2.-3. kl.

Forslag til nye læremidler

Materialer, der indkøbes til udlånssamlingen, vælges af vores faglige konsulenter i samarbejde med repræsentanter for brugerne. Vi modtager meget gerne forslag til nye læremidler i udlånssamlingen.

Send dit forslag vedr. bøger til Mette Schousboe.

Kurser / Konferencer

Kurser og konferencer 2022-2023

Få overblik over CFU’s danskkurser og konferencer i skoleåret 2022-23 i KP’s kursus-og uddannelseskatalog eller læs mere og tilmeld dig.

Nyhedsbreve

Må vi skrive til dig?
Få inspiration og idéer til dit fag samt nyt fra CFU – direkte i din indbakke!

Kontaktperson

Thomas Ais Christensen, portræt

Thomas Ais Christensen Pædagogisk konsulent

tach@kp.dk
41 89 70 53
Træffetid: Mandag og tirsdag