Gå til indhold
Søg

Dansk i indskolingen

Se aktuelle læremidler til 0.-2. klasse, og få inspiration til, hvordan du sætter læremidlerne i spil i din danskundervisning.

en læseglad skildpadde under en bog

Dansklærerens dag 2024 - 1. 5. klasse

Dansklærerens dag byder NATURligvis på et stærkt danskfagligt program med workshops om figurdigte, billedbøger, rask håndskrivning og dyrebare tekster om vind, vejr og natur. Vi skal blandt andet møde Kristine Kabel, som gør os klogere på den nyeste skriveforskning, og Carl Quist-Møller, der både tegner og fortæller.

Skønlitterære bøger

Se de nyeste skønlitterære bøger i klassesætmange med tilhørende vejledning og elevopgaver.

en far og en søn sidder på stranden tæt på vandet

Hvem bestemmer noget

En enkel og filosofisk illustrativ billedbog om, hvad man bestemmer i sit eget liv. På en gåtur filosoferer Faren og Barnet over, hvem der egentlig bestemmer, hvor mange bølger, der er i havet, eller hvornår solen står op og mange andre spørgsmål. Bogens tekst og detaljerige illustrationer understøtter en filosofisk samtale om, hvem der i grunden bestemmer det ene og det andet.
0.-2. klasse.

Dreng sidder på en gren i et stort træ

Drengen i træet

Hvad skal man med verden, når man lige er ved at nå level 3.” Det er et af de spørgsmål, der bliver stillet i denne rim- og remsebog. Denne humoristiske billedbog giver en god anledning til at tale sammen og reflekterer over skærmtid eller at smutte ud og kravle i træer.
0.-4. kl.

Bogforside, Hele herligheden, billeder på forskellige rim

Hele herligheden

Bogen indeholder et rim for hvert af de 120 hyppige ord, og hvert rim indledes med det pågældende ord. Alle rim understøttes og udvides af farverige og finurlige illustrationer. Det er en bog fuld af rytme, energi og kærlighed til sproget.
0.-3. kl.

åben bog, der vælter ud med lyde fra blandt andet instrumenter

Bogen der hellere ville være en lydbog

Her er bogen, som hellere vil være en lydbog! Så den har brug for børnenes hjælp til at lave lydeffekter, mens historierne læses højt.
0.-3. kl.

En dreng sidder på ryggen af en sofa og kigger hen i mod en monsterpote

Sebastians monster

En gysende sjov godnathistorie om kedelige sengetider og et kæmpemonster, hvor tingene spidser til og vendes helt på hovedet.
0.-2. kl.

En halv pelikan sidder i en i en altankasse på en altan og drikker kaffe

En halv pelikan

Sjov og tankevækkende samling af børnerim om alt fra ordsprog og kålprutter til madhaver og skøre familiemedlemmer. Giver lyst til at lege med sproget.
0.-4. kl.

Skønlitterære e-bøger

Se de nyeste skønlitterære e-bøger – mange med tilhørende vejledning og elevopgaver.
Lån, så mange du vil, når du vil, og slip for bøvlet med at få dem afleveret igen!

Bogforside - E-bog, Veje der krydser hinanden med forskellige figurer

Fem rappe rimfortællinger

En flot samling rimfortællinger af Marianne Iben Hansen. Samlingen rummer: Axel elsker biler, De bandeglade Badutter, Palle P og perlen, Fikkedik & Falderina og Mirakelkuren.
0.-3. kl.

Bogforside - Frank mig her - 3 personer, to mænd der holder om hinanden og et barn der løber på løbehjul

Frank mig her

Alfreds far elsker Frankrig, Frankenstein og frimærker. Og pludselig også en mand, der hedder Frank. Billedbog om hvordan et barn oplever det, når en forælder får en kæreste.
0.-2. kl.

4 grønne frøer sidder i rundkreds omkring en lille frø

Lille Frø

Lille Frø kommer til at bo hos familien Frø. Men han er meget slem. Og til sidst rejser Lille Frø ud i verden, fordi han tror, at ingen kan lide ham!
0.-2. kl.

Bogforside - e-bog - et cirkel hvori der er en fisk med vinger

Klappelade syltefisk

Lyrisk sprudlende billedbog, der består af samling af legende, rytmiske, sjove og nysgerrige rim, remser og ordlister ledsaget af fantastiske, underfundige billeder.
0.-3. kl.

Skildpadden Pede sidder og læser en bog

Læsepadden Pede

Skildpadden Pede skal på biblioteket med sine venner. Det er det kedeligste han ved – men på biblioteket sker der noget!
Humoristisk billedbog om hvordan Pede bliver en læsepadde.
0.-1.kl.

Bogforside ebog - Vitello skal være storebror. far, mor og vitello og en barnevogn

Hjemme hos Vitello er der store forandringer på vej. De bliver serveret over cola og ostechips, men selv ikke dét kan formilde Vitello, der troede, at han skulle have en hund. Nu skal han bare have en dum baby.
0.-5. kl.

 

Spillefilm

Se spillefilm eller lån dem til din klasse, så eleverne selv kan afspille dem. Mange af filmene har tilhørende pædagogisk vejledning og elevopgaver.

Rosalil flyver sammen med Skovtrolden

Roselil og Skovtrolden

Alle figurer i Josephine Ottesens univers ’Roselil og Stentrolden’ får her stemme, krop og bevægelse i den håndtegnede animationsfilm for de alleryngste. Brug filmen til at dykke ned i filmiske virkemidler, fortællestrukturer eller de fantastiske billedfortællinger og gå på eventyr i Roselils univers med din klasse.
0.-1. kl.

Filmplakat - en pige med mørkt hår står og kæler med en hest

Winky's hest

Winky’s hest
Lille 6-årige Winky kommer med sin mor fra Kina til Holland, hvor hendes far driver en kinesisk restaurant. Hun ønsker sig dog brændende en hest, og det ønske kan Sankt Nikolaus måske opfylde! Temaer: Familiesammenføring, integration og kulturmøder.
0.-3. kl.

Filmplakat

Buster Oregon Mortensen

Ny filmatisering af Bjarne Reuters klassiker Busters verden. Livet kan godt være hårdt for den 11-årige Buster, men han er en opfindsom og ukuelig optimist, der bl.a. hjælper sin halte lillesøster.
0.-4. kl.

Filmplakat indianerdreng der holder på en hests mule

Yakari på store eventyr

Indianerknægten Yakari kommer på et spændende eventyr i vildmarken – et eventyr, hvor han kommer til at tale med dyrene. Yakari må gå grueligt meget igennem sammen med sin hjælper, hesten Lille Torden, på sin dannelsesrejse.
1.-4. kl.

Filmplakat

Søstre - sommeren vi fik vores superkræfter

Et norsk vildmarkseventyr om Billie og Vega, som skal på tur i fjeldet med deres far. Da faren falder ned i en kløft og skader sit ben, er det op til pigerne at finde vejen tilbage og hente hjælp.
0.-2. kl.

filmplakat

Lille Allan - den menneskelige antenne

Gakket og puseløjerlig dansk sciencefiction animationfilm om Allan, der lader som om alt er godt, selvom han forældre skal skilles. Rumvæsnet Maiken kan imidlertid læse hans tanke.
1.-4. kl.

Tv-udsendelser

Se spændende tv-udsendelser med tilhørende vejledning og elevopgaver.

TV-udsendelse - En scene med en stor lysekrone

Alfred danser ballet

Alfred skal starte på Balletskolen for første gang. Han er usikker og spændt første skoledag, for han skal både finde nye venner og finde rundt på det eventyrlige teater. Serien på 8 afsnit kan bruges til at introducere dokumentargenren for eleverne.
0.-3. kl.

et stort spøgelse der holder en kæde og et lille spøgelse

Lilla spöket Laban 

12 små svenske film om spøgelset Laban og hans liv på slottet Godmorgensol, hvor han bor med sin familie og den kongelige familie. Fine temaer fx om at være bange, venskab, ikke at slå til.
0.-2. kl.

Lille frø

Lille Frø

En sød lille frø lander lige midt i den lille frøfamilies aftensmad. Først er han virkelig sød, men snart får han vendt op og ned på det hele. Kan en Lille Frø virkelig være så slem?
0.-3. kl.

Ib undersøger sagen

Hunden Ib

De 9 små film om hunden Ib er oplagte som læsetekster for eleverne i indskolingen og er en sjov og lidt anderledes måde at få trænet læsning på.
0. -2. kl.

Pedersen og findus

Peddersen og Findus

De otte film findes i både en dansk og i en svensk udgave. De pædagogiske vejledninger lægger op til, at eleverne arbejder undersøgende med det svenske sprog.
0.-2. kl.

Min lille hund mester

Min lille hund Mester

I ti film følger vi Thomas og hunden Mester og deres små uenigheder om, hvordan tingene skal være. Hunden Mester er virkelig en mester i at argumentere og bruge sproget til at opnå det, den gerne vil.
0.-2. kl.

Materialesæt

Se vores materialesæt, som er kasser med samlinger af materialer, fx bøger til læsekurser eller fysiske ting til aktiviteter i dansk på i indskolingen.

Bøg på bord

Solstrålebøgerne

Materialesættet indeholder bøger med vægt på gentagelser og understøttende illustrationer. Til hver bog er der tilhørende læseguides med fokus på fonologi, ordindlæring og forståelse.
0.- 2. kl.

et egetræ der er vokset ud af kloden

Egetræet - en musikalsk lydfortælling

En moderne fabel om biodiversitet til indskolingen, hvor eleverne gennem lydfortællingen, dialog og konkrete fysiske materialer kommer helt tæt på det gamle Egetræ, arbejdsmanden i det orange tøj og hans motorsav.
0.-3. kl.

3 bogforsider

Følelser på vers

Kassen indeholder bøger om temaet trivsel, at sætter ord på følelser og om at være anderledes – alt sammen på vers. Materialerne lægger derfor op til både sproglig leg, rim og remser, mundtlighed og dialog om følelser og trivsel.
0.-3. kl.

Halfdan Rasmussen

Halfdan Rasmussen

Materialesættet kan bruges til at sætte fokus på Halfdan Rasmussens børnebøger og hans særlige udtryksmåde. Sættet rummer et bredt udvalg af hans børnebøger.
0.-2. kl.

Nabosprog

" "

Her finder du vores bedste anbefalinger til nabosprogsundervisning på alle tre trin.  Levende billeder er bare bedst til at formidle sprog, så du finder links til gode svenske og norske tv-udsendelser, hvor eleverne kan høre nabosproget, mens de følger med på de norske eller svenske undertekster. Vi linker også til andre websider, hvor du kan finde mere inspiration og viden om nabosprogsdidaktik.

Undervisningsbøger

–  som kan lånes i klassesæt.

Naturdigte billede

Naturdigte

’Naturdigte’ sætter fokus på sproglig udvikling i kreative og bevægelsesorienterede undervisningsaktiviteter.
Bogen er en oplæsningsbog og indeholder aktiviteter, hvor eleverne gennem en kropslig og undersøgende tilgang kan arbejde med naturen i poesiens og magiens verden.
1.-3. kl.

Thomas Tukan

Thomas Tukan - læs og skriv fagtekster

Bogen præsenterer i en fortælling om en vildfaren fugl eleverne for forskellige teksttyper. Eleverne skal hjælpe Thomas med at komme hjem igen ved at formulere egne  fagtekster.
1.-2. kl.

En haj til medier

En haj til medier

Bogen præsenterer forskellige medier og vinkler på kommunikation. Man kommer omkring medier, kommunikation, sms, email, websites, Youtube og podcast.
1.-3. kl.

Hul igennem

Hul igennem

Hul igennem er en serie af fire multimodale værker skrevet af kendte danske børnebogsforfattere. Lærervejledningen analyser værkerne og giver konkrete idéer til undervisningen.
2.-3. kl.

Forslag til nye læremidler

Materialer, der indkøbes til udlånssamlingen, vælges af vores faglige konsulenter i samarbejde med repræsentanter for brugerne. Vi modtager meget gerne forslag til nye læremidler i udlånssamlingen.

Send dit forslag vedr. bøger til Mette Schousboe.

Kurser / Konferencer

kursusboks med fed skrift

Kom godt i gang med læsningen i 1.-2. klasse

Tirsdag den 1/10-24, kl. 9-15

Alle børn vil gerne lære at læse, når de starter i skole. For nogle går det let, mens det for andre kræver flere kræfter og gentagelser. Kunsten er at tilrettelægge motiverende undervisning, så alle børn støttes i deres læseudvikling.

kursusboks med fed skrift

Hvordan hjælper vi eleverne til mere talemod i danskfaget?

Onsdag den 6/11-24, kl. 9-15

Hvordan får alle elever mod til at gå i dialog med hinanden og udtrykke sig mundtligt i dansktimerne? Bliv inspireret til en mundtlighedsdidaktik, hvor eleverne bliver sprogligt bevidste og opdager deres styrker, når de arbejder dialogisk med udgangspunkt i danskfagets tekster.

kursusboks med fed skrift

Den filosofiske samtale med billedbøger

Onsdag den 27/11-24, kl. 9-15

På dette kursus vil du møde billedbøger ud fra en filosofisk didaktik, som fremhæver de store spørgsmål gennem dialog, leg, dramatisering og poesi. Du får ideer til aktiviteter og konkrete værktøjer, der åbner for den filosofiske samtale i din klasse.

Få overblik over CFU’s kurser og konferencer i KP’s kursus- og uddannelseskatalog.

Kursus KP CFU billede fra SoMe

Efteruddannelse og kurser for lærere og pædagoger i skolen

Nu kan du tilmelde dig arrangementer, diplommoduler, uddannelsesforløb og kurser for lærere, pædagoger og ledere i skolen 2024-25.

Facebook

Billede Facebook Indskoling og mellemtrin

Hvis du er dansklærer i Region Hovedstaden, så meld dig ind i vores FB-gruppe.

Her holder vi jer opdateret om nyindkøbte romaner, e-bøger, film og spændende tv-udsendelser. Du har mulighed for at kommentere og stille spørgsmål til os og de andre dansklærere.

Det er en privat gruppe, så kun medlemmer kan se, hvad vi skriver derinde.

Nyhedsbreve

Må vi skrive til dig?
Få inspiration og idéer til dit fag samt nyt fra CFU – direkte i din indbakke!

Kontaktpersoner

Anna Frandsen

Pædagogisk konsulent

+45 30 57 90 81

Træffetid: mandag, tirsdag og onsdag