Gå til indhold
Søg

Håndværk og design Valgfag/prøven

Se aktuelle materialer til valgfag og prøver, og få inspiration til, hvordan du kan anvende læremidler i din undervisning.

Fagdidaktik

Se vores fagdidaktiske materialer der giver inspiration til undervisningen i valgfaget med en række eksempler på konkrete undervisningsforløb der runder fagets mange områder fx Håndværk – forarbejdning, Håndværk – materialer og Design.

Design med kant

Mode møder materialer

Lærerens Guide til Design eventyr i Klasselokalet!

Design med kant

Oplev magien og lav design med din klasse i materialerne denim, tyl og kanvas. Dyk ned i designets forunderlige univers og få ikke kun indsigt i selve designprocessen, men lad jer også inspirere af de 21 små designopgaver med syopskrifter.

Undervejs får I historierne bag de tre materialer samt tre vigtige modedesignere, der hver især har haft stor indflydelse på moden og dens historie. I får desuden tips til, hvordan I kan blive inspireret, iscenesætte jeres designs og lave jeres egne moodboards til designprocessen.

Mød forfatteren Rikke Hyldahl Homann

Håndværk og design Valgfag og prøve

Håndværk & design. Håndbog til valgfag og prøve

Bogens første del omhandler de didaktiske elementer, som undervisningen kan tage afsæt i, og de faglige overvejelser, der kan tone undervisningsforløb i håndværk og design. Derudover er der en række konkrete undervisningsforløb, der bl.a. inddrager kultur, innovation og entreprenørskab, bæredygtighed og miljø. Bogens anden del omhandler almenpædagogiske aspekter i forhold til prøven i håndværk og design og de faktorer, man som lærer skal forholde sig til, når man skal have elever til prøve i faget.

Mød forfatteren Rikke Hyldahl Homann

Bog - Håndværk og design

Håndværk & design - Valgfag og prøve

Bogen supplerer det praktiske arbejde i værkstedet med opgaver, øvelser og faglige tekster, som dækker valgfagets tre centrale indholdsområder.

I bogen træner og samler eleverne deres viden om materialer, brugen af værktøj og tilegnelsen af teknikker. Nogle af de mest centrale designmetoder præsenteres gennem praktiske øvelser, og eleverne får eksempler på prøveoplæg og opgaver, som forbereder dem på den afsluttende prøve.

Bog - Håndværk og Design: klar til prøven

Håndværk og design Klar til prøven

‘Håndværk og design klar til prøven’ er et prøvehæfte, der hjælper læreren i valgfaget håndværk og design til at tilrettelægge et godt og positivt prøveforløb for eleverne, der skal til den afsluttende prøve i valgfaget i 8. klasse. I hæftet får læreren et godt overblik over de faser, som klassen og læreren skal igennem inden den mundtlige prøve. Hæftet indeholder 10 forskellige, inspirerende og rigt illustrerede prøveoplæg, som alle har et tematisk udgangspunkt. Prøveoplæggene lever alle op til rammerne for prøven i valgfaget håndværk og design, som de er fastsat af Børne- og Undervisningsministeriet.

Film og TV udsendelser

På mitCFU kan du let og lovligt streame film og tv-udsendelser til din håndværk og designundervisning. Du kan også låne film, som dine elever selv kan afspille derhjemme.

Lysets Magi i Klasseværelset

Lysets Magi i Klasseværelset

Arco-lampens Rejse fra Fortid til Fremtid

Arco en lille historie om en stor lampe med årtier på bagen

Achille Castiglioni’s vision kommer til live i tv-udsendelsen ”Arco-standerlampen”, en fortælling om en lampe med årtiers historie. Historien indledes med et nærbillede af marmorbasen, en solid forankring af fortiden, hvorfra Arco-lampens bue stiger op som en poetisk bevægelse gennem tid og rum. Arco-standerlampen er mere end blot en dokumentarfilm, den er en rejse gennem Castiglionis passion og dedikation til design. Gennem levende billeder skaber tv-udsendelsen en atmosfære af inspiration og ærefrygt for Arco-lampens kulturelle arv.

3D printning film

TV-udsendelse: 3D printere, mellemtrin/udskoling

Lad dine elever dykke ned i en inspirerende tv-udsendelse, der udforsker en verden af muligheder, hvor former og strukturer ikke længere har begrænsninger. Se hvordan 3D-printning revolutionerer kunst og design på utrolige måder.

I en verden, hvor kreativitet og teknologi smelter sammen, udfolder sig en bemærkelsesværdig fortælling om, hvordan 3D-printning revolutionerer kunst og design på utrolige måder. Dyk ned i en inspirerende tv-udsendelse, der udforsker en verden af muligheder, hvor former og strukturer ikke længere har begrænsninger.

Selvom skolen ikke har en 3D-printer til rådighed, er der stadig måder, hvorpå du kan introducere og udforske konceptet med 3D-printning i undervisningen. Her er nogle ideer:

Virtuel Design og Modellering: Brug online 3D-design- og modelleringsværktøjer som Tinkercad eller SketchUp, der ikke kræver en fysisk 3D-printer. Eleverne kan oprette og eksperimentere med deres designs virtuelt.

3D-Printede Modeller fra Andre Kilder: Brug ressourcer som online 3D-modelbiblioteker, hvor eleverne kan downloade og udforske færdige 3D-modeller. De kan stadig arbejde med manipulation, analyse og præsentation af disse modeller, selvom de ikke selv udskriver dem.

Virtuel Udstilling: Opfordr eleverne til at oprette virtuelle udstillinger af deres 3D-designs ved hjælp af digitale præsentationsværktøjer eller platforms som Google Slides eller Microsoft PowerPoint.

Alt er kunst

TV-udsendelse: Alt er kunst, mellemtrin/udskoling

Tag med på en enestående rejse ind i en verden, hvor kunst og design smelter sammen i en uforudsigelig eksplosion af kreativitet!

Normalt hævder man, at design er noget, der er blevet skabt med henblik på at blive brugt i en praktisk sammenhæng, mens kunst udelukkende tjener et åndeligt formål, ikke et praktisk – men er grænsen virkelig så entydig? Følg en række designere i deres arbejde med udvikling af møbeldesign, boligdesign, brugsgenstande og fodbeklædning og oplev, hvordan de med kunstnerisk åbenhed og kreativitet lader sig inspirere til deres formgivning. Velkommen til “Alt er kunst” – en uforglemmelig tv-oplevelse, der vil inspirere og forbløffe dine elever.

" "

Danmarks næste klassiker

Fem fantastisk dygtige møbeldesignere skal forsøge at skabe Danmarks næste klassiker – og de får deres sag for, når de skal kreere alt lige fra stole og borde til lamper og børnemøbler.

Folkeskolens prøve

" "

Vejledning til folkeskolens prøve

Illustration: Rikke Hyldahl Homann.

Hos Børne- og Undervisningsministeriet kan du i Vejledningen til folkeskolens prøve i valgfaget håndværk og design (obligatorisk prøve i 8. klasse) læse om sammenhængen mellem prøven, faget og folkeskolens formål.

Fælles Mål

" "

Fælles Mål

Læseplanen uddyber Fælles Mål for folkeskolens fag og emner. Læseplanen beskriver udviklingen i undervisningen, der tilrettelægges med henblik på at nå fagenes og emners kompetencemål. Ministeriet udarbejder undervisningsvejledninger for skolens fag og emner, der kan give inspiration til undervisningen i faget. På EMU.dk kan man finde de vejledende læseplaner og undervisningsvejledninger for alle fag og emner.

Høvle

Den Faglige forening håndværk og design

Den Faglige forening håndværk og design er en landsdækkende forening, som bl.a. har til formål. at styrke Håndværk og Design som skolefag og læreruddannelsesfag, og at virke for medlemmernes fælles interesse af faglig, pædagogisk og tjenstlig art. Det er ligeledes formålet at styrke håndværksmæssige aktiviteter i tværfagligt samarbejde.