Gå til indhold
Søg

Dansklærerens dag 2023 – 6.-10. klasse

Kom og bliv inspireret, opdateret og opløftet! Vi har sammensat et spændende mix af aktuelle danskfaglige oplæg og temagrupper, som klæder dig på til at imødekomme de udfordringer og muligheder, du som dansklærer står over for. Du får tre fælles oplæg og kan vælge to af de otte temagrupper: Digitale samtaler, naturhistorier, lytteratur, skrevne fag- og brugstekster, podcast-workshop, meningsfuld grammatik, nyt fra BUVM og et forfattermøde med Lisa Villadsen.

OBS: Arrangementet har været afholdt.

Praktisk information

Dato

Onsdag d. 27. september 2023
Kl. 09.00 - 16.00

Tilmeldingsfrist

15/09/2023

Pris

1.500 kr. inkl. forplejning

Program
08.30 Ankomst og morgenkaffe
09.00 Velkomst
09.05 Natursyn og klimalitteratur v/Anna Skyggebjerg
10.05 Skab litteraturglæde v/ Kenneth Jakobsen Bøye
11.05 Formiddagskaffe/te og frugt
11.25 Nyt fra danskkonsulenterne på CFU
11.45 PODCAST fra ide til færdig udsendelse v/Karen Straarup
12.35 Frokost
13.30 Temagruppe 1 – 1 runde
14.35 Eftermiddagskaffe/te og kage
14.55 Temagruppe 2 - 2. runde
16.00 Tak for i dag

Fælles oplæg om formiddagen 

Natursyn og klimalitteratur v. Anna Skyggebjerg, lektor, DPU.
Traditionelt har naturen i børne- og ungdomslitteraturen udgjort et fristed for leg og dannelse, men i den nyeste litteratur er naturen også knyttet til naturbeskyttelse og klimahandling. Oplægget giver inspiration til økokritisk litteraturundervisning med inddragelse af både nye og gamle tekster. 

Skab litteraturglæde v. Kenneth Jakobsen Bøye, læremiddelforfatter, Alinea
Litteraturundervisningens fornemmeste opgave er at give eleverne litteraturglæde. Men også mod og viden til at forholde sig fagligt til litteraturen og møde det kendte og fremmede. Det kræver, at eleverne forholder sig personligt, sanseligt og undersøgende til teksterne, som de læser 

PODCAST fra ide til færdig udsendelse v. Karen Straarup, journalist og selvstændig idé- og konceptudvikler
Du kommer med i maskinrummet og bliver klogere på, hvordan dramaturgi, lyddesign og fortælleteknik kan skabe store filmiske oplevelser for lytterens indre øje. De bedste fortællinger udvider vores verden og sætter os i forbindelse med følelser, drømme og uudforskede sider i os selv.  

Eftermiddagens temagrupper
NB: Tilmeldte skal deltage i 2 workshops på dagen. Ved tilmelding skal du under bemærkninger (til højre i formularen) huske at skrive hvilke 2 workshops du ønsker at deltage i.
Det er meget vigtigt, at du prioriterer 2 temagrupper i hver temagruppe.

Temagruppe 1. (A,B,C,D)

A) Skrevne fag- og brugstekster v. Birgitte Therkildsen, konsulent og lærebogsforfatter
Hvor finder vi dem, hvordan undersøger vi dem, og hvordan kan de indgå i forskellige danskfaglige forløb. I temagruppen præsenteres udvalgte eksempler fra de to tekstkategorier – og vi arbejder med anvendelsen både i den daglige undervisning og til prøven.

B) Skarp på lytteraturen v. Mette Bechmann og Trine Ferdinand, pædagogiske konsulenter på CFU, Absalon og KP
Børn og unges brug af lydbøger er i voldsom vækst, og på mitcfu.dk har skolerne nu gratis adgang til en masse spændende lydfortællinger og lydbøger. Kom og bliv introduceret til de mest interessante titler og vores nyudviklede didaktiske lydbogsramme, som er fuld af konkrete ideer til at arbejde med lydbøger i dansk.

C) Nyt om dansk fra Børne- og Undervisningsministeriet v. læringskonsulenten for dansk
I denne temagruppe vil du få seneste nyt om dansk i udskolingen fra læringskonsulenten for danskfaget i Børne- og Undervisningsministeriet, herunder:
-  Nyt om prøverne
-  Indsatser, forsøg og lignende i danskfaget i udskolingen 

D) Meningsfuld grammatik v. Dorte Haraldsted, pædagogisk konsulent, CFU, KP
Prøv kræfter med en ny grammatikdidaktik, som lægger mere vægt på, hvordan sproget virker i kontekst, end på tegnsætning og stavefejl. Med meningsfuld grammatik vil dine elever få et sprog om sproget, som de bruger aktivt, imens de undersøger og diskuterer de spændende tekster, de møder i og uden for skolen.  

Temagruppe 2 (E,F,G,H)   

E) Digitale samtaler i dansk v. Marie Bloch Jespersen, adjunkt og lærebogsforfatter og Pernille Hargbøl Madsen, lektor og lærebogsforfatter
Kommunikation på sociale medier er en stor del af unges liv, og derfor bør SOME-tekster også fylde i danskundervisningen. Vi giver bud på, hvordan vi i danskundervisningen kan udvikle elevernes kommunikative kompetence, digitale dannelse og digitale myndiggørelse. Der vil være fokus på analyse og fremstilling af multimodale tekster og et kritisk blik på algoritmernes og teknologiens betydning for vores kommunikation. Målrettet dansklærere i 6.-7. kl.

 F) Naturhistorier i dansk v. Sidsel Toft Kristensen, lektor, STX Campus Bornholm
Forfattere har til alle tider beskæftiget sig med forholdet mellem natur og menneske. Fra folkevisernes beskrivelse af den farlige natur over romantikkens opfattelse af den besjælede natur til moderne, klimabevidste forfatteres katastrofetanker og drømme om nye fællesskaber. Vi zoomer ind på natursynet gennem litteraturhistorien.  

G) Podcast-workshop v. Karen Straarup, journalist og selvstændig idé- og konceptudvikler
Med mobilen i hånden bliver du kastet ud i det store, uendelige lydlandskab på jagt efter ideer, inspiration og konkrete lyde, der til sammen udgør en fortælling. I løbet af workshoppen skal vi i fællesskab skabe en kort radiofortælling med fokus på, hvordan man kan arbejde bevidst og legende med lyd. Man kan sende lytteren til månen eller ned under vandet

H) Mød børne- og ungdomsbogsforfatteren Lise Villadsen.
Lise Villadsen har på få år fanget både unge og voksne læsere med sine realistiske fortællinger om dansk ungdomsliv. Lise Villadsen skriver i en varm og humoristisk tone, der får selv tunge emner til at glide let ned. Kom og hør hende fortælle om sit forfatterskab, om hendes tanker bag at skrive let om det svære og lyst om det mørke og om hendes næste hjertebarn af en bog. 

Målgruppe
Dansklærere, danskvejledere og læringsvejledere

Kursusnummer
CFU-K23001

 

Trine Ferdinand

Pædagogisk konsulent

+45 41 89 70 53

CFU-kursusadministration

kursus-cfu@kp.dk
41 89 91 13

Mandag-torsdag kl. 8.30-15.00
Fredag kl. 8.30-14.00