Gå til indhold
Søg
Asfalt vej med grønne marker og stort træ, hvor der er skrevet 2 tyske ord og stor hvid pil

Tysk

På denne fagside finder du nye læremidler til tysk, idéer til at bruge læremidler i undervisningen, udvalgte aktiviteter inden for tysk, info om prøverne og info om CFU’s konsulent, som du er velkommen til at kontakte, hvis du har spørgsmål om læremidler og brugen af dem, eller du vil aftale et fagteammøde.

Læremidler

Her finder du eksempler på analoge læremidler, nyheder og levende billeder, herunder masser af tv-udsendelser fra mitcfu.dk, som du kan bruge i din undervisning. Du finder også huskesedler, hvor læremidlerne er samlet indenfor temaer eller serier. Du kan selvfølgelig finde meget mere, hvis du søger i mitCFU.

Nye læremidler

Materialer, der indkøbes til udlånssamlingen, vælges af vores faglige konsulenter evt. med afsæt i forslag fra brugerne.

Vi modtager meget gerne forslag til nye læremidler i udlånssamlingen. Send dit forslag til Mette Schousboe, mes@kp.dk

Billede til bogen Die fetten jahre sind vorbei

Die fetten Jahre sind vorbei

De to unge berlinere Jan og Peter laver som gruppen “Opdragerne” uskyldige aktioner mod rige direktørvillaer, men det bliver alvor da de sammen med Peters kæreste Jule bortfører en direktør.

Af  Marion Döbert

8.-10. klasse

Se mere og book

Billede af bogen Anne Frank til tysk

Anne Frank

Billedbog om den jødiske pige Anne Frank (1929-1945), der førte dagbog i sit skjul i et baghus i Amsterdam under den tyske besættelse.
Serien “Little people, big dreams” beskriver kendte personer i et enkelt sprog henvendt til børn.

Af Isabel Sánchez

7.-8. klasse

Se mere og book

Billede af bogen Küssen verboten til tysk

Küssen verboten

Kacper og Stella er kærester. Stella har fødselsdag, så Kacper tager sin ven Aman med i byen for at købe en gave til hende. Da de tilfældigt møder Stella vil Aman ikke hilse på hende og give hende hånden. Kacper undrer sig. Hvad sker der for Aman?
Bogen er en del af serien Deutsch3. I serien fortælles en spændende historie, som tager udgangspunkt i temaer og handlinger, der henvender sig til unge.

Af Margil Irene

8.-10. klasse

Billede til bogen Voll peinlich

Voll peinlich!

Julie har mødt Aaron på Instagram og skrevet sammen med ham i nogle måneder. Hun overvejer nu, om hun tør mødes med ham, og om han virkelig er den flotte fyr, som hun har set på billederne? Samtidig forsøger veninden Anne at fortælle Julie en hemmelighed – noget pinligt, men Julie har kun Aaron i tankerne.
Bogen behandler emner som sociale medier, kærlighed, venskab og skilsmisse.

Af Maria Frantzen Sanko

7.-10. klasse

Se mere og book

Mia vågner i en fremmed seng. Hun brækker sig på gulvet, har ondt i hovedet, og det svier imellem hendes ben. Hun var til fest i går aftes, hvor hun drak en masse øl og sprut, men ellers har hun svært ved at huske noget. Gik hun med de der to drenge?

7.-10. klasse

Af

Bjarke Schjødt Larsen

Bøgerne i Alexander-serien giver eleverne mulighed for at læse en kort fortælling på egen hånd. Der er illustrationer og gloser oversat til dansk på de enkelte opslag. De enkelte titler, som lånes separat, taler ind i temaer som ’Freundschaft’, ’Freizeit’ og ’Liebe’.

Af Ellen-Margrethe Christensen

6.-9. klasse

Siden Jonas’ søster døde, har meget forandret sig i hans familie. De snakker meget lidt sammen, og forældrene begraver sig selv i job og havearbejde. Jonas begraver også sig selv – i hash, vold og gæld. Bogen er skrevet i et enkelt sprog og kan fungere som fælles læst roman om et emne, der vil engagere eleverne.

Af Per Straarup Søndergaard

7.-10. klasse

Huskesedler med læremidler i Mitcfu

Herunder finder du huskesedler med læremidler inden for forskellige kategorier og overskrifter.

8 papirsposer med bogstaver på der danner 2 tyske ord

Temahuskesedler

Temahuskesedlerne er tænkt som inspiration til din undervisning og samler en række læremidler, herunder film, udsendelser og bøger. Klik på links og lad dig inspirere af, hvad du kan berige dine temaer med.

Her er link til huskeseddel med udvalgte læremidler i mitcfu med temaet ’Berlin’. De handler om Berlin eller foregår i Berlin. Find film, dokumentarer og litteratur til udskolingen.

Her er link til huskeseddel med udvalgte læremidler i mitcfu med temaet ’Kriminalität’, herunder mobning og ’cyberkriminalitet’. Find film, dokumentarer og litteratur til udskolingen.

Her er link til huskeseddel med læremidler i mitcfu med temaet ’ ’Die sozialen Medien’. Find film, dokumentarer og litteratur.

Desuden kan du her finde aktuelt materiale på tysk om internetsikkerhed Klicksafe

Her er link til huskeseddel med læremidler i mitcfu med temaet “Verschiedenheit“. Find film, dokumentarer og litteratur til udskolingen.

Her er link til huskeseddel med læremidler i mitcfu med meget forskellige perspektiver på temaet ’Jung sein’. Find film, dokumentarer og litteratur til udskolingen.

Her er link til huskeseddel med læremidler i mitcfu med forskellige perspektiver på temaet Fredundschaft/Liebe. Find film, dokumentarer og litteratur til udskolingen og nogle få fra 6. klasse.

Her er link til huskeseddel primært med tv-udsendelser i mitcfu i genren Märchen.

Her er en Padlet med henvisning til forskellige sider på nettet med fokus på temaet.

Her er link til huskeseddel med læremidler i mitcfu med temaet ’Freizeit’. Find film, dokumentarer og litteratur til udskolingen.

Her er en Padlet med henvisning til forskellige sider på nettet med fokus på Fußball og andre hobbys.

Her er link til huskeseddel primært med tv-udsendelser i mitcfu om temaet ’Kochen und Essen’.

Her er en Padlet med henvisning til forskellige sider på nettet med temaet Kochen und Essen.

Primært 6.-8. klasse.

Levende billeder

Filmstrimler

Her finder du inspiration med eksempler på film og tv, du kan låne og streame – primært i mitCFU.

Du kan selvfølgelig finde meget mere, hvis du søger i mitCFU

Her er eksempler på tv-udsendelser, der kan være relevante at se nærmere på.

Serien består af korte film, hvor en ung ikke-tysker er ved at lære basale områder af tysk. Til serien findes der arbejdsblade. Da serien blev sendt på det svenske UR, er arbejdsbladene på svensk, og det kan derfor være en god idé at sortere i opgaverne.

5.-6. klasse

Tysk tv-serie fra 2017 i seks afsnit. Fire børn med forskellig national baggrund oplever flygtningeproblematikken i Tyskland fra deres eget perspektiv. Serien har tyske undertekster.

Her er eksempler på tv-film, der kan være relevante at se nærmere på. Find flere på mitCFU.

Her er nogle eksempler på tyske tv-udsendelser med kapitelsæt. Du kan også selv lave kapitelmærker i tv-udsendelser.

Her er eksempler på kortfilm, der kan være relevante at se nærmere på. Tjek også mitCFU.

På Filmcentralens hjemmeside kan du finde forskellige undervisningsmaterialer til kortfilm i tysk.

Fra Goethe Instituttet kan du låne forskellige film, og der er undervisningsmateriale til filmene.

Online ressourcer

Nettet åbner for mange muligheder for at tilføre digitale ressourcer til tyskundervisningen.

Her er samlet en række oversigter over udvalgte webressourcer til din undervisning.

Indkøbsvogn med @ i

Nachrichtenleicht er nyheder i form af podcasts om forskellige temaer, fx ’Sport’. ’Die Deutschlandfunk-Nachrichtenredaktion‘ forklarer i et enkelt sprog i deres podcasts temaer, som ellers kan være svære at forstå. Lyden findes også som tekst, og der er ordforklaringer på tysk.

Den tyske Quiz Challenge er et læringsmateriale, hvor eleverne kan læse, skrive og lytte til tysk og tage del i en historie samt løse opgaver i hold.

Tematiseret materiale i form af Texte, Audio und Links om fx Mein Sport, Ferien zu Hause und Meine Musik.

Fra niveau A1

Sproglæringsspil på begynderniveau. Masser af klassiske spil, fx memory og ideer til at bruge spillene.

Genfortalte, kendte eventyr, hvoraf nogle er med video.

Fra 7. klasse

Find gode emner og læsetekster, fx til temaerne Mobbing eller Die Mauer.

9.-10. klasse

Ungdomsmagasintekster til de ældste klasser.

9.-10. klasse

Begyndermateriale, som vægter grundlæggende ordforråd og chunks, lytte og tale. Det talte sprog er afsættet, så bemærk, at du selv må koble det talte sprog og det visuelle med det skrevne ord, fx med ordkort.

Læs eller lyt evt. til fx nyheder fra Deutsches Kinderhilfswerk på siden Kindersache.

Læs især under Nachrichten og under Wissen, hvor du fx finder temaerne ’Medien’ og ’Sport’

Til elever i 7.-10. klasse.

Læs og hør forskellige informationer om TysklandSchweiz eller Østrig

Til elever i 7.-9. klasse.

På erdutiltysk.dk viser seks danskere, som bor i Berlin, deres by frem til to danske Youtubere. Materialet på siden kan bruges til studieturen til Berlin, og i menuen ‘Undervisning’ er der artikler, videoer og musik om og fra Berlin.

Hier findet ihr eine breite Auswahl von Videos, Podcasts und Arbeitsblättern, die ihr im Unterricht ohne große Vorbereitungszeit einsetzen könnt.

Grenzgenial er en portal til brug i undervisningen i tysk, hovedsageligt i danske grundskolers udskolingsklasser. Grenzgenial tilbyder både temaforløb til undervisningen samt nyheder på tysk, der kan inddrages i undervisningen. Opgaver kan downloades på portalen.

Som hjælp til at sætte skolen i bevægelse har Dansk Skoleidræt udarbejdet en lang række øvelser, der kan bruges i sprogfagene.

“Das Bild der Anderen” ist ein internationales E-Mail-Projekt für jugendliche Deutschanfänger.

Auf dieser Internetseite können Schüler jede Menge über Deutschland lernen, Spiele spielen und Neues entdecken. 5.-7. Klasse.

Her kan eleverne høre nyheder og reportager, spille, høre sange. For begyndere til udskoling.

KIKA ist der Kinderkanal von ARD und ZDF: Fernsehen, spielen, chatten, basteln…

Sie sind auf der Suche nach neuen Materialien oder Anregungen für Ihren Deutschunterricht? Dann sind Sie hier genau richtig. Setzen Sie unsere Audiokurse und Übungsmaterialien im Unterricht für Anfänger oder Fortgeschrittene ein.

Undervisningsforløb, faglig inspiration mv.

Idéer til undervisningen

Idéerne er tænkt som inspiration til jeres undervisning.

Aktuelle tilbud

4 blyanter i gul, rød, blå og grøn tegner en linje fra et bjerg, hvor der løber personer på stregen

Med tyskklassen i Cinemateket

Her er Cinematektes efterårsprogram med tilbud om 2 film.

Det drejer sig om ”Cleo” og ”Cocoon”.  I kan læse mere og se visningstidspunkter på vores hjemmeside samt hente undervisningsmateriale.

Som I kan se på vores hjemmeside, har vi 2 visningstidspunkter af hver film. I er meget velkomne til at spørge på alternative datoer og tidspunkter. Kontakt os hurtigst muligt da dette forgår efter først til mølle princippet.

DM i fagene – også tysk

Tysk bliver en del af DM i Fagene fra næste skoleår. I 2022 kårer vi også en danmarksmester i tysk. Læs mere på DM i fagenes Facebookside.

Distance Learning through Play

Et digitalt fællesskab, hvor vi i fællesskab undersøger, hvad god digitalt understøttet undervisning er, hvor legende kvaliteter er bærende. Her kan du finde online-kurser og -læringsforløb.

Prøver til tysk

Her kan du læse mere om prøverne i tysk.

På EMU.dk finder du de aktuelle læseplaner og undervisningsvejledninger for faget tysk. På UVM.dk finder du de nye prøvevejledninger.

På UVM.dk finder du de aktuelle prøvevejledninger til engelsk, tysk og fransk. Ændringer er formuleret først i prøvevejlednings-dokumenterne.

Her kan du afprøve eksempler på de digitale selvrettende prøver.

I vejledningerne for de enkelte prøvefag kan du læse om sammenhængen mellem prøven, faget og folkeskolens formål. Der er kommet nye prøvebekendtgørelser og –vejledninger til tysk. De er gældende fra 1. januar 2016 og skal tages i brug i forhold til prøverne sommeren 2016.
Læs mere på uvm.dk
Prøvebekendtgørelsen

Prøvebanken giver online adgang til prøve- og eksamensopgaver fra 2010 og frem.

Øveprøverne i januar måned skal stadig bookes af skolens ledelse på testogprøver.dk.

Her får du overblik over prøver, hvornår elever kan aflægge prøver og datoer for folkeskolens prøver.

Skoler, elever, forældre og censorer kan finde information om tilmelding til prøver, om afholdelse af prøver og om bedømmelse og evaluering af prøver.

Oversigt over bundne prøvefag, prøvefag til udtræk, frivillige prøvefag i 9. klasse og prøvefag i 10. klasse.

Folkeskolens prøver

Hos UVM kan du i prøvevejledningerne for de enkelte prøvefag læse om sammenhængen mellem prøven, faget og folkeskolens formål.

Fagteammøder på CFU

Hold fagteammøde

Kontakt CFU’s pædagogiske konsulenter for overordnet at blive opdateret på analoge og digitale læremidler inden for sprogfagene. I/du kan også få en faglig og didaktisk vejledning med udgangspunkt i fagteamets eller dit specifikke fokus ift. læremidler. Skriv eller ring for at få en fysisk eller online aftale –  det er ganske gratis.

I er også, når det bliver muligt, velkomne til at holde fagteammøde i CFU’s læremiddelsamling, hvor I samtidig kan se et udvalg af læremidlerne.

Kontaktperson

Portrætbillede af Christina Hellensberg

Pædagogisk konsulent Engelsk og tysk

Christina Hellensberg
4189 7408
chel@kp.dk