Gå til indhold
Søg
Topbillede engelsk fagside

Engelsk

På denne fagside finder du nye læremidler til engelsk, idéer til at sammensætte de læremidler, du vil bruge, fx til et tema, udvalgte aktiviteter, info om prøverne og info om CFU’s konsulenter, som du kan henvende dig til med spørgsmål om læremidler og brugen af dem, eller du vil aftale et fagteammøde.

Sproglærerens dag 2022

Hjerte på lilla baggrund med ordet tirsdag skrevet i forskellige sprog

Sproglærerens dag 2022 - afholdes den 1. marts 2022

Deltag på en spændende dag med oplæg om aktuelle tendenser i sprogundervisningen og workshops om alt fra kontekstualiseret grammatik og chunks til spilkultur og FN’s verdensmål.

Læremidler

Her finder du eksempler på analoge læremidler, nyheder og levende billeder, herunder masser af tv-udsendelser fra mitcfu.dk, som du kan bruge i din undervisning. Du finder også huskesedler, hvor læremidlerne er samlet indenfor temaer eller serier.

Nye læremidler

Materialer, der indkøbes til udlånssamlingen, vælges af vores faglige konsulenter evt. med afsæt i forslag fra brugerne. Herunder finder du primært nye analoge titler.

Vi modtager meget gerne forslag til nye læremidler i udlånssamlingen. Send dit forslag til Mette Schousboe, mes@kp.dk

Teenagers Tackling Reading

Teenagers Tackling Reading

Denne reading box er tænkt til elever med faglige udfordringer i engelsk. Serien er i England tænkt til ordblinde elever. Der er ikke meget tekst på siderne, og der er stor linjeafstand. Billederne i bøgerne understøtter i det store hele teksterne godt. Vi har inddelt bøgerne i tre sværhedsgrader med hhv. én, to eller tre stjerner*
Indholdet er, for aldersgruppen, relevant og nærværende med mange genkendelige problemstillinger.
7.-10. klasse

Grammarian

Grammarian

Grammatikspillet lånes i sæt med 5 spil passende til en hel klasse. Det har opgavekort på tre niveauer, og på hjemmesiden har I adgang til spillets onlinedimension. Opgaverne kan rubriceres i tre kategorier. De fleste er lukkede identifikationsopgaver, nogle lægger op til kommunikation, hvor eleverne skal skabe sætninger og kommunikere, og andre lægger op til at reflektere over ordenes funktion.
7.-9. klasse

Ivan the Terrible

Ivan the Terrible

En humoristisk bog som kan bruges til fælleslæsning eller som supplerende læsning. Bogen giver også et lille indblik i engelsk skolekultur og i enkelte rim og remser.

Af Ane Fine
4.-6. kl.

This is where it ends

This is where it ends

En autentisk roman i en uforkortet udgave uden gloser. Kompositionen med perspektivskift mellem de fire fortællere hen over kun 54 minutter gør læseoplevelsen hektisk og intens. Temaerne er ‘School shootings’, ‘Revenge’ mv.
Bogen er mest tænkt til individuel eller gruppelæsning og bearbejdning for de dygtigste læsere i engelsk.

Af Marieke Nijkamp
8.-10. kl.

Animal Farm

Animal Farm

Denne udgave af Animal Farm er læsevenlig i sit udtryk, men indholdet og længden kræver elever af vis modenhed. Bogen kan bl.a. bruges til at tale om symboler, propaganda, fake news samt gruppedynamikker og påvirkninger. Eleverne kan karakterisere de enkelte karakterer og beskrive deres udvikling, samt diskutere gruppepres og magt.
Romanen vil være oplagt at bruge, hvis klassen også arbejder med den russiske revolution i historie.

Af George OrWell
9.-10. kl.

Billede til bogen Under the skin

Under the skin

En autentisk roman uden gloser, men med understøttende illustrationer. Bogen kan læses af hele klassen, af grupper eller som supplerende læsning af fagligt udfordrede elever i udskolingen. Den kan være afsæt for samtale om temaer som ‘Friendship’ og ‘Identity’. Ifm. samtaler kan det være interessant at se på det liv Omar har i UK, og den måde han fremstiller det i brevene til sin fætter.

Af Catherine MacPhail
6.-8. kl.

Huskesedler med læremidler i Mitcfu

Herunder finder du huskesedler med læremidler inden for forskellige kategorier og overskrifter.

Svævende bøger og små trappestiger på skrivebord med bogreoler i baggrunden
Billede af lille Harry Potter figur stående på åben bog

Temahuskesedler

Temahuskesedler er tænkt som inspiration til din undervisning og samler en række læremidler, herunder film, tv-udsendelser og bøger. Klik på links og lad dig inspirere af, hvad du kan berige dine temaer med.

Levende billeder

Filmstrimler

Her finder du inspiration med eksempler på film og tv, du kan låne og streame i mitCFU.

Du kan selvfølgelig finde meget mere, hvis du søger i mitCFU

Online ressourcer

Nettet åbner for mange muligheder for at tilføre digitale ressourcer til engelskundervisningen. Her er samlet en række oversigter over udvalgte online ressourcer til din undervisning – både webværktøjer og hjemmesider til din undervisning.

Podcast – mellemtrin og udskoling

Høretelefoner og podcast ord på notebook på hvid baggrund

Lad eleverne lytte til podcasts, før de evt. selv producerer. Her finder du links til hjemmesider med forskellige typer podcast.

Climate - alle klassetrin

Åben bog hvor der kommer vand ud

Her finder du links til hjemmesider med ’climate-materiale’ og links til enkeltmaterialer, som handler om ’climate’.

Websites til indskolingen

Billede af ugle med tablet

Her er samlet en række links til websider til din undervisning.

Denne side indeholder små fagbøger med lyd.

Gratis værktøjer til din engelskundervisning som fx arbejdsark, skabeloner til spil, krydsord mv. Skab dine egne, eller brug nogle, som allerede er udarbejdet.

LearnEnglish Kids has lots of free online games, songs, stories and activities for children to have fun and learn English too. Tjek også ‘Word of the Week’ under ‘Grammar and Vocabulary’.

Kids songs, shows, crafts, recipes, activities and resources for teachers.

Learning Chocolate indeholder billedordbøger med lyd. Ordbøgerne er inddelt efter temaer, fx food, animals og actions. Der er tilhørende muligheder for at øve ordene, fx ved match up, dictation eller fill in.

Hvordan lever drengen Samir i Nepal? Et forløb på 8 lektioner til engelsk i indskolingen.

En side til læreren med ideer til undervisning af børn og unge.

Har du brug for ideer til aktive, udendørs, engelskfaglige opgaver, kan du finde dem hos Skoven i Skolen. En del kan gennemføres ved at blive tilpasset til de aktuelle rammer, der er.

Websites til mellemtrinnet

Billede af hænder og arme med tablet

Her er samlet en række links til websider til din undervisning.

Her finder du bud på nogle escape rooms om forskellige højtider og traditioner i engelsktalende lande.

Nogle af de kendte, originale romantitler, fx Wimpy Kid. Ved hver titel står klassetrin. Vær opmærksom på, at der er reklamer på siden.

Denne side indeholder små fagbøger med lyd.

Få billedbøger læst op på engelsk af skuespillere og forfattere. Kan bruges på mange forskellige klassetrin. Siden er gratis.

Study Zone er et “øverum”, hvor eleverne kan fx vælge af fokusere på grammar, reading eller vocabulary. Niveauerne er Upper BeginnerLower IntermediateIntermediateUpper Intermediate og Advanced med mulighed for at arbejde med det valgte fokus på forskellige måder.

National Geographic Kids er en website med diverse tekster, videoklip, billeder, aktiviteter og opgaver, som omhandler dyr, natur og kultur.

Spil, hvor eleverne træner færdigheder i forbindelse med ordforråd og grammatik.

Gratis værktøjer til din engelskundervisning som fx arbejdsark, skabeloner til spil, krydsord mv. Skab dine egne eller brug nogle, som allerede er udarbejdet.

Safe visual search engine for kids.

Learning Chocolate indeholder billedordbøger med lyd. Ordbøgerne er inddelt efter temaer, fx food, animals og actions. Der er tilhørende muligheder for at øve ordene, fx ved match up, dictation eller fill in.

The Safe Wikipedia for Kids (online brugergenereret leksikalt opslagsværk) – som sprogligt egner sig godt til elever i grundskolen i stedet for Wikipedia.

Learn English Kids has lots of free online games, songs, stories and activities for children to have fun and learn English too. Tjek også ‘Word of the Week’ under ‘Grammar and Vocabulary’.

En side til læreren med ideer til undervisning af børn og unge.

Gratis audio stories. Forskellige genrer at vælge imellem. En del reklamer på siden.

Har du brug for ideer til aktive, udendørs, engelskfaglige opgaver, kan du finde dem hos Skoven i Skolen. En del kan gennemføres ved at blive tilpasset til de aktuelle rammer, der er.

Genfortalte, kendte eventyr, hvoraf nogle er med video. Du kan som lærer bruge siden til fælles undervisning, hvor du har oprettet dig.

The Fable Cottage

Fra 4. klasse

Hos Learning through Landscapes finder du inspiration til engelskfaglige aktiviteter, du kan lave udenfor med dine elever. Se især under Literacy & Languages.

Som hjælp til at sætte skolen i bevægelse har Dansk Skoleidræt udarbejdet en lang række øvelser, der kan bruges i sprogfagene.

Hos ESL Partyland finder du oplæg til temaer som Anials & Pets eller Travel. Oplæggene er på vidt forskellige niveauer.

Fra 5. klasse

Websites til udskolingen

Billede af æble som jordklode med farvede ledninger som stilk

Her er samlet en række links til websider til din undervisning.

Nyhedsside med artikler inden for forskellige emner. Artiklerne er inden for forskellige emner og kategoriseret sådan: categori, grade level, word count, interest level. Teksterne er med hypertekst-gloser.

Nyhedsside for udskolingselever

Lyt til BBC’s 6 Minute English: Aktuelle emner,  lidt vocabulary. Kan fx bruges som warm ups.

Find audio and video lessons med script, vocab, quiz og worksheets hos ELLLO English Listening Lesson Library Online.

Korte tekster med lyd og tjekspørgsmål.

Disse titler findes som e-bog på hjemmesiden esl-bits.net:

 • The Absolutely True Diary of a Part-time Indian
 • The Curious Incident of the Dog in the Night- time
 • The Great Gatsby
 • Diary of a Wimpy Kid
 • The Perks of being a Wallflower
 • The Wizard of Oz

Til disse titler findes også film i mitCFU:

 • Diary of a Wimpy Kid
 • The Perks of being a Wallflower
 • The Wizard of Oz

Alle titler findes desuden i papirform i mitcfu.dk.

Nogle af de kendte, originale romantitler, fx Wimpy Kid. Ved hver titel står klassetrin. Vær opmærksom på, at der er reklamer på siden.

Short stories i forskellige genrer. Teaching material og andet til nogle af teksterne. Bemærk age rating på titlerne. U er til alle, PG skal nok fravælges. Findes også som gratis app i App store – søg på “East of the Web”.

Tjek den gratis e-bogsportal ‘BITS English Language Learning’. Her finder du masser af bøger med lyd. Du kan også finde flere af de bøger, som du kan låne hos os, fx The Lion, the Witch and the Wardobe eller Diary of a Wimpy Kid.

På Breaking News English findes aktuelle nyhedstekster på forskellige niveauer.

Exposure indeholder en omfattende samling aktuelt materiale med artikler, videoklip mv., fx inden for overskrifterne crime, relationships og sport.

På PBS Frontline er der korte og lange dokumentarklip og -tekster primært egnet til de dygtigste elever.

Nyhedsartikler på tre niveauer. Det er muligt for eleverne at teste deres niveau inden læsning.

Siden ‘LearnEnglish Teens’ har de samme tekster på 3 forskellige niveauer, hvor det også er muligt for eleverne at tjekke deres tekst- og ordforståelse. Før eleverne går i gang, kan de teste deres niveau.

Nyheder og information i form af multimodale tekster med fx indlejrede videoer. Der er udvalgte gloser/vigtige ord til teksterne, som forklares på engelsk.

Lyt til podcasts om almindelige menneskers oplevelser. Gode som lytteøvelser eller til brug under temaer, som fx Black America.

På sitet kan eleverne på let tilgængelig vis læse om mange af de problemer, som børn og unge kan slås med i hverdagen.

Her finder de også historier fra det virkelige liv om aktuelle emner, fx Online Grooming og Bullying.

Road to Grammar er et gratis online grammatiktræningsprogram, hvor eleverne kan arbejde online og få direkte respons på, om de har svaret rigtigt eller forkert.

Study Zone er et “øverum”, hvor eleverne kan fx vælge af fokusere på grammar, reading eller vocabulary. Niveauerne er Upper BeginnerLower IntermediateIntermediateUpper Intermediate og Advanced med mulighed for at arbejde med det valgte fokus på forskellige måder.

ESL-lab indeholder lytteoplæg på tre forskellige niveauer. Efter lytningen er der mulighed for at lave forskellige opgaver, fx multiple choice eller vocabulary and sentence matching.

Wiki for Kids: The Safe Wikipedia for Kids (online brugergenereret leksikalt opslagsværk) – som sprogligt egner sig godt til elever i grundskolen i stedet for Wikipedia.

British Council LearnEnglish Teens er til de ældste elever. Opgaver, hvor eleverne kan lytte, læse, spille, arbejde med grammatik, ordforråd mv.

Premier Skills indeholder autentiske videoer, tekster, opgaver, projekt ideer, lesson plans m.m., som omhandler emner inden for sport, sundhed og uddannelse.

En side til læreren med ideer til undervisning af børn og unge.

Busy Teacher er en database med et hav af worksheets lavet af lærere. Desuden artikler om forskellige aspekter ved at undervise i sprog.

Gratis værktøjer til din engelskundervisning som fx arbejdsark, skabeloner til spil, krydsord mv. Skab dine egne, eller brug nogle, som allerede er udarbejdet.

På duda.dk finder du en samling af værktøjer og opgaver til engelskundervisningen.

Autentiske tekster til engelskundervisningen i udskolingen.

Læs fx om refugees, inmates og pediatric cancer.

Denne hjemmeside tilbyder mange interessante og up-to-date opgaver til eleverne i udskolingen. Lige til at gå til.

Se især på: What’s Going On in This Picture, Film Club, Student Opinion, Lesson of the Day og Picture Prompt.

Få eleverne til at følge med i nyheder, som er helt up-to-date. Eleverne kan se nyhedsvideoklip og efterfølgende diskutere og svare på spørgsmål. Kan glimrende bruges i fjernundervisningen.

Hos ESL Partyland finder du oplæg til temaer som Anials & Pets eller Travel. Oplæggene er på vidt forskellige niveauer.

Fra 5. klasse

Idéer til undervisningen

Idéerne er tænkt som inspiration til din undervisning.

For primary teachers

The Storytelling Handbook for Primary English Language Teachers

Individuel frilæsning

Til arbejdet med frilæsning i engelsk.

Skabeloner til boganmeldelser til print:

Skabeloner til boganmeldelser til digital bearbejdning (klik på ‘aktiver redigering’ for at skrive i filen):

Sprogligt fokus

Do your students want to learn more English words? Watch videos in Word of the week section at British Council

Her finder du skabeloner til at skrive i seks forskellige genrer. Ud fra Fælles Mål drejer det sig om:

 • enkle beretninger fra egen hverdag/recounts,
 • beskrivende tekster/reports, procedure and explanation
 • argumenterende tekster/persuasion and discussion.

Skabelonerne, her kaldet Writing frames, hjælper eleverne med at skabe struktur i det at skrive i forskellige genrer. De er med til at stilladsere elevernes skrivning. Du skal se skabelonerne som en hjælp og ikke en spændetrøje. Nogle elever vil holde sig meget til skabelonen i starten, mens andre hurtigt forstår opbygningen af teksttypen, og derfor kan arbejde sig ud af rammen.

At skrive i en genre er mest effektiv, hvis skrivningen finder sted i en meningsfuld sammenhæng. Derfor giver det bedst mening, hvis man skriver indenfor det tema, som man allerede arbejder med i klassen. Se også lærerdokumentet ”Writing in Genres”, som ligger under Stilladsering af elevers skriftlige produktion. Vær opmærksom på, at skabelonerne ligger i bunden af filen.

Dette dokument kan hjælpe dig, når dine elever skal skrive i de forskellige genrer, der er de primære i Fælles Mål og til de skriftlige prøver. Skemaet kan bidrage til at skabe overblik og pege på den stilladsering, der er brug for i undervisningen ift. arbejdet med elevernes skriftlige produktion.

Lærerdokumentet kan kombineres med ’Genre posters’ til eleverne, der findes under ’Writing Box’ her på fagsiden og med Writing Frames, som ligger under ’Skabeloner til at skrive non-fiction tekster’.

Writing Box er et materialesæt fyldt med mange forskellige læringsressourcer, fx flip charts, storytelling cubes, board games. Formålet med Writing Box er at give dig mulighed for at sætte skriftlighed i engelsk i spil ud fra varierende oplæg og forskellige tilgange, fx taktile, visuelle, sproglige mv.

Writing Box er et materialesæt fyldt med mange forskellige læringsressourcer, fx flip charts, storytelling cubes, board games.

4.-6. klasse

Writing Box er et materialesæt fyldt med mange forskellige læringsressourcer, fx flip charts, storytelling cubes, board games. Formålet med Writing Box er at give dig mulighed for at sætte skriftlighed i engelsk i spil ud fra varierende oplæg og forskellige tilgange, fx taktile, visuelle, sproglige mv.
Til ‘Writing Box – year 7 to 10’ er der ti genreposters, som du frit kan downloade og anvende i forbindelse med din engelskundervisning:

Writing Box er et materialesæt fyldt med mange forskellige læringsressourcer, fx flip charts, storytelling cubes, board games.

7.-10. klasse

Se mere og book

Prøver til engelsk

Her kan du læse mere om prøverne i engelsk.

Her kan du afprøve eksempler på de digitale, selvrettende prøver.

I vejledningerne kan du læse om sammenhængen mellem prøven, faget og folkeskolens formål. De nye prøvevejledninger og -bekendtgørelser til engelsk trådte i kraft ved prøverne i sommeren 2016.

Her får du overblik over prøver, hvornår elever kan aflægge prøver, og datoer for folkeskolens prøver.

Skoler, elever, forældre og censorer kan finde information om tilmelding til prøver, om afholdelse af prøver og om bedømmelse og evaluering af prøver.

Prøvebanken giver online adgang til prøve- og eksamensopgaver fra 2010 og frem.

Øveprøverne i januar måned skal stadig bookes af skolens ledelse på testogprøver.dk.

På EMU.dk finder du de aktuelle læseplaner og undervisningsvejledninger for faget engelsk. På UVM.dk finder du de nye prøvevejledninger.

Folkeskolens prøver

Hos UVM kan du i prøvevejledningerne for de enkelte prøvefag læse om sammenhængen mellem prøven, faget og folkeskolens formål.

Fagteammøder på CFU

Hold fagteammøde

Kontakt CFU’s pædagogiske konsulenter for overordnet at blive opdateret på analoge og digitale læremidler inden for sprogfagene. Du kan også få en faglig og didaktisk vejledning med udgangspunkt i dit eller fagteamets specifikke fokus ift. læremidler.

I er også velkomne til at holde fagteammøde i CFU’s læremiddelsamling, hvor I samtidig kan se et udvalg af læremidlerne.

Skriv eller ring for at få en fysisk eller online aftale – det er ganske gratis.

Kontaktpersoner

Portrætbillede af Helle Rodenberg

Helle Rodenberg Pædagogisk konsulent, Engelsk og den internationale dimension

Tlf.: 4189 7381
Mail: her@kp.dk
Træffes: Mandag, tirsdag og torsdag

Portrætbillede af Christina Hellensberg

Christina Hellensberg Pædagogisk konsulent, Engelsk og tysk

Tlf.: 4189 7408
Mail: chel@kp.dk

Sproglærerens dag 2022