Gå til indhold
Søg

Udskoling

Læremidler

Her finder du eksempler på analoge læremidler, nyheder og levende billeder, herunder masser af tv-udsendelser fra mitcfu.dk, som du kan bruge i din undervisning. Du finder også huskesedler, hvor læremidlerne er samlet indenfor temaer eller serier.

Billedbogsbusvideo

Se videoen med ideer til en ramme til for at arbejde med tre billedbøger, som du kan låne på CFU.

Materialer til engelsk i udskolingen

Nye læremidler

Materialer, der indkøbes til udlånssamlingen, vælges af vores faglige konsulenter evt. med afsæt i forslag fra brugerne. Herunder finder du primært nye analoge titler.

Vi modtager gerne forslag til nye læremidler i udlånssamlingen, som vi så tager stilling til individuelt. Send dit forslag til Mette Schousboe, mes@kp.dk

The Breadwinner

Denne letlæste og indtagende graphic novel er opstået fra den animerede tegnefilm af samme navn. Vi følger den 11 årige modige Parvana, som må forklæde sig som dreng for at understøtte sin familie under Talibans kvindefjendske regime. ‘Drengen’ må både skaffe mad til familien og prøve på at befri sin far fra fængslet.

The heart and the bottle

Bogen kan danne afsæt for at arbejde med flere af engelskfagets områder og faser. Det er arbejdet i forlængelse af tekstlæsningen og samtaler om illustrationerne, der i vejledningen er fokus på ift. at udfordre eleverne fagligt. Selve teksten er let og danner afsæt for at kunne have samtaler om værket og dets temaer.

Owen and the Soldier

Temaerne i denne roman er ensomhed, sorg, mod og at kæmpe for det, som betyder noget.
Owen er en meget indadvendt dreng, som har svært ved at sige noget i klassen – noget som en del elever i engelskundervisningen kan identificere sig med – men han overvinder det, da det virkelig gælder.

Malala’s Magic Pencil

Malala’s bog kommer bedst til sin ret, når den læses fælles i klassen. I Padletten nedenfor finder du et fyldigt forløb, som arbejder med førlæsning, mens du læser og efter endt læsning. Der er mange kreative opgaver, som kommer rundt om bogen dens problematikker og håb. Arbejder du fx med børns rettigheder, lighed eller ulighed og retten til skolegang er denne bog et rigtig godt bud. Den er letlæst og et vigtigt indlæg i debatten.

Læremidler i mitCFU

Herunder finder du huskesedler med læremidler inden for forskellige kategorier og overskrifter.

Autentiske romaner

Wonder

Wonder

‘Wonder’, en amerikansk roman, er en livsbekræftende og rørende fortælling om venskab, medmenneskelighed og det at være anderledes. Romanen er først og fremmest fortalt ud fra hovedpersonens Auggies synsvinkel, men da synsvinklen også skifter til romanens øvrige personer, oplever vi Auggies skæbne fra flere sider.

This is where it ends

This is where it ends

En autentisk roman i en uforkortet udgave uden gloser. Kompositionen med perspektivskift mellem de fire fortællere hen over kun 54 minutter gør læseoplevelsen hektisk og intens. Temaerne er ‘School shootings’, ‘Revenge’ mv.

Antologier; skøn- og faglitteratur

It's not all black and white

It's not all black and white

Bogen indeholder korte tekster i forskellige genrer, som alle viser aspekter af at være af blandet race. Hvert opslag består af tekster med forskelligt layout og nogle med tilhørende illustrationer eller fotos.

At Ellis Island

At Ellis Island

Denne bog kan læses selvstændigt eller være en del af et temaarbejde om ‘Immigration’, flygtninge m.m. I arbejdet med bogen er det oplagt at have fokus på læsning med keywords og mundtlig kommunikation.

Graphic Novels

New kid

New kid

Graphic novels er som udgangspunkt en nem tilgang til arbejdet med den autentiske historie, og New Kid tager både nutidige problemstillinger og klassiske ungdomstemaer op til diskussion: schools in the US, friendship, racial prejudice, youth and identity.

Anya's Ghost

Anya's Ghost

Romanen er egnet til fælles læsning under arbejdet med teenagere og deres problemer. Den kan også bruges til individuel læsning i slutningen af udskolingen. Hvis der er fokus på genren graphic novels, kan eleverne eventuelt efterfølgende selv udarbejde tegneserier i programmet Pixton, som findes i Skoletube.

Billedbøger

The Three Questions

The three questions

Billedbogen kan danne afsæt for at arbejde med flere af engelskfagets områder og faser. Tematisk kan bogen bruges til fokus på identity, friendship, truth, philosophy og helping others.

Scoop

Scoop!

Bogen kan bruges til arbejdet med emnet news. Den dækker også emnerne at være outsider og kæmpe for sine drømme. Bogen er egnet til fælles læsning med fokus på at forstå skrevne skønlitterære tekster, fx med emneafsættet “news”.

Sprogligt fokus

Grammarian

Grammarian

Grammatikspillet lånes i sæt med 5 spil passende til en hel klasse. Det har opgavekort på tre niveauer, og på hjemmesiden har I adgang til spillets onlinedimension.

Hidden Hints

Hidden Hints

Fokus for dette spil er ordforråd. Eleverne skal gætte ord i kontekst og finde mening i sætninger. Endelig skal de også gætte ord ud fra hints.

Billede af lille Harry Potter figur stående på åben bog

Vil du arbejde med Harry Potter?

Temahuskesedler

Temahuskesedler er tænkt som inspiration til din undervisning og samler en række læremidler, herunder film, tv-udsendelser og bøger. Klik på links og lad dig inspirere af, hvad du kan berige dine temaer med.

" "
ssfkompas

Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab i engelsk

Når I vil integrere sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab i engelskundervisningen, har I sikkert brug for læremidler og idéer.
På ssfkompas.dk kan I finde relevante online læremidler fra mitcfu og idéer fra andre regi.

I kan også se på temahuskesedlerne , hvor flere kan rumme både analoge og digitale læremidler med perspektiver ind i sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab, fx ’Gender and sexual orientattion’, ’Love’, Women’s rights’, Human rights’ og ’Health’.

Film og tv

Her finder du inspiration med eksempler på film og tv, du kan låne og streame i mitCFU.

Filmstrimler

Online ressourcer

Nettet åbner for mange muligheder for at tilføre digitale ressourcer til engelskundervisningen. Her er samlet en række oversigter over udvalgte online ressourcer til din undervisning – både webværktøjer og hjemmesider til din undervisning.

Høretelefoner og podcast ord på notebook på hvid baggrund

Podcast

Lad eleverne lytte til podcasts, før de evt. selv producerer. Her finder du links til hjemmesider med forskellige typer podcast.

Åben bog hvor der kommer vand ud

Climate

Her finder du links til hjemmesider med ’climate-materiale’ og links til enkeltmaterialer, som handler om ’climate’.

Websites til udskolingen

Her er samlet en række links til websider til din undervisning.

Listening

Lyt til BBC’s 6 Minute English: Aktuelle emner,  lidt vocabulary. Kan fx bruges som warm ups.

Find audio and video lessons med script, vocab, quiz og worksheets hos ELLLO English Listening Lesson Library Online.

På PBS Frontline er der korte og lange dokumentarklip og -tekster primært egnet til de dygtigste elever.

Lyt til podcasts om almindelige menneskers oplevelser. Gode som lytteøvelser eller til brug under temaer, som fx Black America.

ESL-lab indeholder lytteoplæg på tre forskellige niveauer. Efter lytningen er der mulighed for at lave forskellige opgaver, fx multiple choice eller vocabulary and sentence matching.

Reading

Nyhedsside med artikler inden for forskellige emner. Artiklerne er inden for forskellige emner og kategoriseret sådan: categori, grade level, word count, interest level. Teksterne er med hypertekst-gloser.

Nyhedsside for udskolingselever

Disse titler findes som e-bog på hjemmesiden esl-bits.net:

  • The Absolutely True Diary of a Part-time Indian
  • The Curious Incident of the Dog in the Night- time
  • The Great Gatsby
  • Diary of a Wimpy Kid
  • The Perks of being a Wallflower
  • The Wizard of Oz

Til disse titler findes også film i mitCFU:

  • Diary of a Wimpy Kid
  • The Perks of being a Wallflower
  • The Wizard of Oz

Alle titler findes desuden i papirform i mitcfu.dk.

Nogle af de kendte, originale romantitler, fx Wimpy Kid. Ved hver titel står klassetrin. Vær opmærksom på, at der er reklamer på siden.

Short stories i forskellige genrer. Teaching material og andet til nogle af teksterne. Bemærk age rating på titlerne. U er til alle, PG skal nok fravælges. Findes også som gratis app i App store – søg på “East of the Web”.

Tjek den gratis e-bogsportal ‘BITS English Language Learning’. Her finder du masser af bøger med lyd. Du kan også finde flere af de bøger, som du kan låne hos os, fx The Lion, the Witch and the Wardobe eller Diary of a Wimpy Kid.

På Breaking News English findes aktuelle nyhedstekster på forskellige niveauer.

Nyhedsartikler på tre niveauer. Det er muligt for eleverne at teste deres niveau inden læsning.

Siden ‘LearnEnglish Teens’ har de samme tekster på 3 forskellige niveauer, hvor det også er muligt for eleverne at tjekke deres tekst- og ordforståelse. Før eleverne går i gang, kan de teste deres niveau.

Study Zone er et “øverum”, hvor eleverne kan fx vælge af fokusere på grammar, reading eller vocabulary. Niveauerne er

  • Upper Beginner
  •  Lower Intermediate
  • Intermediate
  • Upper Intermediate
  •  Advanced
    med mulighed for at arbejde med det valgte fokus på forskellige måder.
    læs mere her på Study Zone

Autentiske tekster til engelskundervisningen i udskolingen.

Læs fx om refugees, inmates og pediatric cancer.

Watch, read or listen

Exposure indeholder en omfattende samling aktuelt materiale med artikler, videoklip mv., fx inden for overskrifterne crime, relationships og sport.

Nyheder og information i form af multimodale tekster med fx indlejrede videoer. Der er udvalgte gloser/vigtige ord til teksterne, som forklares på engelsk.

På sitet kan eleverne på let tilgængelig vis læse om mange af de problemer, som børn og unge kan slås med i hverdagen.

Her finder de også historier fra det virkelige liv om aktuelle emner, fx Online Grooming og Bullying.

British Council LearnEnglish Teens er til de ældste elever. Opgaver, hvor eleverne kan lytte, læse, spille, arbejde med grammatik, ordforråd mv.

Premier Skills indeholder autentiske videoer, tekster, opgaver, projekt ideer, lesson plans m.m., som omhandler emner inden for sport, sundhed og uddannelse.

Denne hjemmeside tilbyder mange interessante og up-to-date opgaver til eleverne i udskolingen. Lige til at gå til.

Se især på: What’s Going On in This Picture, Film Club, Student Opinion, Lesson of the Day og Picture Prompt.

Få eleverne til at følge med i nyheder, som er helt up-to-date. Eleverne kan se nyhedsvideoklip og efterfølgende diskutere og svare på spørgsmål. Kan glimrende bruges i fjernundervisningen.

Tools

Road to Grammar er et gratis online grammatiktræningsprogram, hvor eleverne kan arbejde online og få direkte respons på, om de har svaret rigtigt eller forkert.

Wiki for Kids: The Safe Wikipedia for Kids (online brugergenereret leksikalt opslagsværk) – som sprogligt egner sig godt til elever i grundskolen i stedet for Wikipedia.

For the teacher

En side til læreren med ideer til undervisning af børn og unge.

Busy Teacher er en database med et hav af worksheets lavet af lærere. Desuden artikler om forskellige aspekter ved at undervise i sprog.

På duda.dk finder du en samling af værktøjer og opgaver til engelskundervisningen.

Hos ESL Partyland finder du oplæg til temaer som Anials & Pets eller Travel. Oplæggene er på vidt forskellige niveauer.

Fra 5. klasse

Her finder du masser af oplæg til diskussion inden for alle mulige emner

ESL Discussions

Idéer til undervisningen

Idéerne er tænkt som inspiration til din undervisning.

Individuel frilæsning

Skabeloner til boganmeldelser

Sprogligt fokus

Do your students want to learn more English words? Watch videos in Word of the week section at British Council

Writing

Her finder du skabeloner til at skrive i seks forskellige genrer. Ud fra Fælles Mål drejer det sig om:

  • enkle beretninger fra egen hverdag/recounts,
  • beskrivende tekster/reports, procedure and explanation
  • argumenterende tekster/persuasion and discussion.

Skabelonerne, her kaldet Writing frames, hjælper eleverne med at skabe struktur i det at skrive i forskellige genrer. De er med til at stilladsere elevernes skrivning. Du skal se skabelonerne som en hjælp og ikke en spændetrøje. Nogle elever vil holde sig meget til skabelonen i starten, mens andre hurtigt forstår opbygningen af teksttypen, og derfor kan arbejde sig ud af rammen.

At skrive i en genre er mest effektiv, hvis skrivningen finder sted i en meningsfuld sammenhæng. Derfor giver det bedst mening, hvis man skriver indenfor det tema, som man allerede arbejder med i klassen. Se også lærerdokumentet ”Writing in Genres”, som ligger under Stilladsering af elevers skriftlige produktion. Vær opmærksom på, at skabelonerne ligger i bunden af filen.

Dette dokument kan hjælpe dig, når dine elever skal skrive i de forskellige genrer, der er de primære i Fælles Mål og til de skriftlige prøver. Skemaet kan bidrage til at skabe overblik og pege på den stilladsering, der er brug for i undervisningen ift. arbejdet med elevernes skriftlige produktion.

Lærerdokumentet kan kombineres med ’Genre posters’ til eleverne, der findes under ’Writing Box’ her på fagsiden og med Writing Frames, som ligger under ’Skabeloner til at skrive non-fiction tekster’.

Writing Box er et materialesæt fyldt med mange forskellige læringsressourcer, fx flip charts, storytelling cubes, board games. Formålet med Writing Box er at give dig mulighed for at sætte skriftlighed i engelsk i spil ud fra varierende oplæg og forskellige tilgange, fx taktile, visuelle, sproglige mv.

Til ‘Writing Box – year 7 to 10’ er der ti genreposters, som du frit kan downloade og anvende i forbindelse med din engelskundervisning:

Writing Box er et materialesæt fyldt med mange forskellige læringsressourcer, fx flip charts, storytelling cubes, board games.

7.-10. klasse

Se mere og book

Prøver til engelsk

Her kan du holde dig orienteret og stille spørgsmål om prøverne.

På uvm.dk og emu.dk finder du alle de informationer om prøverne, som du har brug for.

Du kan:

Kontaktperson

Portrætbillede af Christina Hellensberg

Christina Hellensberg Pædagogisk konsulent, Engelsk og tysk

Tlf.: 41 89 74 08
Mail: chel@kp.dk

Nyhedsbreve

Må vi skrive til dig?
Få inspiration og idéer til dit fag samt nyt fra CFU – direkte i din indbakke!

Facebook reklame

Facebook - hold dig opdateret

Facebook

Fagteammøder på CFU

Hold fagteammøde

Kontakt CFU’s pædagogiske konsulenter for overordnet at blive opdateret på analoge og digitale læremidler inden for sprogfagene. Du kan også få en faglig og didaktisk vejledning med udgangspunkt i dit eller fagteamets specifikke fokus ift. læremidler.

I er også velkomne til at holde fagteammøde i CFU’s læremiddelsamling, hvor I samtidig kan se et udvalg af læremidlerne.

Skriv eller ring for at få en fysisk eller online aftale – det er ganske gratis.