Gå til indhold
Søg
" "

SKAM

Den norske successerie SKAM er oplagt at bruge til undervisningen i 8.-9. klasse. CFU har alle fire sæsoner, en generel pædagogisk vejledning til serien og pædagogisk vejledning til udvalgte afsnit, samt manusskrifterne enten som e-bog eller papirbog og litteraturguiden til manusbøgerne.

Manus-bøger

Alle manusbøger til SKAM kan lånes på mitCFU som enten papirbog eller e-bog. De indeholder Julie Andems råmanuskript, mindmaps, udeladte scener og epiloger, der fortæller, hvad der sker, efter sæsonen er slut.

Litteraturguide til de 4 manus-bøger

Drama er obligatorisk på pensumlisten i dansk i 9. klasse, og med de fire bogudgaver af  råmanuskripterne til SKAM kan serien nu også inddrages i danskundervisningen i 8.-9. klasse på skrift. Bøgerne giver et unikt indblik i skabelsesprocessen bag den banebrydende ungdomsserie. En serie, som samtidig har den dybde og de lag, symboler og referencer, som gør den ideel til fortolkning i dansk.

Pædagogisk vejledning

CFU’s danskkonsulenter har udarbejdet en generel pædagogisk vejledning om brug af SKAM i danskundervisningen i 8.-10. klasse.

Pædagogisk vejledning - 1. sæson, 1. og 11. episode

Episode 11 er den sidste i 1. sæson og markerer afslutningen på hovedpersonen Evas udvikling. I 1. episode, hvortil der også er knyttet en pædagogisk vejledning, fremstod Eva uselvstændig, barnlig og ensom, hvorimod Eva i denne sidste episode for alvor træder i karakter som mere moden og træffer nogle afgørende valg for sit eget liv.

Pædagogisk vejledning - 2. sæson, 2. og 12. episode

Sæson 2 er en fantastisk sæson, som nok er den mest populære blandt unge, og som samtidig lægger op til at anvende kernedanskfaglige analysebegreber til at få øje på virkemidlerne, de tomme pladser og de intertekstuelle referencer.

Pædagogisk vejledning - 3. sæson, 2. og 10 episode

Sæson 3 drejer sig om Isak, der bokser med at erkende, at han er homoseksuel. Han forelsker sig i fyren Even, men han kæmper med sine egne fordomme om homoseksuelle. Vennerne er meget accepterende og støtter ham i processen.

Norden i Skolen

På Norden i Skolen ligger syv overskuelige tematiske forløb til alle sæsoner. Her kan man se udvalgte klip med norske undertekster og læse skrevne uddrag af tekstdialogerne. Danskkonsulenterne Dorte Haraldsted og Trine Ferdinand på CFU har udarbejdet dem. Det er gratis for lærere at oprette sig som brugere på websiden.

Se SKAM

På mitCFU har du og dine elever adgang til at se alle afsnit af SKAM. Udsendelserne udløber ikke – vi gemmer alt.

Artikel på folkeskolen.dk

Den 26. marts 2017 bragte Folkeskolen en artikel om dansklærer og konsulent på CFU Trine Ferdinand med titlen “Med »Skam« ejer eleverne undervisningen”.

portrætfoto Trine Ferdinand

Pædagogisk konsulent

Trine Ferdinand
trif@kp.dk
41 89 70 53
Træffetid: tirsdag, onsdag og fredag