Gå til indhold
Søg

Fordybelsesområder

Her finder du forslag til mulige opgivelser og fordybelsesområder inden for danskfaget. Forslagene er organiseret efter de tekstkategorier, du finder i prøvevejledningen.

Litteratur

Se fordybelsesområder inden for litteratur. Læremidlerne er organiseret efter temaer såsom forfatter, genre, periode eller samfundsemne.

Find mere skønlitteratur på MitCFU

Æstetiske tekster (uden for 80-100 normalsider)

Find æstetiske tekster uden for de 80-100 normalsider. Her finder du bl.a. TV-serier, graphic novels og film.

fang et guldaldermotiv nær dig!

Guldaldermalerier

Malerier fra guldalderen/romantikken (1800-1870) er en stor del af vores kulturelle selvforståelse og et yndet fordybelsesområde i dansk.

Vi har flere rigtig gode tv-udsendelser som på spændende og humoristiske måder formidler perioden og udvalgte malerier. Flere med vejledninger til- med oplæg til kreative elevopgaver.

Fag- og brugstekster

Fag- og brugstekster på MitCFU

Fag- og brugstekster (uden for 80-100 normalsider)

Her finder du fag- og brugstekster (uden for 80-100 normalsider) til danskfaget. Det kunne fx være dokumentarer, film og indhold fra andre medier.

Satire

Tæt på sandheden

TV: deepfakes

Tæt på sandheden (20.02.2021) 7.-10. kl.

Brug indslaget med den falske video af Mette Frederiksen(som ikke gider være folkelig og servere lune flutes) til at diskutere de etiske spørgsmål ift. deep-fake videoer i klassen.

  • Er deep fake OK i politisk satire?
  • Burde de varedeklareres eller er det aldrig OK at anvende deep-fake-teknologi uden de afbilledes tilladelse?

Lad klassen blive enige om et etisk regelsæt for deep fake-videoer.

Forløb om falske nyheder

Få inspiration til forløb om falske nyheder.

Forløbet handler om fire typer af falske nyheder, som har forskellige formål og grader af falskhed. Hver type rummer en fagtekst til eleverne og tilhørende opgaver.

Se flere fag- og brugstekster uden for 80-100 normalsider

På tværs af tekstkategorier

Ondskab plakat

Ondskab

Hvad er ondskab? Findes der overhovedet onde mennesker? Eller findes der kun onde handlinger? Et spændende og dilemmafyldt tema, hvor mange typer tekster kan inddrages.

Filmen Ondskab om kostskoledrenges ondskabsfulde behandling af hinanden i 50’ernes Sverige er oplagt at perspektivere til tv-dokumentaren Herlufsholms hemmeligheder, hvor der stilles skarpt på nutidens kostskolekultur i Danmark. Romaner som verdensklassikeren Fluernes herre eller den nye roman Byttedyr kan ligeledes læsses under temaet.

Politi-museet på Nørrebro i København har en rundvisning med temaet ondskab, som er ganske interessant. De har udgivet et hæfte dertil.

Se flere temaer

Kontakt din danskkonsulent

portrætfoto Trine Ferdinand

Pædagogisk konsulent

Trine Ferdinand
trif@kp.dk
41 89 70 53
Træffetid: tirsdag, onsdag og fredag

Vend tilbage til oversigten