Fordybelsesområder
Her finder du forslag til mulige opgivelser og fordybelsesområder inden for danskfaget. Forslagene er organiseret efter de tekstkategorier, du finder i prøvevejledningen.
Litteratur
Se fordybelsesområder inden for litteratur. Læremidlerne er organiseret efter temaer såsom forfatter, genre, periode eller samfundsemne.
Find mere skønlitteratur på MitCFU
- Nyeste skønlitterære bøger
- Alle e-bøger til udskolingen
- Noveller og kortprosa
- Noveller og kortprosa — e-bøger
- Letlæselige romaner til de store
- Letlæselige e-bøger til de store
- Romaner til unge voksne på VUC
- Skønlitteratur til fælleslæsning i 7. kl.
- Skønlitteratur til fælleslæsning i 8. kl.
- Skønlitteratur til fælleslæsning i 9. kl.
- Hjælp til e-bøger
Æstetiske tekster (uden for 80-100 normalsider)
Find æstetiske tekster uden for de 80-100 normalsider. Her finder du bl.a. TV-serier, graphic novels og film.

Guldaldermalerier
Malerier fra guldalderen/romantikken (1800-1870) er en stor del af vores kulturelle selvforståelse og et yndet fordybelsesområde i dansk.
Vi har flere rigtig gode tv-udsendelser som på spændende og humoristiske måder formidler perioden og udvalgte malerier. Flere med vejledninger til- med oplæg til kreative elevopgaver.
Fag- og brugstekster
Fag- og brugstekster på MitCFU
Fag- og brugstekster (uden for 80-100 normalsider)
Her finder du fag- og brugstekster (uden for 80-100 normalsider) til danskfaget. Det kunne fx være dokumentarer, film og indhold fra andre medier.
Satire

TV: deepfakes
Tæt på sandheden (20.02.2021) 7.-10. kl.
Brug indslaget med den falske video af Mette Frederiksen(som ikke gider være folkelig og servere lune flutes) til at diskutere de etiske spørgsmål ift. deep-fake videoer i klassen.
- Er deep fake OK i politisk satire?
- Burde de varedeklareres eller er det aldrig OK at anvende deep-fake-teknologi uden de afbilledes tilladelse?
Lad klassen blive enige om et etisk regelsæt for deep fake-videoer.
Forløb om falske nyheder
Få inspiration til forløb om falske nyheder.
Forløbet handler om fire typer af falske nyheder, som har forskellige formål og grader af falskhed. Hver type rummer en fagtekst til eleverne og tilhørende opgaver.
Se flere fag- og brugstekster uden for 80-100 normalsider
På tværs af tekstkategorier

Ondskab
Hvad er ondskab? Findes der overhovedet onde mennesker? Eller findes der kun onde handlinger? Et spændende og dilemmafyldt tema, hvor mange typer tekster kan inddrages.
Filmen Ondskab om kostskoledrenges ondskabsfulde behandling af hinanden i 50’ernes Sverige er oplagt at perspektivere til tv-dokumentaren Herlufsholms hemmeligheder, hvor der stilles skarpt på nutidens kostskolekultur i Danmark. Romaner som verdensklassikeren Fluernes herre eller den nye roman Byttedyr kan ligeledes læsses under temaet.
Politi-museet på Nørrebro i København har en rundvisning med temaet ondskab, som er ganske interessant. De har udgivet et hæfte dertil.