Gå til indhold
Søg

Aktuelle læremidler

Se aktuelle udvalgte læremidler til udskolingen, organiseret efter generelle temaer.

Her finder du aktuelle læremidler og nyheder inden for dansk i udskolingen. Vi anbefaler ikke kun bøger. Du kan også film, TV og produkter i andre medier.

Listen opdateres løbende.

Klik ind og læs mere om det enkelte tema, se forslag til elevopgaver og find pædagogiske vejledninger til undervisningsmaterialet.

Skønlitteratur

Se nogle af de nyeste skønlitterære papirbøger.

Pigen i dybet Nord

Nord - pigen i dybet af Camilla Hübbe

Actionfyldt illustreret roman, hvis handling udspiller sig på Grønland, hvor Pigen Nord og drengen Pilu hvirvles ind i et drama, hvor hele naturen er på spil. Nr. 2 bog i serien om pigen Nord. Gratis litteraturguide fra Gyldendal med inspiration fra Grib litteraturen.

6.-8. kl.

 

 

Fremmed

Fremmed af Kristina Aamand

Biografi om og af forfatteren Kristina Aamand. Korte nedslag i hendes liv, som sammen fortæller historierne, om hvad der har formet forfatteren og præget hendes liv og forfatterskab. Forløb om genren erindringer, temaet familier eller som en introduktion til forfatterskabet, hvor vi jo har andre spændende titler.

6.-8. kl.

Drengene Bog

Drengene

Drengene af Jonas Kleinschmidt, 9.-10. kl.

En realistisk og nutidig roman, som også drengene vil blive grebet af. Læseren får et realistisk tidsbillede af drengelivet, som er tæt på den virkelighed, mange drenge oplever. Drengene i romanen afprøver grænser, mens de forsøger at finde deres vej ind i ungdomslivet. Simple drengestreger udvikler sig og får på sidste skoledag katastrofale følger.

Der er hjælp at hente i vejledningen til bogen, som du finder på posten.

Englene over København Bog

Englene over København

Historisk ungdomsroman, der handler om en ung fyr, som på dagen, hvor hans farfar dør, pludselig er rejst tilbage i tiden til da farfaren var ung i 1945. Fortællingen er en vedkommende historie om tiden under 2. verdenskrig, om venskaber mellem generationer – og i et historisk perspektiv med særlig fokus på bombningen af Den Franske Skole. Der er vejledning til romanen på posten
7.-9. kl.
Af Jonas Kleinschmidt

Det år sjæle slår smut

Det år sjæle slår smut

Ungdomsroman med klassiker-potentiale! Den handler om en ret almindelig fodbolddreng, som forandres af et år på efterskole. Han opdager nye sider af sig selv og forelsker sig i den underlige Asta, som viser han nye sider af livet. Der er en vejledning på vej til den.
9.-10. kl.
Af Jesper Wung-Sung

Skønlitterær bog - bogforside - mange unge mennesker står ved siden af hinanden

Intet

SUPPLERET. Mange nye eksemplarer af denne filosofiske ungdomsklassiker. Mere populær end nogensinde efter filmatiseringen. Der er også stadig ledige billige billetter til filmen med Skolen i biografen.
7.-10. kl.
Af Janne Teller

 

 

Drengene fra Sankt Petri

Drengene fra Sankt Petri

Grafisk roman af Erik Barfoed.

Bjarne Reuters ikoniske roman fra 1991 er her genfortalt som grafisk roman. Godt bud på det 3. hovedværk i 9. klasse under temaer som krig, helte eller billedfortællinger.
8-10 kl.

 

 

 

Byttedyr

Byttedyr

Pigen Wilma skal være udvekslingsstuderende i Florida i et år, hvor hun involveres i at opklare flere mord på unge piger i lokalområdet. Hæsblæsende spændende ungdomskrimi, som nok skal gribe både piger og drenge. Oplagt løbende at arbejde med læserhypoteser og undervejs indlægge nogle spionstop: Hvem tror vi lige nu står bag kvindemordene? Hvilke tegn i teksten har vi, der kan bakke hypotesen op?
8.-10. kl.
Af Lise Villadsen

Fan af Annika billede

Fan af Annika

Annika står i et dilemma. Skal hun satse på fodbolddrøm eller venskab? Romanen handler ikke kun om fodbold, men om et helt ungdomsliv.
6. – 8. klasse
Af Trine Juul

 

 

 

Smukke Dreng bog

Smukke dreng

Velskrevet og medrivende ungdomsroman om en på overfladen smuk, cool og populær fyr i Nordsjælland, der indvendigt er ved at gå helt i stykker.
En barsk roman, der med rå realisme fremstiller det pres unge oplever i dag fra sociale medier, omgangskreds, skole og forældre. En roman, som vil gribe de unge bogdroppende læsere – særligt drengene.
9.-10. kl.
Af Charlotte Fischer

E-bøger

Se nogle af de nyeste e-bøger.

Mange e-bøger har overlay, som er et lag med elevspørgsmål ovenpå teksten.

Lån, så mange du vil, når du vil, og slip for bøvlet med at få dem afleveret igen!

Kommer let, går let

Kommer let, går let

Digte om at være ung. Om at miste forbindelsen til livet, sig selv, hinanden og sine fødder. Det er digte om trælår og fjumreår, om Charles Ingalls og kronprins Frederik.
8.-10. kl.

 

 

Skolen

Skolen

En dystopisk science fiction roman af Jesper Wung-Sung om en skole, der isoleres, da en dødelig sygdom hærger. Et motiv, der er mere aktuelt end nogensinde (corona).  Undervejs opstår der grupperinger blandt eleverne i stil med i ‘Fluernes herre’.
7.-9. kl.

En dygtig havfrue

En dygtig havfrue

13-årige Stephanie går til havfruesvømning og vil være den bedste, så træneren får øje for hende. Hun mangler bare en rigtig havfruehale. Den drejer sig om forelskelse, venskab, manglende omsorg fra selvoptagede forældrene, løgne og ensomhed.
6.-8. kl.

Tretten tynde teenagere og syv små eventyrlige skravl

Tretten tynde teenagere & syv små (eventyrlige) skravl

Noveller og kortprosatekster om unge og for unge om kærlighed, fodbold og tømmermænd, samt om at være indespærret og om at mærke “klappen” ved eksamensbordet.
7.-10. kl.

Der er engang

Der er engang

Kim Fupz Aakeson genfortæller 7 klassiske eventyr og gendigter dem i moderne udgaver.
7.-10. kl.

 

Ternet Ninja 2

Ternet Ninja 2

I romanen kan dine eleverne dykke ned i Matthesens sjove-grove univers. Brug den til at give de unge bogdroppere en fed læseoplevelse og zoom ind på Anders Matthesens humoristiske virkemidler.
6.-8. kl.

Lydbøger

Se aktuelle lydbøger til danskundervisningen.

Byttedyr bogforside

Byttedyr

16-årige Wilma er udvekslingsstudent i USA. Under hendes ophold findes en pige myrdet og Wilmas 6. sans siger hende, at hun ved, hvem morderen er. Men har hun ret? Særlig interessant lydbog med lydeffekter indlejret.

9.-10. kl.

Ternet Ninja 1

Bogen er læst op af forfatteren selv, Anders Matthesen, hvilket giver lydbogen åbenlyse kvaliteter. Anders Matthesen giver karaktererne ekstra farve i kraft af sin stemmeføring, som gør det nemt for eleverne at forestille sig handlingen og karaktererne i deres hoveder.

5-8 kl.

Yahya Hassan - Digte

Yahya Hassan læser digtene højt med hans karakteristiske messende stemme. Digte, der med vrede, indignation og stor sproglig kraft sætter ord på hvordan det er at vokse op i en ghetto, hvor vold, svigt og kriminalitet er en del af virkeligheden.

8.-10 kl.

 

Tag gaden tilbage bogforside

Tag gaden tilbage af Sarah Engell

Lydbog med særlige lydeffekter.16-årige Polly kæmper for bare at få lov til at være sig selv og udleve sine drømme. Men efter en vild fest bliver hun lagt for had på de sociale medier og vennerne fra den lille provinsby vender hende ryggen.

Undervisningsbøger

Se didaktiserede bøger til din danskundervisning, som kan lånes i klassesæt. Der er også forslag til skønlitterære bøger og billedbøger, hvor der findes litteraturguide eller en pædagogisk vejledning til.

Forside - undervisningsbog - Skrive-klar 9 JPG

Skriveklar 9

Eleverne skriver tekster, hvor målet er hhv. at underholde, overbevise og oplyse læseren. Hvert kapitel rummer 3 korte og en større skriveopgave. Opgaverne tager afsæt i de nye vurderingskriterier for afgangsprøven i skriftlig fremstilling.
9. kl.

Kim larsen - kongen af pop bog

Kim Larsen - kongen af pop

Ny bog i Kongerækken.
Lad eleverne komme helt tæt på vores store nationalskjald Kim Larsen. De skal fordybe sig i hans sangtekster, læse om ham og se udvalgte filmklip.
7.-10. kl.

 

Spot på brugstekster

Spot på brugstekster

Brugstekster er tekster, som har til hensigt at påvirke os, instruere os eller opfordre os til handling. Eleverne skal undersøge og producere en lang række forskellige slags brugstekster – både skrevne og multimodale.
8.-10. kl.

 

 

En stemme i mørket

En stemme i mørket - om Sarah Engells forfatterskab

Sarah Engell er en lysende stjerne på himlen indenfor realistisk ungdomslitteratur og helt oplagt at arbejde med som forfatterskab, hvilket man her får god støtte til.
Der er fokus på følgende af hendes tekster
– Romanen: 21 måder at dø på
– To noveller: Silvan og Duften af safran
– Den grafiske roman: Fuglemanden
8.-10. kl.

Sansespor

Sansespor 7.-8. kl.

Her gribes skriveundervisningen an på en forfriskende anderledes måde, som unge mennesker, der enten er eller skal blive selvstændige, vil elske. Med udgangspunkt i deres sansninger på et fysisk sted som fx et stoppested eller skolegården vælger de selv, hvilken slags tekst de vil skrive, og hvordan de vil sætte den i spil i verden.
7.-8. kl.

 

forside- undervisningsbog - Spot på gennembrud JPG

Spot på gennembrud

Undervisningsbogen drejer sig om et bredt udvalg af tekster fra det moderne og folkelige gennembrud i 1870-1920, men også nyere debatskabende tekster. Tankevækkende, kreative opgaver.Der er støtte til at vælge fordybelsesområder, prøvetekster og skrive synopse med udgangspunkt i bogen.
7.-10. kl.

Materialesæt

Læselystkasser

Herunder ser du vores nye læselystkasser, som er til bogklub-læsning i dansk i udskolingen. Det er fysiske kasser med 3-5 forskellige ungdomsromaner á 8-12 eksemplarer af hver. Bøgerne har et fælles danskfagligt tema, som man kan spille op af i den øvrige danskundervisning fx som et fordybelsesområde. Titlerne er umiddelbart appellerende til unge.

Ideen: Større valgfrihed af spændende titler – mere læselyst!

Læselyst med humor billede

Læselystkasse med humor

Det er skægt at læse noget sjovt! Her er samlet en kasse med tre humoristiske romaner, som rammer målgruppen bredt.
7.-8. kl.

Læselystkasse om at overskride grænser

Læselystkasse om at overskride grænser

En samling af romaner, der alle kredser om de problematikker unge i dag må forholde sig til. Hvad er konsekvensen af at være med i reality-tv, sugerdate eller sove i telt med ukendte fyre på Roskildefestival? Hvornår er det over grænsen?
8.-10. kl.

Læselyst om science fiction

Læselystkasse om science-fiction

Romaner der foregår i både nær og fjern fremtid. Men der er tydelige tråde til tendenser, vi allerede oplever i dag. Hvor galt kan det komme til at gå, hvis udviklingen bare fortsætter? Tankevækkende og umiddelbart spændende bøger med en masse at tale sammen om.
8.-10. kl.

Læselyst om unges fællesskaber

Læselystkasse om unges fællesskaber

Venskabsgrupper er ofte det vigtigste fællesskab for unge. Det er blandt vennerne de afprøver grænser, spejler sig og finder ud af, hvem de selv er. Her er en samling af stærke ungdomsromaner om venskabsgrupper, som mange unge vil blive revet med af.
9.-10. kl.

TV-udsendelser

Se tv-udsendelser med tilhørende vejledning og elevopgaver.

Kom i mesterlære hos Bjarne Reuter

kom i mesterlære hos bjarne reuter

Kom i mesterlære hos Bjarne Reuter

I tv- udsendelsen deler Bjarne Reuter ud af sine skrivetips, som eleverne bagefter skal bruge til at omskrive den ikoniske scene i Zappa, hvor Mulle æder en skovsnegl.
Spørgsmålene i kapitelsættet til tv-udsendelsen skal få eleverne til at tænke nærmere over Bjarne Reuters og deres egen skrivemåde.  Inden skal eleverne se filmen Zappa og undersøge et kort uddrag af romanen. Zappa som e-bog og film kan bookes til din klasse på mitcfu.dk

Se mere og book

Fang et guldaldermotiv nær dig!

fang et guldaldermotiv nær dig!

Fang et guldaldermotiv nær dig!

Lad dine elever – ligesom værterne i dokumentaren – tage ud i deres lokalområde og indfange guldalder-motiver med deres mobilkamera. Stedet, hvor vi bor, er ligesom i guldalderen, blevet mere vigtigt for os under corona-krisen. Værterne i tv-udsendelsen undersøger om Lundbyes berømte maleri ‘En dansk kyst. Motiv fra Kitnæs ved Roskilde fjord. 1843’ afbilder virkeligheden. Book kapitelsæt med spørgsmål, som eleverne kan svare på, mens de ser tv-udsendelsen derhjemme. Det er en fin måde at introducere romantikken og guldalderen på.
Se mere og book

DR - Hvem var Frida Kahlo?

Portrætdokumentar: Hvem var Frida Kahlo?

Frida Kahlos liv fortælles i denne portrætdokumentar gennem samtaler med eksperter om hendes malerier.
Kapitelsættet zoomer ind på de syv malerier, som behandles særligt grundigt i udsendelsen. Det kan skubbe eleverne i gang med deres egen billedanalyse af dem. Slut af med en kreativ ud-af-værket-opgave, hvor eleverne skal lave et digitalt selvportræt ala Frida Kahlo.
7.-10. kl.

Herlufsholms Hemmeligheder

Herlufsholms hemmeligheder

Udsendelsen skabte enorm debat, da den blev vist på nationalt TV, og den er dermed et godt eksempel på, hvor magtfuld en genre dokumentaren kan være. Der er udarbejdet et kapitelsæt til udsendelsen, hvor eleverne undersøger dokumentarens form og indhold. Der stilles fx skarpt på anslaget, fortælleformerne, skolens sadistiske kultur, brugen af kildetyper samt de ændringer på skolen, dokumentaren førte til.
7.-10. kl.

20 tv-reklamer fra 2023

De 20 tv-reklamer er optaget fra TV3 i januar 2023. Analyser en af reklamerne i fællesskab i klassen, og lad eleverne herefter i mindre grupper undersøge en anden reklame, som de fremlægger for klassen eller optager på video.
7.-10. kl.

 

Danmarks yngste dragqueen

Danmarks yngste dragqueen

I dokumentar-seriens første afsnit følger vi  Jeppes forvandling fra 12-årig skoledreng til Danmarks yngste dragqueen. Se den i uge seks og undersøg, hvad en dragqueen er, og hvorfor de udfordrer normer og idealer omkring køn, krop og seksualitet. Kapitelsættet med elevspørgsmål.
5.-10. kl.

Realityen, der formede dig

Vi spiller spillet - realityen, der formede dig (1)

Kom med bag facaden på reality-deltagerne, som udadtil har fremstået som vindere i ’Paradise Hotel’. I udsendelsen ser de nu sig selv fra et andet perspektiv. At se på sig selv fra et andet perspektiv, sådan indledes Jesper Wung-Sungs novelle ‘Sukkermusen’, som det er oplagt at arbejde med i denne forbindelse.
8.-10. kl.

 

kunsten at portrættere sig selv

Jeg, mig og min selfie - kunsten at portrættere sig selv

Den aktivistiske danske kunstner Nadia Plesner undersøger, hvordan kunstnere før og nu, politikere, sygdomsramte, tykke mennesker og helt almindelige unge bruger selfies på forskellige måder. Passer perfekt til et fordybelsesområde om selviscenesættelse eller selvportrætter. Kapitelsæt med elevspørgsmål og vejledning med kreative opgaver til.
8.-10. kl.

Lille hjælpeløse tingest

Den store premiere: Lille hjælpeløse tingest

I udsendelsen fremfører deltagerne fire scener fra ET DUKKEHJEM af Henrik Ibsen fra 1879. De fire scener formidler historien i grundtræk og eleverne får indsigt i tematikken. Det er oplagt at lade eleverne spille de samme scener med udgangspunkt i skuespillernes råd.
8.-10. kl.

Når mænd græder billede

Deadline om nye manderoller

Hvilke manderoller tilbydes egentlig de unge i dag? Debat bl.a. med udgangspunkt i Tobias Rahims sang Når mænd græder som et eksempel på et tidssvarende mandebillede. Brug spørgsmålene i kapitelsættet til at sætte gang i samtalen om manderollen i dag.
9.-10. kl.

Film

Se nogle af de spillefilm, du kan bruge i udskolingen.

Lykke-Per

Lykke-Per

Den unge ingeniør Per Sidenius har hovedet fuldt af projekter og mødet med den rige familie Salomon, ser ud til at være svaret på alle hans bønner. Men arrene fra Pers stærkt religiøse baggrund truer med at koste ham både kærligheden og lykken.
8.-10. kl.

Krudttønden

Krudttønden

Om de tragiske terrorhandlinger med angrebet på Krudttønden og den jødiske synagoge i København i 2015. I fire spor følges ofrene Finn Nørgaard og Dan Uzon, terroristen Omar el-Hussein og den fiktive politimand Rico op til, og under angrebet. Undervisningsforløb fra Filmcentralen med danskfagligt fokus på temaer, indhold og form.
9.-10. kl.

Kunsten at græde i kor

Kunsten at græde i kor

Baseret på Erling Jepsens autofiktive roman af samme navn. Undervisningsmateriale til dansk i udskolingen fra Filmcentralen. De gennemgående temaer i den tragikomiske historie om en dysfunktionel familie er seksuelt misbrug, skyld og uskyld, ansvar og ansvarsforflygtigelse.
8.-10. kl.

Marie Krøyer

Marie Krøyer

Filmen kan opgives som hovedværk i 9. og 10. klasse. Det vil være oplagt at bruge filmen i forbindelse med fordybelsesområder som ‘Skagensmalerne’, ‘Det moderne gennembrud’ eller ‘Kvindeportrætter’.
9.-10. kl.

En helt almindelig familie

En helt almindelig familie

Da faren Thomas fortæller, at han er transkønnet, vender det op og ned på alting i den almindelige familie. Vi ser det hele fra 11-årige Emmas perspektiv i en stilfærdigt medrivende, og meget rørende, coming-of-age film.
7.-10. kl.

Ser du månen Daniel

Ser du månen, Daniel

En filmatisering af Puk Damgårds roman om den danske freelancefotograf Daniel Rye, der endte med at sidde som gidsel i 398 dage hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.
9.-10. kl.

mitCFU

Lån undervisningsmateriale til dit fag på MitCFU. Login med UNI-Login eller WAYF.

Kontakt din danskkonsulent

portrætfoto Trine Ferdinand

Pædagogisk konsulent

Trine Ferdinand
trif@kp.dk
41 89 70 53
Træffetid: tirsdag, onsdag og fredag

Vend tilbage til oversigten