Gå til indhold
Søg

Sammenhæng i danskfagets tekster – fiktion og fagtekster på mellemtrinnet

De sidste par år er der udkommet en række opsigtsvækkende romaner, som er særdeles velegnede til mellemtrinnets litteraturundervisning. Bliv præsenteret for de allerbedste, og få masser af konkrete idéer til, hvordan de kan indgå i din undervisning. Vi drager også paralleller til fagtekster om fiktion, så der på en meningsfuld måde skabes sammenhæng i danskfagets tekster.

Praktisk information

Dato

Tirsdag den 28. september 2021, kl. 09.00-15.00

Tilmeldingsfrist

31/08/2021

Pris

1.200,00 kr. inkl. forplejning

Tilmeld dig

Kursusbeskrivelse

Dagen står i børnelitteraturens tegn. De sidste par år er der udkommet en række opsigtsvækkende romaner, der er særdeles velegnede i mellemtrinnets litteraturundervisning. Du præsenteres for de allerbedste, og du får du konkrete ideer til, hvordan arbejdet med en fælles roman kan organiseres, så alle elever er med og engageres i litteraturen.

Vi kommer ind på:

  • etablering af læsegrupper
  • arbejdet med en læseguide
  • masser af analytiske aktiviteter

Hovedvægten er på romanlæsning, men vi kommer også omkring kortere tekster.

Mange børn læser litteratur og fagtekster på samme måde. Men hvordan angriber man en fagtekst, der, foruden ord, også består af billeder, grafer, tabeller og diagrammer? Det skal eleverne lære. Og hvorfor ikke lære det på tekster, der appellerer til dem? Fx fagtekster om Harry Potter- og Star Wars-universerne.

Det, eleverne lærer, kan de overføre til læsning af fagtekster i andre fag, for fagtekster er bygget op på samme måde, selv om de handler om noget helt andet. Og eleverne kan bruge deres viden om fiktionsuniverser til at udvide deres forståelse, når de læser romaner. På den måde kan der skabes en naturlig sammenhæng i danskfagets tekster.

Mål
Du får indsigt i ny børnelitteratur i forskellige genreformater, og du får inspiration og konkrete ideer til, hvordan værkerne kan indgå i fokuserede forløb danskundervisningen. Endvidere får du inspiration til undervisning i fagtekster, der kalder på andre læsemåder end fiktion.

Målgruppe
Dansklærere på mellemtrinnet og PLC-medarbejdere

Underviser
Trine May, læremiddelforfatter

Kursusnummer
CFU219047

Trine Ferdinand

Pædagogisk Konsulent

+45 41 89 70 53

Coronainformation

14. juni 2021

Fra 14. juni er kravet om mundbind ophævet, og det samme gælder kravet om at holde 1-2 meters afstand på campus.

Du skal fortsat have gyldigt Coronapas, når du skal ind på campus, og det bliver tjekket ved stikprøvekontrol. Der kan være lidt kø ved stikprøvekontrollen ifm. indgangen på professionshøjskolen. Du kan derfor med fordel downloade dit testsvar/have dit print af testsvar klar, inden du møder op.

Det er vigtigt, vi tager hensyn til hinanden, og at vi alle følger de almindelige regler for at forebygge smitte, dvs. vask hænder, sprit af, hold afstand osv. Hold også øje med skilte, og følg anvisninger om brug af trapper, elevatorer o.l.

CFU-kursusadministration

kursus-cfu@kp.dk
4189 9113

Mandag-torsdag kl. 8.30-15.00
Fredag kl. 8.30-14.00