Gå til indhold
Søg

PLC-dagen 2025

Vi inviterer til en dag med plads til fordybelse, fornyelse med plads til finurlighed! En vigtig ambition med fagfornyelsen og de nye fagplaner i folkeskolen er at bringe den faglige og pædagogiske dømmekraft tilbage til dem, der er tættest på undervisningen – nemlig lærerne.

Praktisk information

Dato

Onsdag d. 8. oktober 2025
Kl. 09.00 - 15.45

Sted

København
Campus Carlsberg
Humletorvet 3
1799 København V
Vis adresse i Google Maps

Tilmeldingsfrist

10. september 2025

Pris

1500,00 kr.

Tilmeld

Kursusbeskrivelse

Vi inviterer til en dag med plads til fordybelse, fornyelse med plads til finurlighed 

En vigtig ambition med fagfornyelsen og de nye fagplaner i folkeskolen er at bringe den faglige og pædagogiske dømmekraft tilbage til dem, der er tættest på undervisningen – nemlig lærerne. 

Derfor handler det nu om færre mål og mere fokus på formålet med undervisningen. 

For at lykkes med det, har vi brug for dialog, der kan udvikle vores daglige praksis. Det kræver professionelle samtaler om pædagogik og didaktik, hvor vi bliver klogere sammen og finder nye måder at arbejde på. 

Her spiller PLC en vigtig rolle – da vi som ”PLC vejleder i valget og brugen af tilgængelige analoge og digitale undervisningsmidler”. Det er en kerneopgave, vi skal tage alvorligt. 

Derfor slår vi dørene op til en dag, hvor vi sammen dykker ned i fagfornyelsens vigtigste pædagogiske principper. Vi ser på, hvordan vi skaber rammer, der giver plads til både faglig fordybelse og stærke fællesskaber. Vi undersøger, hvordan elevinddragelse, medbestemmelse og undervisning tæt på virkeligheden kan tage form i hverdagen. 

Dagen byder på spændende oplæg og praksisnære workshops, hvor du selv er aktiv og bliver inspireret. 

Kom med til PLC-dagen
Onsdag den 8. oktober kl. 9–15.45
CFU, Københavns Professionshøjskole 

Konferencen er for alle, der arbejder med eller omkring det pædagogiske læringscenter – ressourcepersoner, vejledere, ledere, konsulenter – og alle, der simpelthen ikke kan vente med at komme i gang med fagfornyelsen. 

Program
kl. 8.30 – Indtjekning og morgenmad
kl. 9.00 – Velkomst og rammesætning v/Lonnie Sørensen, CFU KP
kl. 9.15 – Det nye format for fagplaner lægger op til at styrke fagenes formål og gentænke mål og indhold med henblik på at fremme en god og alsidig undervisning v/Thomas Illum Jensen, Forskningschef, ph.d., UCL
Oplægget introducerer til det nye format for fagplaner og giver bud på, hvordan fagplanerne kan være med til at revitalisere den didaktiske samtale på skolerne med afsæt i principper for en god og alsidig undervisning. Vejlederne kommer til at spille central rolle, hvis vi skal lykkes med at forankre fagfornyelsen lokalt og inspirere til en mere engagerende, undersøgende og praktisk orienteret undervisning, hvor der er plads til fordybelse og inddragelse af elever.
kl. 10.15 – Finurlighed
kl. 10.45 – Pause og transport til workshops
kl. 11.00 – Workshoprunde 1
kl. 12.10 – Frokost
kl. 13.00 – I arbejdet med de nye fagplaner og intentionerne i Folkeskolens Kvalitetsprogram er variation og inddragelse af elevernes perspektiver centralt for at skabe god og inkluderende undervisning v/Anna Katrine Krogholm Olesen, Lektor, UCN
Deltagelsesdidaktik handler om, hvordan lærere og vejledere kan planlægge, gennemføre og evaluere undervisning, hvor alle elever kan være med. Fokus er rettet mod mangfoldige og fleksible læreprocesser, der imødekommer elevernes forskellige læringsforudsætninger og gør det muligt for dem at nå det faglige mål i undervisningen. Samtidig stiller Deltagelsesdidaktik skarpt på, hvordan eleverne kan inddrages som didaktiske aktører i undervisningen.
Oplægget giver bud på følgende spørgsmål:
1. Hvorfor og hvordan skal læringssyn, didaktik og undervisning sættes på dagsordenen?
2. Hvad er Deltagelsesdidaktik, og hvordan kan det anvendes?
3. Hvad kan mangfoldige læreprocesser i undervisningen?
kl. 13.55 – Kaffepause
kl. 14.15 – Workshoprunde 2
kl. 15.45 – Farvel og tak for i dag

WORKSHOPS
Husk ved tilmelding at give besked om, hvilke workshops du ønsker at deltage i. Prioriter 2 workshops i hver runde.

Workshops – runde 1, kl. 11.-12.00
A. On – sammen om digital dannelse v/Anna Svenning
B. PLC som strategisk omdrejningspunkt i arbejdet med læremidler v/Louise Sletterød og Lonnie Sørensen
C. Faglig fordybelse i hænder og hoveder v/Marie Press Wegeberg og Marlene Muhlig
D. Fagfornyelsen helt ud i klasseværelset – med AI som planlægningspartner v/Christina Hellensberg
E. Styrk læsekulturen med mere fællesskab, lyst og medbestemmelse v/Trine Ferdinand
F. Fagfornyelse og innovation og entreprenørskab v/Peter Rasmussen

Workshops – runde 2, kl. 14.15-15.45
1. Byg fællesskab: Arkitektur som løftestang for faglig fordybelse og trivsel v/Christina Pape Hansen og Anna Bové
2. Leg med data v/Andreas Binggeli og Mads Brink Müller
3. Lyd, refleksion og fordybelse: Podcast i undervisningen v/Rasmus Broe
4. Spekulative designs og filosofiske dialoger v/Karin Dyrendom
5. Elevinddragelse og fællesskaber gennem kreative fremtidsværksteder v/Karen Mikkelsen og Jette Aabo Frydendal
6. On Ung til yngre – styrk skolens arbejde med digital dannelse, elevinddragelse og en fællesskabsorienteret skolekultur  v/Anna Svenning og Tanja Hall

Workshopsbeskrivelser

Runde 1
A. On – sammen om digital dannelse
Hvordan kan PLC understøtte lærernes arbejde med elevernes digitale trivsel og udvikling af elevernes evne til at begå sig i en digitaliseret verden?
Workshoppen introducerer dig for læringsplatformen On – et samarbejde mellem organisationerne Red Barnet, Børns Vilkår, Medierådet for Børn og Unge samt Center for Digital Pædagogik med støtte fra Børne- og Undervisningsministeriet. Platformen, som er gratis, tilbyder en lang række værktøjer til lærerne, fx materialer til skolehjem-samarbejdet, ung til yngre-koncept og læremidler til undervisningen. På workshoppen vil du få mulighed for at dykke ned i udvalgte dele af disse værktøjer. Vi vil også sammen drøfte, hvordan PLC kan understøtte lærerne i arbejdet med digital dannelse.
v/
uddannelseskonsulent Anna Svenning (Børns Vilkår) og digital trivselsrådgiver Tanja Hall (Red Barnet) 

B. PLC som strategisk omdrejningspunkt i arbejdet med læremidler
Hvordan kan PLC, i tæt samarbejde med skolens ledelse, blive en central aktør i arbejdet med at udvikle en fælles og strategisk læremiddelkultur?
Vi arbejder med konkrete værktøjer til at facilitere dialoger om læremidler i fagteams, og hvordan læremiddelvalg kan kobles til skolens visioner og fagfornyelsens principper. Du vil blive inspireret til at tænke i meningsfulde samtaler, kritisk læremiddelvurdering og udvikling af lokale strategier, der sætter faglighed og didaktik i centrum.
v/Louise Sletterød og Lonnie Sørensen (CFU KP) 

C. Faglig fordybelse i hænder og hoveder
Hvordan kan PLC understøtte billedkunst og håndværk & design med afsæt i Fagfornyelsens didaktiske principper? 
Workshoppen kobler pædagogiske og faglige fokusområder med vejlederopgaven og giver dig konkrete greb til at styrke faglig fordybelse, elevmedbestemmelse og praksisnær undervisning. 
v/ Marie Press Wegeberg (BUVM) og Marlene Muhlig (CFU KP) 

D. Fagfornyelsen helt ud i klasseværelset – med AI som planlægningspartner
Hvordan kan AI som partner spille en rolle i koblingen mellem forberedelse og didaktiserede læremidler, når princippet ’praksisorienteret og virkelighedsnær’ i fagfornyelsen skal nå helt ud i klasseværelset? 
Vi undersøger, hvordan du som ressourceperson eller leder kan pege på og at skabe rum for refleksioner og eksperimenter, når lærerne skal lykkes med netop den kobling.
v/Christina Hellensberg, pædagogisk konsulent (CFU KP )

E. Styrk læsekulturen med mere fællesskab, lyst og medbestemmelse
Hvordan skaber vi læsekultur, hvor elever læser af lyst og sammen med andre?
Vi ser nærmere på, hvordan PLC kan styrke læsefællesskaber på skolen. Du får konkrete eksempler på praksis, inspiration fra CFUs læselystkasser og indblik i den nye landsdækkende kampagne, der sætter fokus på læseglæde. Samtidig undersøger vi, hvordan elevernes stemmer og interesser kan få større plads, og hvordan læsning kan blive en mere inkluderende og frivillig aktivitet.
v/Trine Ferdinand, pædagogisk konsulent (CFU KP)

F. Fagfornyelse og innovation og entreprenørskab
Innovation og entreprenørskab er bestemt også med i fagfornyelsen, ikke mindst som en konkretisering af at arbejde praksisorienteret og virkelighedsnært. På workshoppen tager vi fat i konkrete eksempler og undersøger hvordan udfordringer kan gribes an. Hvordan kan et lokalt valgfag i innovation og entreprenørskab måske se ud? Hvordan arbejder vi med diversitet i uddannelse og job? Hvordan arbejder vi innovativt med læselyst og læserum?
V/ Peter Rasmussen, uddannelseskonsulent Fonden for Entreprenørskab

Runde 2
1. Byg fællesskab: Arkitektur som løftestang for faglig fordybelse og trivsel
Hvordan kan vi bruge arkitektur til at skabe æstetiske, praksisnære og fællesskabende læreprocesser i grundskolen?
Med afsæt i DACs arkitekturundervisning undersøger vi, hvordan arkitektur kan åbne for sanselige og kropslige erfaringer, hvor elever arbejder kreativt og legende med rum, materialer, design og bæredygtighed.
Vi ser nærmere på, hvordan genstandsdidaktik og æstetiske læreprocesser kan fremme elevmedbestemmelse og faglig fordybelse – og hvordan læring kan opstå i samskabende og virkelighedsnære forløb med afsæt i elevernes egne erfaringer og omgivelser.
Workshoppen er hands-on og dialogisk. Den giver rum for erfaringsudveksling samt idéer til, hvordan arkitektur kan integreres i skolens hverdag og understøtte elevernes trivsel, kreativitet og innovationskraft.
v/Christina Pape Hansen og Anna Bové (Dansk Arkitektur Center) 

2. Leg med data
Hvordan kan vi arbejde legende og undersøgende med data i undervisningen, så det giver mening for eleverne?
Workshoppen inviterer dig til at opleve og eksperimentere med data i nye og anderledes former. Vi undersøger, hvordan data kan fremstilles på kreative måder, hvordan det kan oversættes mellem forskellige modaliteter og hvordan vi kan få andre – både mennesker og ting – til at generere data for os.
Det bliver taktilt, visuelt, fjollet og fyldt med materialer og leg, hvor vi sætter børns perspektiv og skæve idéer i centrum. Vi kobler arbejdet med data til fagfornyelsens praksisnære tilgang og diskuterer, hvordan PLC og vejledere kan understøtte en mere legende dataforståelse i skolen.
v/Andreas Binggeli og Mads Brink Müller (CFU KP)

3. Lyd, refleksion og fordybelse: Podcast i undervisningen
Hvordan kan elever bruge lyd som medie til at undersøge, forstå og formidle erfaringer?
I denne workshop dykker vi ned i podcast som en kreativ, undersøgende og meningsfuld arbejdsform i undervisningen. Podcasting åbner for en praksisfaglig tilgang, hvor eleverne arbejder med autentiske problemstillinger, udvikler fortællende kompetencer og formidler viden til en rigtig målgruppe. 
Med afsæt i fagfornyelsens ambitioner om øget elevdeltagelse og faglig fordybelse, ser vi nærmere på hvordan elevproducerede podcasts kan integreres i alle fag, eller med et tværfagligt fokus. 
v/Rasmus Broe, pædagogisk konsulent (CFU KP)

4. Spekulative designs og filosofiske dialoger
Hvordan giver vi plads til elevernes fantasi, stemmer og kritiske refleksioner i undervisningen?
I denne workshop undersøger vi, hvordan vi kan arbejde med elevinddragelse gennem filosofiske samtaler og spekulative designs – altså design og spørgsmål, der handler om ’hvad nu hvis’-scenarier og fremtidige forestillinger.
Du bliver introduceret til konkrete metoder, hvor åbne, udfordrende og filosofiske spørgsmål bringer elevernes egne tanker i spil – både som udgangspunkt for samtaler og som afsæt for skabende processer.
v/Karin Dyrendom, pædagogisk konsulent (CFU KP)

5. Elevinddragelse og fællesskaber gennem kreative fremtidsværksteder
Hvordan kan vi styrke fællesskaber i skolen ved at bringe elevernes perspektiver aktivt i spil? 
I denne workshop dykker vi ned i, hvordan fremtidsværkstedsmetoder kan bruges som redskab til at fremme elevinddragelse og give plads til elevernes stemmer – med særligt fokus på at skabe inkluderende og trygge læringsfællesskaber. 
Workshoppen giver dig konkrete metoder og kreative greb til at facilitere processer med elever, fx elevråd, hvor der arbejdes med at udvikle ideer til fremtidens skole, hvor alle trives og deltager aktivt. Gennem hands-on aktiviteter og refleksion vil du få erfaring med, hvordan fremtidsværkstedet kan skabe et fælles rum for elever og voksne til at drømme, udfordre og gentænke fremtidens skole. 
v/Karen Mikkelsen og Jette Aabo Frydendal (CFU KP)

6. On Ung til yngre – styrk skolens arbejde med digital dannelse, elevinddragelse og en fællesskabsorienteret skolekultur
Ung til yngre muliggør et rum for fælles læring, refleksion og dialog på tværs af alderstrin. Metoden motiverer eleverne ved at vægte elevmedbestemmelse og elevejerskab højt og ved at anskue eleverne som en faglig ressource.
I denne workshop dykker vi ned i On’s Ung til yngre-program – et materiale og en metode, som klæder skolens 6.-8. klasses elever på til at kunne formidle temaer om digital trivsel til de yngre elever. Programmet er gratis, fleksibelt og tilrettelagt i flere faglige niveauer, så alle elevgrupper kan deltage. Du vil stifte bekendtskab med programmets indhold, metode og pædagogiske og didaktiske principper samt få redskaber til, hvordan du kan introducere programmet for skolens ledelse og pædagogisk personale. 
v/uddannelseskonsulent Anna Svenning (Børns Vilkår) og digital trivselsrådgiver Tanja Hall (Red Barnet) 

Målgruppe
Ressourcepersoner og vejledere i PLC, ledelse og skolekonsulenter

Underviser
Flere Undervisere

Kursusnummer
Konference-CFU-K25046

Lonnie Sørensen

+45 41 89 71 57

CFU-kursusadministration

kursus-cfu@kp.dk
4189 9113

Mandag-torsdag kl. 8.30-15.00
Fredag kl. 8.30-14.00