
Dansklærerens dag 2025 – 1.-5. klasse
Dansk er noget vi gør sammen Kom til Dansklærernes dag, hvor du kan møde billedbogsskaber Stian Hole, som fortæller om litteraturens potentialer og læseforsker Jesper Bremholm, som inspirerer til mere balanceret læseundervisning. Det handler om at få eleverne i spil og arbejde med danskfaget på mange måder. Det kan du selv opleve i en række workshops, hvor vi skaber, leger, prompter, dubber, tænker og taler sammen.
Praktisk information
Dato
Torsdag d. 8. maj 2025Kl. 09.00 - 16.00
Sted
Tilmeldingsfrist
24. april 2025
Pris
1500,00 kr.
Kursusbeskrivelse
Dansk er noget vi gør sammen
Kom til Dansklærernes dag, hvor du kan møde billedbogsskaber Stian Hole, som fortæller om litteraturens potentialer og læseforsker Jesper Bremholm, som inspirerer til mere balanceret læseundervisning. Det handler om at få eleverne i spil og arbejde med danskfaget på mange måder. Det kan du selv opleve i en række workshops, hvor vi skaber, leger, prompter, dubber, tænker og taler sammen.
Program
08.30 Ankomst og kaffe/te og brød
09:00 Velkomst i Astrid Lindgrens Auditorium
09:10 Oplæg ved Jesper Bremholm
10:00 Universer og temaer i mitCFU
10:45 Kaffepause
11:00 Oplæg ved Stian Hole
12:00 Frokost
13:00 Workshops – runde 1
14:15: Kaffepause
14:30 Workshops – runde 2
15:45: Farvel
Bildeboken som flysimulator – litteratur i skolen som veier til indlevelse og verdensvendthed
v/Stian Hole
I et visuelt og lystbetonet innlegg deler Hole erfaringer fra 30 år som bildebokskaper. Han viser frem noen av verktøyene i bildebokskaperens verktøykasse. Den nordiske bildeboktradisjonen er mangfoldig, leken og av høy kunstnerisk kvalitet. Det gir potensiale til å bruke litteratur i skolen som øvelser i sansning, årvåkenhet, ømfintlighed – både for egne følelser og for andre mennesker.
At finde balancen i begynderundervisningen i læsning
v/Jesper Bremholm
I dag peger læseforskning på, at en balanceret tilgang til den tidlige læseundervisning er den mest hensigtsmæssige for børns læseudvikling. Men hvordan ser en balanceret læseundervisning ud, og hvordan kan man planlægge den? Oplægget besvarer disse spørgsmål ved med brug af konkrete eksempler at præsentere et sæt didaktiske kriterier til planlægning og vurdering af balanceret læseundervisning.
WORKSHOPS
(Husk ved tilmelding at give besked om hvilke workshops du ønsker at deltage i. Oplys meget gerne 2 workshops i hver runde.
Workshops runde 1, kl. 13.00-14.15
A. Skab gode rammer for tidlig og autentisk skrivning (1.-3. kl.) v/Janus Madsen og Jeannette Hansen
B. Det tænkende danskfag (1.-5. kl.) v/Pernille Hargbøl Madsen
C. Gør eleverne aktive med live-dubbing (1.-5. kl.) v/Christian Vincent
D. Børn er filosoffer og billedbøger er filosofiske værker (1.-3. kl.) v/Martin Kongshave
Workshops runde 2, kl. 14.30-15.45
E. Læs, leg og oplev med krop og sanser (1.-5. kl.) v/Anna Frandsen
F. Motiverende og fællesskabende litteraturundervisning (3.-5. kl.) v/Dorte Østergren
G. Leg med kunstig intelligens (1.-5. kl.) v/Dorte Haraldsted
H. Fortællingens magi, lyd og indre billeddannelse (1.-3. kl.) v/Mille Brink
Workshopsbeskrivelser
A. Skab gode rammer for tidlig og autentisk skrivning (1. – 3. klasse)
v/Janus Madsen, læremiddeludvikler og Jeannette Hansen, lærer og læsevejleder
Få inspiration og støtte til din skriveundervisning med motiverende og stilladserede skriverammer, modeltekster, ordkort og feedbackark. På bagkant af et af verdens største forskningsprojekter om børns tidlige skrivning (ATEL), vil workshoppen give dig erfaringer med en række praktiske skriveforløb, der kan sikre mestring og give eleverne positive erfaringer med at skabe og anvende tekster.
B. Det tænkende danskfag (1.-5. kl.)
v/Pernille Hargbøll Madsen, lektor på læreruddannelsen
Kom på en praksisnær workshop, hvor vi afprøver eksperimenterende og undersøgende aktiviteter, der sætter elevernes tænkning, deltagelse og samarbejde i centrum.
Gennem konkrete aktiviteter i tilfældige grupper ved lodrette flader oplever du selv, hvordan det tænkende rum kan bringes i spil i din undervisning. Du får ideer til forskellige differentierede opgavetyper, der egner sig til det tænkende danskfag, som du kan overføre og videreudvikle i din egen praksis.
C. Gør eleverne aktive med live-dubbing (1.-5. klasse)
v/Christian Vincent, skuespiller og dubber
På denne workshop får du lov til at prøve kræfter med live-dubbing – at lægge stemmer til animationsfilm live. Dubbing kan udvikle elevernes tekstforståelse, artikulation, timing og samarbejdsevner. Det handler om at udtrykke fortællingers budskaber og følelser gennem dramatisering med sin stemme. En disciplin med stort læringspotentiale i danskundervisningen inden for både mundtlig performance og fortolkningsarbejde.
D. Børn er filosoffer og billedbøger er filosofiske værker (1.-3. klasse)
v/Martin Kongshave, lærer og stifter af Tankespirerne
I deres enkle, ofte poetiske udtryk gemmer billedbøger på filosofiske virkemidler. Virkemidler, der kan få selv de mindste til at forholde sig til livets store spørgsmål. Virkemidler, der lader det fremmede og mærkværdige trænge ind under huden og som kan få dine elever til at forstå og betænke sammen i klassen. På workshoppen vil jeg præsentere dig for en række virkemidler og vise, hvordan du kan skabe filosofiske aktiviteter til dit næste litteraturforløb. Flere af bøgerne kan du låne på mitCFU.
E. Læs, leg og oplev med krop og sanser (1. – 3. klasse)
v/Anna Frandsen, CFU-konsulent
Kom og få en levende læseoplevelse, hvor alle sanser kommer i spil. Vi sætter spot på læsning, leg og kropslighed med inspiration fra læsetilgangen “embodied reading”. Med udgangspunkt i skønne billedfortællinger fra mitCFU vil du få ideer til, hvordan dine elever kan arbejde med læsning på forskellige måder. Måder som giver plads til aktive elever der leger, læser, skriver og undersøger sammen og hvor både krop og sanser kommer i spil.
F. Motiverende og fællesskabende litteraturundervisning (3.-5. klasse)
v/Dorte Østergren-Olsen, lektor ved videreuddannelsen
Hvordan engagerer du dine elever i at udforske litteraturen, som aktive læsere, undersøgere, skrivere, skabere og fortolkere sammen med andre? På workshoppen får du konkrete ideer til en litteraturundervisning, der sætter gang i dialog, refleksion og produktion af kreative produkter. Der vil være eksempler på, hvordan litteratur kan gøre elever klogere på sig selv og verden, og hvordan de i praksis kan vise og formidle noget af det, litteraturen har gjort ved dem som mennesker.
G. Leg med kunstig intelligens
v/Dorte Haraldsted, CFU-konsulent
Er du usikker på kunstig intelligens? Prøv ‘Fake et feriebillede’ og ‘Prompt en litterær chatbot’ – to legende forløb, der gør det nemt for dig og dine elever at eksperimentere med kunstig intelligens i dansk. Chatbots kommunikerer samtalebaseret gennem skriftsproget, uden at vi har adgang til algoritmerne bag. På workshoppen kommer du derfor selv til at instruere og interagere med både SkoleGPT og en AI-billedgenerator, for at blive klogere på teknologiernes intentioner, muligheder og faldgruber.
H. Fortællingens magi, lyd og indre billeddannelse
v/Mille Brink skuespiller og forfatter
Skab et levende fortællerum, hvor alle sanser er i spil. Lær at bruge fortællingens kraft og få ideer til, hvordan du kan involvere eleverne gennem lyd, dialog, skrift og tegning. Vi undersøger også, hvordan rum og rammer påvirker fortællingen, og hvordan du kan udvikle fantasi og fortælleglæde hos eleverne.
Målgruppe
Dansklærere i 1.-5. klasse, danskvejledere og læringsvejledere.
Underviser
Flere Undervisere
Kursusnummer
CFU-konference-K25012
CFU-kursusadministration
kursus-cfu@kp.dk
4189 9113
Mandag-torsdag kl. 8.30-15.00
Fredag kl. 8.30-14.00