Gå til indhold
Søg

Børnehaveklassens dag 2025

Kom og vær med til at sætte fokus på børnenes trivsel og udvikling på Børnehaveklassens dag! Tag gerne dine kolleger med - det giver dobbelt glæde.

Praktisk information

Dato

Tirsdag d. 27. maj 2025
Kl. 09.00 - 16.00

Tilmeldingsfrist

29. april 2025

Pris

1.500 kr.

Tilmeld

Kursusbeskrivelse

Kursusnummer
Konference-CFU-K25011

Skab trivsel, fællesskab og fordybelse i børnehaveklassen 

Kom og vær med til at sætte fokus på børnenes trivsel og udvikling på Børnehaveklassens dag! Vi har inviteret Ph.d., forfatter og børne- og skoleforsker Louise Klinge, der vil fortælle om, hvordan vi kan skabe et stærkt fundament for børnenes sociale og faglige udvikling ved at opfylde deres grundlæggende behov. Mød også forperson for Børnehaveklasselederforeningen og medlem af fagudvalget Marianne Giannini. Hun vil give inspiration til, hvordan vi sammen kan skabe en positiv skoledag, der styrker fællesskab og trivsel. 

PROGRAM 

08:30 Ankomst og kaffe/te og brød
09:00 Velkomst
09:10 Hvordan støtter vi bedst børns trivsel? v/Louise Klinge
10:10 Universer og temaer i mitCFU v/Anna Frandsen og Karin Dyrendom, CFU
10:30 Kaffepause
10:45 Skab en tryg skolestart v/Marianne Giannini
11:30 Frokost
12:30 Workshops – runde 1
14:00 Kaffepause
14:15 Workshops – runde 2
15:45 Tak for i dag


Hvordan støtter vi bedst børns trivsel?
v/Louise Klinge 
Forskning peger på, at når vi støtter børns grundlæggende seks behov for, at deres medfødte socialitet og læringslyst kan udfolde sig, får vi gladere og mere nysgerrige børn. Louise Klinge vil beskrive behovene for sundhed, tryghed, autonomi, kompetence, samhørighed og give praktiske eksempler på, hvordan du kan imødekomme dem i din hverdag, netop for at skabe mere trivsel i børnehaveklassen. 

Skab en tryg skolestart v/Marianne Giannini
I børnehaveklassen er gode relationer grundlaget for en tryg og udviklende hverdag. En af vores vigtige opgaver er at styrke børnenes sociale og følelsesmæssige kompetencer gennem leg, samarbejde og daglige rutiner. På den baggrund kan vi forebygge konflikter og skabe et stærkt fællesskab. Kom og få inspiration til at skabe en positiv skoledag for både børn og forældre. Få også konkrete ideer til, hvordan du tilrettelægger forældremøder, morgenlæsning og andre aktiviteter, som understøtter fællesskabet og børnenes trivsel. 

WORKSHOPS
(Husk ved tilmelding at give besked om hvilke workshops du ønsker at deltage i. Oplys meget gerne 2 workshops i hver runde.

Workshops – runde 1, kl. 12.30-14.00
A. Legende tilgange til læsning og skrivning i børnehaveklassen v/Louise Rønberg
B. Billedbøger i mere end en forstand v/Martin Kongshave
C. Fordybelse i fællesskab v/Sisse Siegumfeldt
D. Skab gode rammer for børns tidlige og kreative skrivning v/Janus Madsen

Workshops – runde 2, kl. 14.15-15.45
E. Dagens Drama – skab trivsel i indskolingen v/Anna Ross Agner
F. Hvordan indretter du klasseværelset til mange stemninger? v/Andreas Binggeli
G. Kom med på ArkitekTUR! v/Lonnie Sørensen og Christina Pape Hansen
H. Mååååål! v/Anette Vestergaard Nielsen og Kirsten Søs Spahn

Workshopsbeskrivelser

A. Legende tilgange til læsning og skrivning i Børnehaveklassen v/Louise Rønberg, lektor ved videreuddannelsen, KP
Bliv inspireret til, hvordan du kan styrke børns sprog, udtryksglæde og begyndende læseudvikling gennem direkte undervisning og legende tilgange. Med udgangspunkt i viden om sproglige forudsætninger og didaktik, der forebygger læse- og skrivevanskeligheder, vil du blive præsenteret for måder, du kan arbejde med børns begyndende læse- og skriveudvikling, der vækker nysgerrighed og engagement.

B. Billedbøger i mere end en forstand v/Martin Kongshave, lærer og stifter af Tankespirerne 
Billedbøger rummer et stort potentiale for at vække undren og refleksion hos børn. På workshoppen vil vi udforske, hvordan billedbøger kan skabe samtaler om store spørgsmål. Vi vil åbne bøgerne i langt mere end en forstand og undersøge de filosofiske virkemidler og greb, som kan engagere børn i billedbøgernes filosofiske rigdom.     

 C. Fordybelse i fællesskab v/Sisse Siegumfeldt, yogalærer
Børneyoga er en meget mere social aktivitet end voksenyoga. Vi leger sammen i nærvær og udforsker kroppen, sanserne og åndedrættet gennem sjove yogaøvelser og koncentrationslege. Børnene styrker deres sociale bånd, samtidig med at de lærer at centrere sig selv – de vokser og trives gennem yogaens magi. Workshoppen vil omfatte børneyogalege, mindfulnessteknikker og afspændinger, der fremmer samarbejde og indlevelse til glæde for både voksne og børn.  

 D. Skab gode rammer for børns tidlige og kreative skrivning v/Janus Madsen, læremiddeludvikler og Lone Rønberg, børnehaveklasseleder
På workshoppen vil du blive klogere på, hvordan du med den rette stilladsering og støtte kan inddrage tidlig skrivning i børnehaveklassen. Udover at være kreativ, skabende og meningsfuld kan tidlig skrivning styrke bogstavtilegnelse, afkodning, læsning og matematisk opmærksomhed. Med afsæt i skriveudvikling.dk giver workshoppen praktiske eksempler på, hvordan skriveforløb kan skabe tydelige og trygge rammer for skrivning og mestring.   

E. Dagens Drama – skab trivsel i indskolingen v/Anna Ross Agner, læremiddelforfatter
Hvordan ser man alle børn i klassen og sikrer, at de alle har en plads i fællesskabet? Med dramalege kan du skabe fællesskab, mod og tryghed, og samtidig kan øvelserne højne forståelsen for, at “den anden” jo ikke er mig. I workshoppen vil du opleve, hvordan du kan bruge drama som pædagogisk metode i alle fag. Vi afprøver øvelserne sammen og reflekterer over, hvordan de kan overføres til andre sammenhænge, så de er lige til at tage med hjem.  

F. Hvordan indretter du klasseværelset til mange stemninger? v/Andreas Binggeli, pædagogisk konsulent, CFU
Indret dit klasselokalet på legende måder, så børnene oplever at være en del af en fortælling, et fællesskab og en stemning. På workshoppen arbejder du med konkrete materialer og genstande, der er let tilgængelige, og som kan inspirere til at få kroppen i spil, appellere til alle sanser og skabe deltagelsesmuligheder.  

G. Kom med på ArkitekTUR! v/Lonnie Sørensen, pædagogisk konsulent, CFU og Christina Pape Hansen, Dansk Arkitekturcenter
Hvordan kan børn lege sig til viden om arkitektur? Deltag i en inspirerende workshop, hvor du som børnehaveklasselærer får ideer og redskaber til at gå på opdagelse i arkitekturens verden sammen med børnene – lige uden for døren. Gennem leg, sanser og samtaler skærpes børns blik for rum, former og materialer. Arkitektur er noget, vi mærker – og leger med! 

H. Mååååål! v/Anette Vestergaard Nielsen og Kirsten Søs Spahn, pædagogiske konsulenter, CFU
Hvad kan man finde ud af, når man går i børnehaveklasse og har et meterhjul, en tommestok, et målebånd og en lineal? Lær eleverne at stille undersøgelsesspørgsmål, dataindsamle, systematisere data og præsentere resultater. Undersøgelsesbaseret læring begynder tidligt med børnene i centrum på en sjov og legende måde. Der er deltagelsesmuligheder for alle i trygge rammer med store frihedsgrader. Eleverne bruger klassen som undersøgelsesobjekt ved at måle på/med sig selv og hinanden – og bruge måleapparater inden for metersystemet. 

Målgruppe
Børnehaveklasseledere og andre med interesse for børnehaveklassen

Undervisere
Pædagogiske konsulenter fra CFU og relevante oplæg/workshops af invitererede oplægsholdere

CFU København kursusadministration

kursus-cfu@kp.dk
4189 9113

Mandag-fredag kl. 11.00-14.00